Régi köszméte-egresleves

Régi köszméte, egres leves

Sokféle régi köszméte-egresleves kering a neten, sok éves receptkönyvekben is mindenféle olvasható. Világos rántos, habarásos, legírozásos….

Tejjel, vagy tejföllel felöntött, cukros, vagy cukor nélküli, na de a szatmári fajta mindegyiktől eltér.


Mégpedig azért, mert zöldséget, és húst is tartalmaz. Ezáltal lényegesen tartalmasabb, mint az általánosan ismert gyümölcslevesek.


Hogy miféle „moslék” ez, hogy sárgarépa, meg petrezselyem, meg hús, meg köszméte…. és még cukor is… Hát hogy jön ez össze?


De ha belegondolunk, hogy végtére is a szószokat – amik édeskések – is sózzuk, és húst eszünk velük – egyáltalán nem különös ez.

Ez a leves – a benne lévő gyümölcs miatt frissítő, üdítő, és ugyanakkor táplálóbb is egy átlag gyümölcslevesnél zöldség, és hústartalma miatt.

Ha valaki kemény munkát végez, annak is föl lehet tenni az asztalra. És ez bizony faluhelyen fontos szempont volt.

Nézzük, miből készül a régi köszméte-egresleves:

Hozzávalók:

  • Két szép sárgarépa
  • egy szál petrezselyem,
  • egy kisebb csirke, vagy egy fél nagyobb, esetleg aprólék
  • 1/2 kg köszméte
  • cukor ízlés szerint
  • só mint minden levesbe,
  • 3 evőkanál liszt
  • 3-4 dl tejföl
  • 2-3 tojás
  • 1 liter tej

Most pedig az elkészítése –

  1. Két sárgarépát és a petrezselymet megmosunk, megtisztítunk, felkarikázunk.
  2. Felrakunk a tűzre nagyjából 2 liter vizet főni, aztán mikor felforrt belerakjuk a zöldségeket. Amint félig már puhák, akkor a csirkehúst is belerakjuk. Lefedjük, hogy szép lassan főjön.
  3. Sózzuk.
  4. Amint megpuhult minden – hozzáadunk legalább fél kiló egrest megmosva, megtisztítva, picit bevagdalva. Ekkor más cukrozzuk is.
  5. Ha megfőtt a köszméte is – gyorsan megy – jöhet a habarás.
  6. Először az egészhez hozzáadunk még egy liter tejet, és elkezdjük vele forralni. Most elkészítjük a már említett habarást.
  7. Három kanál lisztet a tojásokkal és a tejföllel összeelegyítünk, aztán a levesből kimert merőkanálnyi forró folyadékkal felöntjük, elkavarjuk, és állandó keverés mellett a forró leveshez öntjük.
  8. Ekkor hagyjuk forrni egyet – és el is készült.
  9. Így készülhet almaleves és ribizlileves is. Elsőre hallani furcsa, de a végeredmény finom lesz.