2024-07-12

Régi lucskos káposzta recept

Régi lucskos káposzta recept

Erdélyiesen

Erdélyben gyakorta használják a csombort, ami egy különleges ízű fűszernövény. Sok elnevezése ismert, íme néhány közülük: borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csombort, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén.

Borsikafű elnevezése azért is indokolt, mert bár nem olyan erős fűszer, mint a bors, ellenben az íze ugyancsak hasonlatos. Ráadásul puffasztó ételek tökéletes párja, mert csökken ti a felfúvódást.

De mint minden – ez is csak módjával adagolva az igazi. Túl sokat használva az ételt keserűvé teheti. És ha csak lehetséges a főzés utolsó harmadában adjuk az ételhez csomóba kötve, hogy könnyen kivehessük a főzés végeztével.

A lucskos káposzta nem savanyúból készül, hanem édeskáposztából. Itt is érvényes a megszokott arány – amennyi a káposzta súlyra, ugyanannyi hússal dolgozunk.

És akkor nézzük, hogy néz ki a régi lucskos káposzta recept!

  1. Az erdélyiek úgy tartják, hogy ez is tősgyökeres erdélyi étel. Hogy ez így van, vagy sem – nem a mi dolgunk eldönteni, ellenben ennek a receptnek az ízesítése biztos, hogy erdélyi….
  2. Veszünk 2-3 darab kisebb édeskáposztát. Külső leveleit leszedjük, torzsáját kivágjuk, majd legalább 4 cikkbe vágjuk mindegyiket.
  3. Egy fazekat előveszünk, kicsit kikenjük zsírral, majd a káposztadarabokat körberakjuk, közepébe pedig belefektetjük a káposztákkal azonos súlyú húsdarabot. A hús viszont ne legyen száraz, jobb hozzá ha zsírosabb. Mint például a lapocka, hasaalja…
  4. Rakunk rá néhány szemes borsot, közé nyomunk egy-két szál összekötözött kaprot, majd az egészet felöntjük vízzel és puhára főzzük. Nagyjából egy óra múlva adjuk hozzá a csomóba kötött csombort is.
  5. Mikor megfőtt, akkor a kaprot és a csombort kiszedjük, és egy tojás sárgáját összekeverünk néhány kanálnyi tejföllel, s ezzel öntjük le az egészet. Ha félünk a nyers sárgájától, akkor előtte megfőzhetjük.
  6. A megfőzött tojást megtisztítjuk, leszedjük a fehérjét, és a sárgáját összetörjük, majd kis tejföllel pépesítjük, aztán a többi tejföllel összekeverjük. Lényegében azonos lesz az íze.
  7. A káposztákat tálra rakjuk, a hús kivesszük a léből, és szépen felszeleteljük, aztán a káposzta köré rakjuk, a kis levet, ami alatta volt ráöntjük, tetejét pedig végig csurgatjuk a tojásos tejföllel.
  8. Ez egy régi recept, az ételben csak a káposzta és hús íze dominált. Későbbiekben aztán sokan már füstölt húst is adtak hozzá, és az alapot pörköltösen csinálták meg. Hagymát-fűszerpaprikát, paradicsomot, zöldpaprikát felhasználva.
  9. Nem mondom, hogy ettől rosszabb lesz az étel, csak már nem az eredeti.
  10. MIndenesetre az eredeti lucskos káposzta recept ezeket a kiegészítőket nem tartalmazza, de hogy attól még finom legyen a fogás fontos, hogy a hozzáadott hús ne legyen száraz, zsírosabb legyen. Fogyózni majd utána kell…. 🙂