2024-05-27

Régi krémes palacsinta 4 variációja

Régi krémes palacsinta recept

Szinte mindenki szereti a palacsintát – a legkedveltebb talán a túrós, és a lekváros. De ki lehetne próbálni néha krémeset is – régi krémes palacsinta recept alapján – készíteni.

Még a vanília krémeset ismerik is valamennyire, viszont lehetne mással is tölteni őket, s mindjárt változatosabb lenne az étlap.


Most a csokoládé-, vanília-, kávé-, és mandulakrémes palacsinta receptjével ismerkedünk meg. Olyan receptekkel, amiket még nagyanyáink készítettek ifjú korukban. Édesanyjuktól ellesve a konyhaművészetet.

Palacsinta csokoládékrémmel töltve

Lisztet, tojást, tejet és kevés szódavizet a szokásos módon palacsintatészta sűrűségűre keverünk és vékony palacsintákat sütünk belőle.

5 dl tejet, 1/4 hosszában ketté vágott vanília rudat lekaparva és 18 deka cukrot felforralunk.

Habüstben egy egész tojást és 3 tojássárgáját a habverővel jól elkeverünk, aztán cseppenként hozzákeverünk 2 evőkanálnyit a hideg tejből és 6 deka (3 evőkanál) réteslisztet. Ha simára elkeverjük, hozzáöntjük a többi tejet és gőzön, vagy a tűzhelyen sűrűre keverjük.


Levéve a tűztől, belekavarunk 4 csík reszelt csokoládét és 2 deka teavajat. Ezután tovább addig keverjük, amíg a krém kihűlt és habos nem lett.


Ezzel a krémmel vékonyan megkenjük a palacsintákat, összegöngyölítjük és a tálra rendezzük. Tálaláskor a sütőben hirtelen átmelegítjük. (enélkül is tökéletes, sőt – mi hidegen szeretjük)

Hogy készül a régi krémes palacsinta vanília ízesítéssel?

3 egész tojást pici sóval, 2 deka porcukorral jól elkeverünk, adunk hozzá 4 deci tejet és 20 deka lisztet és ha egész simára elkevertük, annyi szódavizet öntünk hozzá, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen.


Ebből az alapból készítünk palacsintákat és megtöltjük az alábbi vaníliakrémmel.

1/4 liter tejszint, 20 deka vaníliás porcukrot, 1 egész tojást és 3 tojássárgáját a habüstben jól összekeverünk és a gőzön, vagy nagyon óvatosan tűzhelyen sűrűbb krémmé keverjük. Aztán megkenjük vele a palacsintákat, összegöngyölgetjük, a tálra rendezzük.

Milyen a kávés régi krémes palacsinta?


Normál feketekávét főzünk. 4 tojássárgáját, 15 deka porcukrot és 2 deka lisztet a habüstben egész simára keverünk, azután a habverővel hozzákeverünk körülbelül 2 evőkanálnyit az erős feketekávéból és körülbelül 3 deci tejszínt vagy tejet.


Gőzön sűrű krémmé verjük és még melegen megtöltjük vele a palacsintákat.

Hogy készíthetünk mandulakrémeset?

Ez a fajta rém egyszerűen készül. A kisütött palacsintákat az alábbi krémmel töltjük:


3-4 kanálnyi őrölt mandulát egy darabka teavajjal, porcukorral, egy deci tejszínnel, 2 evőkanál vaníliás cukorral jól kikeverünk. Ezzel a krémmel töltjük a palacsintákat. Ugyanígy készíthető diós palacsinta is.

Ebben a cikkben a régi krémes palacsinta 4 féle töltelékével ismerkedtünk meg. Próbálkozni, kísérletezni érdemes!

Fotó: Pixabay