2024-05-21

Régi madártej recept

Régi madártej recept

Kevés ember van, aki a madártejet, – más néven: úszó sziget – nem szereti. Jó, az úszó szigetet készítették sült habbal is, de sok háznál mai napig így hívják a madártejet.

Érdekes, hogy ennek az édességnek is több receptje maradt fenn, és ezeknek is hány variációja ismeretes. Mi most három régi madártej recept, és egy mikrós új változat összeállítással jelentkezünk.

Annyit még jelzek előre, hogy a legtöbb eredeti receptben nincs szó a hab sózásáról. Nem kell hozzá sok só, csak egy csipetnyi, de szükség lenne rá.

Ráadásul különleges összhatást ad az édes, vaníiás hab, és az enyhén, éppen csak sós finom, kemény hab elegye. Érdemes így csinálni, mert jobban kijönnek az ízek!

Első receptünk egy krémes madártej

Négy tojásfehérjéből négy deka porcukor hozzáadásával kemény habot verünk. Miután egy liter tejet négy deka cukorral és egy csomag vaníliás cukorral felfőztünk, evőkanállal galuskát főzünk a forró tejben. Vigyázva megfordítjuk, egy-egy oldalán mintegy fél percig főni hagyjuk.


Ha szépen megnőtt, és a kanál már nem fut bele a habba, mert megfőtt – szűrő kanállal gondosan kivesszük a galuskát a tejből és szítára tesszük, hogy lecsöpögjön.


A négy tojás sárgáját 4-5 evőkanálnyi cukorral, egy kávéskanál sima liszttel (vagy keményítővel) jól összekeverjük, aztán lassan a galuska-főzés után fennmaradt tejbe keverjük.

Először a tojásos masszába egy merőkanálnyi meleg tejet adunk folytonos keverés mellett, majd az egészet hozzáöntjük a tűzhelyen lévő tejbe.
Innentől már kevergetve főzzük. Fel kell forrnia, hogy a nyers liszt ízét elveszítse.


Ha elkészült – tálra rakjuk a habgaluskákat – az öntetet pedig köré tálaljuk.

Megvallom, nekem jobban tetszik az olyan régi madártej recept, melybe nem tesznek sűrítő anyagot

Madártej régimódian – Öt tojásból kemény habot verünk, melybe habverés közben egy tetézett kanálnyi vaníliás porcukrot is adunk.
Előtte még felraktuk a tejet forrni közepes lángon – így elég időnk van felverni a tojáshabot.


Kanalanként forró tejbe szaggatjuk a habgaluskákat. . Mikor nagyjából egy percet főttek megfordítjuk őket, és még legalább egy percig a tejben hagyjuk. Ezután szitára szedjük őket.


Mikor az összes galuskát kifőztük, a tejet fogjuk ízesíteni.
Öt tojássárgáját 6 deka vaníliázott cukorral összekeverünk, ráöntjük a teljesen kihűlt tejet. A keveréket forró vízbe állítjuk és habverővel addig keverjük, míg csaknem forrni kezd.


Ekkor levesszük a hőforrásról és 2 percig még tovább keverjük.


A kihűlt habgaluskákat üvegtálra halmozzuk, körülöntjük a meghűlt sodóval és hidegre tesszük.
Piskótával fogyasztjuk el A nyári évszakban kellemes, üdítő, fagylaltpótló és tésztát pótló csemege.

Előző recept már közelít a ma ismerthez, amit most közlünk az pedig lényegében azonos vele

Egy liter tejet felforralunk. Nagyon kemény habot verünk rá hat tojás fehérjéből és ezt kis kanállal, vagy ha nagyobb galuskát akarunk evőkanállal adagolva a forrásban lévő tejbe rakjuk.

Legalább fél percig főzzük először az egyik, aztán a másik oldalát, majd óvatosan kiszedjük a forró tejből, és egy tálba rakjuk őket. A lényeg hogy a tál akkora legyen, hogy a galuskák is és a tej is megférjen benne.


Ezután a hat tojás sárgáját egy deci tejjel és 6 evőkanál cukorral elkeverünk s hozzáadjuk a tejhez – amiben a galuskák főttek – és az egészet kevergetés mellett felforraljuk. Nem kell túl soká főzni – a lényeg hogy felforrjon – mert sok benne a tojás, és „rántottás” állagú lesz.


Ha felforrt levesszük a tűzről és a tálban lévő habgaluskákra öntjük merőkanalanként óvatosan. Még ettől is szilárdulnak, ráadásul kellemes plusz ízt kapnak.
Azért is érdemes cukor nélküli tejbe főzni a galuskákat, mert így a tej nem fog közben még véletlenül sem leégni a lábasban.


Mindenesetre mielőtt a tejet a lábasba öntenénk forralás előtt, öblítsük ki az edényt – ezzel megelőzzük a lekozmázást, mely egész munkánkat elrontaná.

Most sutba dobjuk a régi madártej recept előírásait – jön egy közelmúltbeli változat, a mikrós madártej

Persze nem az egész készül mikróban, csak a hab. Előre jelzem – hogy a tojáshabot a mikró tányérján körbe rakjuk – a közepére viszont nem, mert nincs szükségünk arra, hogy megégjen. Csak szépen, lassan átmelegedjen.

Hozzávalók:

  • 5 darab tojás
  • 1 l tej
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral.


Tejet felforraljuk, aztán egy-két kanálnyi forró tejjel a tojásos elegyet kikeverjük, s visszaöntjük a többi tejhez. Forralunk egyet rajta és elzárhatjuk.
Normálisan fordított lenne a sorrend, de most először az öntetet készítjük – mert a habgaluska nagyon gyorsan meg lesz.

Felverjük a tojásfehérje habot pici sóval, de ha mindenképp édesen szeretjük a habot is, akkor lehet mellé belerakni.


Ha megvan – jöhet a sütés. A mikró tányérjára rakjuk körbe – középre nem – és hagyjunk közte egy-két habgaluskányi helyet, mert nagyra nőnek. Nagyjából egy percet vesz igénybe, hogy elkészüljenek. Utána kivesszük őket, tálba rakjuk, s jöhet sütésre a következő csapat.


Mikor elkészültünk a meleg tojásos-vaníliás tejet óvatosan, merőkanállal ráötjük.
(elsőként próbáljuk ki egy-két habgaluskával a mikrót, hogy tudjuk meddig kell sütni őket, s figyeljük mikor nőnek, mert utána nemsoká kész is. Ha kis tapasztalatot szerzünk, utána nagyon sok időt nyerünk vele)