2024-05-23

Régi szilvabefőtt receptek

Régi szilvabefőtt receptek

Régi szilvabefőtt receptek válogatást hoztunk. Tudni kell, hogy a régi időkben nem takarékoskodtak a cukorral. Úgy gondolták – ez adja meg a befőttek, lekvárok értékét.

Így hát lényegében mindegyik befőttünk tartalmaz cukrot – kevesebb lett jegyezve, mint az eredeti receptben – de még így is elég sok. Akinek ez így túl édes, és úgy gondolja – nem rombolja vele egészségét, az csökkentheti az adagot.

Egyik-másiknál akár el is hagyható. Mert lehet, hogy a receptek kitalálása idejében – ezelőtt jó 100 évvel még nem tudták…., mára már nyilvánvaló, hogy a szilva az egyik olyan gyümölcsünk, ami plusz cukor hozzáadása nélkül is gond nélkül tartósítható, ugyanis nagyon magas a cukortartalma.

Persze a rumos recepteknél nem árt, ha rakunk bele mégis, ugyanis ezeket nem befőttként, hanem különlegességként fogyasztjuk. Egy-két szem erejéig, vagy más italhoz hozzáadva.

Nézzük, mi lesz az első régi szilvabefőtt recept!

Szilvabefőtt – A hámozott, vagy hámozatlan — ahogy tetszik — szilvát üvegekbe rakjuk, leöntjük langyos sziruppal, amit 1 liter vízből és 30 dkg cukorból készítünk.

Az üvegeket légmentesen lezárjuk és forrástól számított negyedórát gőzöljük. Gőzölés után vagy a meleg vízben hagyjuk letakarva kihűlni, vagy pedig száraz dunsztba tesszük.

A szilvát legügyesebben úgy hámozhatjuk meg, hogy pár percre forró, majd egy pillanatra hideg vízbe mártjuk. Így a héja megreped és könnyen lehúzható.

Egy rumos variáció – ami nem befőttként fogyasztható. Csak lassan, szépen….

Rumos szilva befőtt – Előre jelzem, hogy ez nem olcsó befőtt, és nem is gyerekeknek való. És valójában felnőtteknek is csak nagyon mértékkel. Rumos teába, vagy ízesítőnek.

3,5 kiló, szárától megtisztított, bercencei, hosszú, magvaváló szilvát megtörölgetünk, üvegekbe rakjuk.

Rétegesen pakoljuk. Egy réteg szilva, ugyanannyi cukor. Megint egy réteg szilva, majd cukor. Mikor az összes szilvát beleraktuk, akkor leöntjük 1 l jó fajta rummal (!). Lezárjuk, majd 2 hétre napos helyre állítjuk. Az idő eltelte után pedig mehet a hűvösre. (De száraz helyre)

A régi szilvabefőtt receptek egy másik rumos variációja

Rumos szilva más módon – Ez a rumos szilva befőtt már kíméletesebb…. 3 kg szilvát megmosunk, a szárát leszedjük és a szilvát üvegekbe rakjuk. 3/4 kg cukrot 3/4 liter vízben felforralunk. Levéve a tűzről 3 deci rummal elkeverjük. Ha kihűlt, – a szilvára öntjük. Napon érleljük 7—8 napig, majd mehet a kamra polcára.

Ecetes szilva savanyúságként sültekhez Isteni… A leve is kocsonyásodik…

Ecetes szilva – A szép hamvas szilvát megmossuk, nagy üvegekbe rakjuk. Szirupot főzünk: 4 literes üveghez veszünk 35—40 dkg cukrot. 1,5 deci ecetet, pár szem szegfűszeget, fahéjat, 3—4 deci vizet, 1 citrom héjával jól összefőzünk s a szilvákra forrázzuk.

Letakarva 3—4 napig a napon állni hagyjuk, akkor a levét leöntjük és újra felforraljuk (ha nem lenne elég édes, még kevés cukrot teszünk bele), ráforrázzuk a szilvára s lekötjük.

S egy másik recept sültek mellé

Szilva pecsenyék mellé – 5 liter nem túl érett szilvát megmosunk és 1 kg cukorral soronként lerakjuk egy nagy üvegbe. 0,5 liter vörösbort ráöntünk s lezárjuk. Napon érleljük, többször felrázzuk. Sok levet enged s a cukor felolvad egészen.

Hámozott régi szilvabefőtt receptek következnek

Hámozott szilva – A nagyszemű, félig érett szilvát éles késsel meghámozzuk. Lehet úgy is, hogy egy pillanatra forró vízbe dobjuk s akkor egyszerűen lehúzzuk a héját, csak vigyázni kell, hogy rövid ideig legyen a forró vízben – nehogy megpuhuljon.

Citromos vízbe dobjuk, üvegekbe rakjuk, hideg sziruppal leöntjük, (1 liter víz, 30-40 dkg cukor). Lezárjuk – és 5—6 percig gőzöljük.

Szilva lehámozva cukorban – A nem egészen érett szilvát meghámozzuk, a magját óvatosan kivesszük s citromos, vagy ecetes vízben 2-3 órát áztatjuk. Lehet mindegyik szilvába egy szem hámozott mandulát is tenni.

2 kg gyümölcsre 1 liter vízzel 30 dkg cukorból szirupot főzünk darabka vaníliával. A szilvát felfőzzük benne s azután másnapig állni hagyjuk. Akkor leszűrjük a levét, felforraljuk kb. negyedóráig, majd az üvegekbe rakott szilvára öntünk.

Mindegyik üvegre pár csepp rumot öntünk s lezárjuk. 10—15 percig gőzöljük. Utána vagy a meleg vízben letakarva hagyjuk kihűlni, vagy száraz dunsztba tesszük.

A régi szilvabefőtt receptek legegyszerűbben elkészíthető finomsága most következik

Szilva tésztákba – A kimagozott, megmosott szilvát üvegekbe nyomjuk jó alaposan, egy kiló gyümölcsre 20 deka cukrot szórunk (elvileg kipróbálható a nélkül is, hisz dunsztolunk) , lezárjuk s 10—12 percig gőzöljük.

Télen gombócba, gyümölcsös tésztához használhatjuk. Hámozottan is csinálhatjuk, ha forró vízbe dobva a héját lehúzzuk s úgy tesszük el.

Fotó: Pixabay