2024-05-27

Régi szegedi káposzta recept

régi szegedi káposzta recept

Hogy miért régi szegedi káposzta recept?

Semmi magyarázatom nincs rá. Egyszerűen így nevezték el valamikor. Egy biztos, az 1920 években lényegesen népszerűbb volt, mint manapság.

Még csak fűszerpaprikát sem tartalmaz, pedig egy „szegedi” receptnél szinte kötelező lenne. Elképzelhető, hogy aki annak idején lejegyezte azon a környéken fogyasztott belőle. S annyira megtetszett neki, hogy hírét vitte messzebbre.

De nézzük, milyen is a régi szegedi káposzta recept!

 1. Hússal egyenlő súlyú káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját kivágjuk, és apróra gyaluljuk. Megsózzuk, majd ha állt, akkor a levét kinyomjuk nagyjából.
 2. Közben hús súlyának nagyjából tizedannyi hagymát megtisztítunk, apróra felvágunk, és egy kanál zsíron sárgásra pirítjuk. Elzárjuk a tüzet, majd belekeverünk egy kanál fűszerpaprikát.
 3. Belekeverjük a már kinyomott aprókáposztát és addig pároljuk, míg jó puha lesz.
 4. Adunk hozzá pici ecetet, vagy citromlevet – annyit, amitől éppen csak kellemesen savanykás lesz.
 5. Közben a káposztával azonos mennyiségű kicsit zsírosabb disznóhúst egyben megsütünk – sózva, borsozva. Első 40-50 percben még letakarva, aztán meg már takarás nélkül.
 6. Míg a hús sül, addig megfőzzük a rizst, és hagyjuk kihűlni.
 7. Ha a hús már fogható, akkor apróra vágjuk a szokott technikával. Vékony szeleteket vágunk, amiből többet összefogunk, csíkozzuk, majd azokat aprózzuk.
 8. Ez az étel hasonló a rakott káposztához, viszont itt az összetevőket nem egyenként rakjuk a tepsibe, hanem összekeverve.
 9. A megpárolt káposztát összekeverjük a felaprózott sült hússal, és a rizzsel.
 10. Előveszünk egy nyers káposztát. Külső leveleit leszedjük, kidobjuk, torzsáját kivágjuk. Nagy leveleivel beborítjuk a tepsit(előtte enyhén kizsírozzuk), vagy lábast – amiben sütjük az ételünket, és erre rakjuk rá az egész keveréket. Tetejére ismét káposztalevelek kerülnek szépen, egy sorban végig rakva.
 11. Tetejét tejföllel végigkenjük, pici zsírt rakunk rá, és mehet a sütőbe legalább egy órára. (jó közepes lángon süssük, mint a rakott dolgokat)
 12. A lényege, hogy addig legyen a sütőben, míg a káposztalevelek barnásak legyenek. Ha elkészül egy tortához lesz hasonlatos. Tetejét félsűlésében tejföllel megkenhetjük. Plusz tejföllel esszük.