2024-05-01

Régi paradicsom befőzés recept

Régi paradicsom befőzés bográcsban

Paradicsomlé, sűrített paradicsom

Finom a bolti paradicsomlé, de azt, ami a nagyi kamrapolcán volt – meg se közelíti. És azért az se mindegy, hogyha megkívánunk egy pohárral előtte a boltba kell-e menni, vagy csak a kamrába.

Ezért hát jó az, ha van egy régi paradicsom befőzés recept a fiókban, amit alkalomadtán elő lehet venni.


S hogy teljes legyen a „jólét” egy kis sűrített paradicsomot is lehet készíteni – szinte semmi plusz munkával.

A régi paradicsom befőzés recept milyen jótanácsokkal szolgál?

Előző nap, mielőtt a paradicsomot leszedjük, vagy beszerezzük, készítsük el az üvegeket és a hozzávalókat.


20 kilónál több paradicsomot ne főzzünk be egy nap s erre a célra körülbelül 25 üveget készítsünk elő.


Az üvegeket – ha nem újak – mossuk ki, lefele fejjel szárítsuk meg. És természetesen a kupakokkal is ez a helyzet.
Készítsük elő a hozzávalókat – paradicsom passzírozótól kezdve mindent.


Konyhában a befőzés idejére állítsunk le minden más munkát. Se főzés, se étkezés ne történjék ott.

Most pedig a feldolgozás menete következik:

A paradicsomokat először alaposan mossuk meg, szárát, ha rajta van szedjük le, vágjuk ki a helyét. Néhány vágással daraboljuk fel a gyümölcsöket.
Utána egy nagy lábasba rakjuk bele az egészet, s tűzhelyen kezdjük el főzni takarék lángon.

Mikor már levet eresztett, akkor kicsit emelhetjük a hőfokot. Amint elkezd forrni, és látszik hogy összetöppedt, már elég sok levet eresztett – jöhet a passzírozás folyamata.

A passzírozót rögzítjük az asztal szélére, alá rakunk egy lapos tálat és nagy merőkanállal elkezdjük merni bele a felforralt paradicsom darabokat a lével. Szépen, fokozatosan áthajtjuk rajta az egészet vigyázva, hogy se a magból, se a héjából ne hulljon vissza a pépbe semmi se.

Ezután a kipasszírozott paradicsomlevet felforraljuk. Míg eléri a kellő hőfokot, addig elkezdhetjük az üvegek melegítését. Ez annyiból áll, hogy egy tepsibe vizet rakunk, abba állítjuk az üvegeket, s takarékon elkezdjük melegíteni. Ha így járunk el, akkor a beleömlő létől nem fog elcsattanni.

Amikor töltjük az üvegeket, akkor a töltés idejére porcelántányérra rakjuk, majd tölcséren keresztül feltöltjük nyakig. Ezután azonnal be is dugaszoljuk, letörölgetjük az üvegeket, és gyorsan száraz dunsztba – ruhák közé, jó melegbe tesszük. Ott hagyjuk kihűlni.

Kihűlés után pedig mehet a kamra polcra.

Ha sűrűbb paradicsomot akarunk készíteni akkor csak annyi a teendőnk, hogy egyszerűen takarékon hagyjuk főni a levet addig, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Kis odafigyeléssel egészen sűrített paradicsom állagig el lehet jutni.

Ezt viszont nem szűk szájú üvegekbe, hanem kisebb befőttesekbe rakjuk el ugyanezzel a technikával.

Fotó: Pixabay