Régi mézes receptek

Régi mézes receptek

A mézes régen kötelező velejárója volt a karácsonynak. Hisz úgy tartották, hogy a méz megédesíti az elkövetkező évet, tehát fogyasztása igencsak kívánatos. Így került a mai ünnepi asztalra, s a mézes receptek ezért fontosak.


Van belőle pogácsa, vagyis puszedli, mézes csók, mézes szelet, mézes torta – ki mit szeret. Van olyan, ami már kisütés után azonnal puha – ez nem tartható el olyan sokáig, mint a sülés után kemények. Ez utóbbiak ahogy telik az idő – úgy puhulnak. No persze, egy ideig….

Most mézes receptek vannak a tarsolyunkban – mindjárt 5 is…. Első a debreceni mézeskalács.

20 deka lisztet, 2 deka olvasztott zsírt, 3 kanál olvasztott mézet, 2 tojást, 1 kávéskanál szódabikarbónát, késhegynyi fahéjat és szegfűszeget- őrölten, 10 deka porcukorral összegyúrun.
Kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetszés szerint kiszaggatjuk, majd kikent, meglisztezett tepsire rakjuk . Tetejét lekenjük tojás sárgájával, majd apróra vágott mandulával meghintjük, és megsütjük.

Következő recept az udvarhelyi mézes puszedli

20 deka barna lisztet, negyedliter meleg mézet, 6 deka olvasztott zsírt, késhegynyi őrölt fahéjat, ugyanannyi őrölt szegfűszeget, és finomra vagdalt, vagy reszelt citromhéjat, késhegynyi szódabikarbónát, 3 kanál cukrot jól összegyúrunk.


Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval szúrjuk ki, tetejét lekenjük, majd kettévágott fehér mandulát rakunk rá.
4 óra hosszat állni hagyjuk a sütőlemezen, aztán középmeleg (180 fok) sütőben megsütjük.

A mézes receptek közül most az erdélyi következik

40 deka lisztet, 1 késhegynyi őrölt fahéjat, ugyanannyi szegfűszeget, 1 kávéskanálnyi szódabikarbónát, 6 deka cukorral összekeverünk.

Aztán 5 deci forró mézet felmelegítünk, majd késsel beledolgozunk. Azért késsel eleinte, mert túl forró. Mikor az anyag annyira kihűlt, hogy a kezünk is állja, jól összegyúrjuk és 4 cipóba szakítjuk.


Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetszés szerinti módon kiszaggatjuk, majd zsírral kikent tepsire rakjuk. Tojással megkenjük, majd apróra vagdalt fehér mandulával, vagy dióval meghintve 180 fokos sütőben megsütjük.

Mézes pogácsa – magyarul puszedli 🙂 a soros

Negyed kiló mézet feloldunk, 21 darab kockacukrot vízbe mártunk s a mézhez dobjuk.


Fél kiló lisztet, egy kiskanál fahéjat, egy kanál szódabikarbónát, két tojás sárgáját a mézes cukorral összegyúrjuk s másnap reggelig állni hagyjuk.


Másnap aztán kinyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk, tojásfehérjével megkenjük, egy-egy tisztított mandulát, vagy diót teszünk a pogácsák közepébe s lassú tűznél megsütjük.

Utoljára pedig a mézes receptek közül a puha mézeskalács következik

50 deka langyos mézet, 10 deka cukrot két tojás sárgájával és két egész tojással jól elkeverünk.


Teszünk bele két kávéskanál finomra őrölt fahéjat, másfél kávéskanál szódabikarbónát, kevés szegfűszeget szintén őrölve, citrom és narancshéjat.
Apránként 50 deka lisztet (fele rozs, fele barna búza) keverünk hozzá.


Zsírral jól kikent és meglisztezett tepsibe öntjük és jól átsütjük.
Csak hidegen vágjuk fel hosszas szeletekre.

Fotó: Pixabay