
Ezelőtt 100 évvel is készítettek már kocsonyát az emberek, sőt – lényegében ugyanúgy készült a régi kocsonya recept alapján, mint manapság – néhány apró eltéréssel.
Sőt – akkortájt lényegesen többször főztek hasonló ételt, hisz az aszpikot saját maguk készítették, ahhoz pedig hasonló alapanyagokat kellett főzniük.
A kocsonya mindig téli étel volt, disznóvágások környékén készült általában. Régen meg éppen – mivel hidegen tartásra kifejezetten csak a téli hónapok voltak alkalmasak.
Manapság már más a helyzet. Van olyan ismerősöm, aki még nyáron is főzi – rendszeresen tele van vele a jókora hűtőszekrénye.
Nézzük – a régi kocsonya recept szerint milyen hozzávalók szükségesek!
- 2 kiló kocsonyahúst készítünk el. Disznóbőrt, fejet, csülköt, orrot, körmöt, farkat – ezek közül bármit, amit szeretünk.
- A lényeg, hogy nézzük át rendesen – ne legyen szőrös, ha mégis van rajta, akkor perzseljük meg, legrosszabb esetben vágjuk le a szőrt egyszer használatos borotvával.
- Perzselés után szintén mossuk meg, mert másképp kesernyés ízt kap az egész.
- Alapos mosás után vágjuk le az alsó végén egy jókora vöröshagymának, külső levelét szedjük le, és mossuk meg – majd úgy, héjastól rakjuk bele a húsokhoz, melyet felöntöttünk 5 liternyi vízzel.
- Adjunk hozzá egy közepes fej fokhagymát tisztítva, 20-25 szem szemesborsot, egy-két sárgarépát megtisztítva, megmosva egészben, és egy petrezselymet ugyanúgy előkészítve.
- Takarékon főzzük a kocsonyát. Az elején felforralhatjuk gyorsan, de utána egyből le kell venni teljesen, épp csak tötyögjön. A főzési ideje így nagyjából 3-3,5 óra.
Ha teljesen megfőtt a hús, de annyira, hogy kibomlik magától a csont a húsból – kiszedjük őket, és a csontokat eltávolítjuk, feldaraboljuk, szétosztjuk tányérokon. - A csontot kutyának se adjuk, mert nagyon zsíros, s a kutyák nem tudják feldolgozni a zsíros ételeket.
A szétosztott húsokra rászűrjük a kocsonyalevet. - Ha túlzsírosnak látjuk – merőkanállal is óvatosan szedhetünk belőle, de az is jó módszer, ha papírtörlőt összehajtva a tetejére mártunk, az sok zsírt összeszed.
Ha a kocsonya már legalább félig megdermedt, akkor megszórjuk pirospaprikával, úgy néz ki a legjobban. És az ízének is jót tesz. - Tehetjük persze tálkába is a kocsonyát, rakhatunk a répából, zöldségből is bele, van aki imádja a főtt fokhagymát például. Ezt ha fogyasztani akarjuk, akkor pillanatra a tálkát forró vízbe mártjuk, s ráboríthatjuk egy tányérra. Rendkívül mutatós.
- Készíthetjük úgy is, hogy leszedjük a húsokat a csontokról, majd az egészet apróra vágjuk, formába rakjuk. Teszünk mellé cikkezett tojást, esetleg uborkát szeletelve, a kocsonyában főtt répát karikázva, vagy darabolva.
- Erre aztán rászűrjük a lezsírozott kocsonyalét. Megdermesztjük, s kiborítva fogyasztjuk. Ünnepi asztalok dísze lehet.
Fotó: Pixabay