Régi kocsonya recept

Régi kocsonya recept

Ezelőtt 100 évvel is készítettek már kocsonyát az emberek, sőt – lényegében ugyanúgy készült a régi kocsonya recept alapján, mint manapság – néhány apró eltéréssel.


Sőt – akkortájt lényegesen többször főztek hasonló ételt, hisz az aszpikot saját maguk készítették, ahhoz pedig hasonló alapanyagokat kellett főzniük.

A kocsonya mindig téli étel volt, disznóvágások környékén készült általában. Régen meg éppen – mivel hidegen tartásra kifejezetten csak a téli hónapok voltak alkalmasak.
Manapság már más a helyzet. Van olyan ismerősöm, aki még nyáron is főzi – rendszeresen tele van vele a jókora hűtőszekrénye.

Nézzük – a régi kocsonya recept szerint milyen hozzávalók szükségesek!

 1. 2 kiló kocsonyahúst készítünk el. Disznóbőrt, fejet, csülköt, orrot, körmöt, farkat – ezek közül bármit, amit szeretünk.
 2. A lényeg, hogy nézzük át rendesen – ne legyen szőrös, ha mégis van rajta, akkor perzseljük meg, legrosszabb esetben vágjuk le a szőrt egyszer használatos borotvával.
 3. Perzselés után szintén mossuk meg, mert másképp kesernyés ízt kap az egész.
 4. Alapos mosás után vágjuk le az alsó végén egy jókora vöröshagymának, külső levelét szedjük le, és mossuk meg – majd úgy, héjastól rakjuk bele a húsokhoz, melyet felöntöttünk 5 liternyi vízzel.
 5. Adjunk hozzá egy közepes fej fokhagymát tisztítva, 20-25 szem szemesborsot, egy-két sárgarépát megtisztítva, megmosva egészben, és egy petrezselymet ugyanúgy előkészítve.
 6. Takarékon főzzük a kocsonyát. Az elején felforralhatjuk gyorsan, de utána egyből le kell venni teljesen, épp csak tötyögjön. A főzési ideje így nagyjából 3-3,5 óra.
  Ha teljesen megfőtt a hús, de annyira, hogy kibomlik magától a csont a húsból – kiszedjük őket, és a csontokat eltávolítjuk, feldaraboljuk, szétosztjuk tányérokon.
 7. A csontot kutyának se adjuk, mert nagyon zsíros, s a kutyák nem tudják feldolgozni a zsíros ételeket.
  A szétosztott húsokra rászűrjük a kocsonyalevet.
 8. Ha túlzsírosnak látjuk – merőkanállal is óvatosan szedhetünk belőle, de az is jó módszer, ha papírtörlőt összehajtva a tetejére mártunk, az sok zsírt összeszed.
  Ha a kocsonya már legalább félig megdermedt, akkor megszórjuk pirospaprikával, úgy néz ki a legjobban. És az ízének is jót tesz.
 9. Tehetjük persze tálkába is a kocsonyát, rakhatunk a répából, zöldségből is bele, van aki imádja a főtt fokhagymát például. Ezt ha fogyasztani akarjuk, akkor pillanatra a tálkát forró vízbe mártjuk, s ráboríthatjuk egy tányérra. Rendkívül mutatós.
 10. Készíthetjük úgy is, hogy leszedjük a húsokat a csontokról, majd az egészet apróra vágjuk, formába rakjuk. Teszünk mellé cikkezett tojást, esetleg uborkát szeletelve, a kocsonyában főtt répát karikázva, vagy darabolva.
 11. Erre aztán rászűrjük a lezsírozott kocsonyalét. Megdermesztjük, s kiborítva fogyasztjuk. Ünnepi asztalok dísze lehet.

Fotó: Pixabay