2024-05-27

Régi jó gyümölcskocsonya (zselé) recept

Régi jó gyümölcskocsonya

Régi jó gyümölcskocsonya (zselé) háromnegyedérett gyümölcsökből készülhet.
Különösen szép, átlátszó kocsonya lesz ribizliből, almából, egresből és birsalmából.

Milyen gyümölcsből készíthetünk zselét?

Lényegében bármilyen gyümölcsből készülhet zselé – aminek van leve, és legalább egy kicsit savanykás – s az összes zselé elkészítése szinte teljesen ugyanez, a bogyósakat nyilván száruktól kell megtisztítani, és levüket főzés után kinyomni, de alapvetően a folyamat teljesen hasonló.

Hogy készül a régi jó gyümölcskocsonya?

 1. Mivel jelenleg a birsalma feldolgozása a legidőszerűbb, ennek receptjét írom le.
 2. A gyümölcsöt megtisztítjuk a szár- és kehelyrészektől és felszeleteljük. Több vízben átmossuk, majd a birs kilójára 5—7 deci vizet számítva addig főzzük, míg a gyümölcs teljesen meg nem puhul.
 3. A főzővíz minden literjéhez egy fél citrom levét adjuk.
  Amikor a gyümölcs megpuhult, szűrőruhán, vagy nagyon sűrű szitán lassan átcsorgatjuk. Az így kapott lét használjuk fel a továbbiakban.
 4. A szűrt lével literenként számolva dolgozunk, az arány a literek számával emelkedik – egy liternyit széles lábasba teszünk, s sűrűre forraljuk. Közben 8 deka cukrot két deci vízben feloldunk és addig sűrítjük míg húzós (majdnem grízes) nem lesz. Akkor a besűrített gyümölcslevet rátöltjük, majd még nagyjából negyedórát sűrítjük.
 5. A keletkezett habot állandóan leszedjük, így a kocsonya szép, átlátszó lesz.
  A kocsonyásodás megfelelő fokát zselépróbával állapítjuk meg.
 6. Ez úgy történik, hogy csepp anyagot a sűrítményből hidegvízbe öntünk; ha a csepp végigszalad a vízen, anélkül, hogy szétoszlana benne, a főzést befejezzük.
 7. A kész zseléből kihűlés után kockaalakú darabkákat vágunk. Ezeket kristálycukorban meghempergetjük, s kész is a zseléscukor.
 8. Természetesen – ha valaki a zselét túl fanyarnak érzi, akkor rakhat bele több cukrot. A kristálycukorba hempergetés nem feltétlenül fontos – viszont a zselés cukrokhoz hozzátartozik.
 9. Ha úgy döntünk, hogy nem akarjuk túlcukrozni, akkor nem árt kicsit szikkasztani elkészülés után. Szellős helyen tartjuk, s időnként megfordítjuk. De forgathatjuk kókuszba is. Kihűlés előtt akár mogyoró darabkákat is rakhatunk bele. S úgy szeleteljük, hogy mindegyikbe kerüljön egy. De dióval is finom.
 10. Ez a recept nagyi fiatalasszony korából való, tehát nem pár éves, igazán retronak számít.
 11. Ez a régi jó gyümölcskocsonya csak gyümölcsből és cukorból készül – zselatint nem használunk hozzá.
 12. Citromból, narancsból is készíthető – lehetőleg bio-ból, mert akkor a héjának egy részét is belereszelhetjük.

Fotó: Pixabay