
Ki ne szeretné a krémest! A régi krémes lepény recept minden magára adó háziasszony receptes füzetében szerepelt, s időről-időre elkészítette.
Nyilván nem pont olyan – a recept ígérete ellenére – mint a cukrászdai, de ez valójában hasznára válik. Ugyanis határozottan ízletesebb.
És hogy készült a régi krémes lepény?
- 35 deka lisztet három egyenlő részre osztunk.
- 25 deka vajból (ha margarint használnánk: ne legyen light! ) 5 dekányit két rész liszttel eldörzsölünk. (Mint ahogy a porlós tésztát szoktuk.)
- Ehhez a masszához hozzáteszünk egy egész tojást és egynek a sárgáját, egy csipet sót, egy kávéskanál ecetet.
- Összegyúrjuk, s jól kidolgozzuk – úgy mint a rétestésztát szoktuk.
- A megmaradt lisztet és a 20 deka vajat késsel jól összekeverjük, gyorsan eldolgozzuk. Ezután a tojással összekevert tésztánkat nyújtjuk ki jó vékonyra, majd a liszttel bekevert vajat rákenjük oly módon, hogy a vajas massza csak a felét takarja, másik felét ráhajtjuk – és ezután még párszor hajtogatjuk.
- A tésztát lehetőleg zárható dobozba rakva hideg helyen pihentetjük.
- 1 órai pihenés után ismét kinyújtjuk, és újból hajtogatjuk. Ismét zárható edényben fél óráig pihentetjük, majd jön megint a nyújtás, hajtogatás, fél óra pihentetés.
- 1 órai pihentetés után a tésztát kinyújtjuk, melegített késsel két részre vágjuk – akkorára, hogy tepsi hátulján süthető legyen. A széleit is egyenesbe vágjuk – szintén melegített késsel.
- A tésztát vagy tepsi hátán, vagy olyan tepsiben sütjük meg, amelyiknek nincs széle.
Forró sütőben sütjük elég hirtelen szép rózsaszínre. Ha kisült letesszük hűlni. Míg hűl – elkészítjük a tölteléket.
Hogy készítjük a töltelékét?
8 tojássárgáját 8 kanál porcukorral, 3 kanál liszttel jól elkavarunk, 4 deci tejjel felhígítjuk ; ezen masszát 6 deci tejbe öntjük és egy lekapart vaníliát, vagy két csomag vaníliás cukrot adunk hozzá, majd folytonos kavarás közben felfőzzük. Lehetőleg gőz felett dolgozzunk – de ha nem, akkor félig takarékon és nagyon-nagyon odafigyelve.
Közben a 8 tojás fehérjéjéből kemény habot készítünk, amibe a végén 2 kanál cukrot keverünk.
Így a krém elkészült – de várni kell míg meghűl.
A végén a kisült krémestésztának egyik lapját a kihűlt krémmel megkenjük, a másik tésztát először kockázzuk – ahány szeletet akarunk, majd a szeleteket szépen, sorban a krémes lapra rakjuk. Tetejét porcukrozhatjuk is, de anélkül is finom.
Ez a fajta régi krémes lepény recept nem okoz kellemetlen meglepetést, érdemes elkészíteni. Én annak idején legjobban másnap szerettem, amikor a tésztája átvette a krém ízét. De biztos sokan vannak, akik a ropogós leveles tésztát szeretik – nekik frissen lesz az igazi.