2024-07-12

Régi kolozsvári káposzta recept

kolozsvári káposzta tejföllel

Ízben mint a töltött, csak kevesebb bajjal

A kolozsvári káposzta savanyúkáposztával elkészített étel, fűszerezése alapján erdélyi finomság. Nincs agyonfűszerezve, a plusz ízeket inkább a finom apróságok adják. (pld. előre megsütjük a húst, az alatta képződő finom szaftot is felhasználjuk)

Ez az étel azért is jó, mert ha szívesen megennénk töltött káposztát, viszont nincs időnk annyit bajlódni vele – kicsit kisebb időráfordítással egy nagyon hasonló ízhatást érhetünk el ezzel a finomsággal.

Fontos megjegyezni, hogy a régi időkben az arányokat úgy alakították, hogy amennyi hússal dolgoztak, káposztát ugyanannyit raktak az ételbe. Ezen persze kedvünkre változtathatunk, de ha valódi káposztára ácsingózunk, akkor érdemes legalább egyszer az eredeti recept módján kipróbálni.

És akkor nézzük, hogy készül erdélyiesen ez a finomság!

Régi kolozsvári káposzta recept

Vágott savanyú káposztát – amit előtte ha szükséges egyszer átmosunk tiszta vízben – bő zsírban puhára párolunk. Fontos lenne a zsír használata, mert az olajnak más az íze. Persze aki nem bírja a sertés zsírt, az készítse a megszokott módon.

A káposzta mennyiségének megfelelő disznóhúst egészben megsütünk. Ez úgy történik, hogy fűszerezzük, sózzuk-borsozzuk, berakjuk a sütőbe tepsiben, az első jó félórára letakarjuk az edény fedőjével, vagy egy másik tepsivel (ma már fóliával) és megsütjük majdnem készre, de akkor sincs baj, ha teljes készre. Sőt…. – hisz a pörkanyagtól még egy kis plusz, finom ízt kap.)

Ha elkészült a hús, a villa könnyedén beleszúródik, akkor kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, majd szépen feldaraboljuk. Nem daráljuk, hanem éles késsel apróra vágjuk.

Jó módszer rá, hogy vékony szeleteket vágunk belőle (akár főtt, akár sült, akár nyers, majd a szeleteket néhányat összefogva éles késsel felcsíkozunk, aztán a csíkokat aprózzuk.

Ha ezzel megvagyunk, akkor megfőzzük, pároljuk a rizst kicsit sózva, ez a húsmennyiség maximum fele legyen, de lehet kevesebb is – ahogy szeretjük. A rizst is először kis zsírban futtassuk meg.

Ha ez is kicsit hűlt, akkor előveszünk egy kellő méretű lábast, melyet alul kicsit kizsírozunk. Nem kell nagyon, csak éppen hogy.

Alulra egy réteg káposzta jön, arra egy réteg rizs, majd a hús, káposzta, néhány kanál tejföl – melyet elsimítunk, majd kezdjük elölről a rizzsel, utána hús, káposzta, tejföl. Ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak. Bár jobb, ha két „rendnél” nem több.

Tetejét rendesen megtejfelezzük. Ezután mehet a forró sütőbe.

Tálaláskor nem óvatoskodtak a díszítéssel, sült disznóhúst, füstölt kolbászt, de akár sült baromfit is adtak hozzá.

Mint látható – az erdélyiesen elkészített kolozsvári káposzta recept nem tartalmaz se hagymát, se paprikát – csak a legfontosabb fűszerekkel dolgoznak, viszont a húst először sütik, s utána aprózzák.