
Régi jó gyümölcskocsonya (zselé) háromnegyedérett gyümölcsökből készülhet.
Különösen szép, átlátszó kocsonya lesz ribizliből, almából, egresből és birsalmából.
Milyen gyümölcsből készíthetünk zselét?
Lényegében bármilyen gyümölcsből készülhet zselé – aminek van leve, és legalább egy kicsit savanykás – s az összes zselé elkészítése szinte teljesen ugyanez, a bogyósakat nyilván száruktól kell megtisztítani, és levüket főzés után kinyomni, de alapvetően a folyamat teljesen hasonló.
Hogy készül a régi jó gyümölcskocsonya?
- Mivel jelenleg a birsalma feldolgozása a legidőszerűbb, ennek receptjét írom le.
- A gyümölcsöt megtisztítjuk a szár- és kehelyrészektől és felszeleteljük. Több vízben átmossuk, majd a birs kilójára 5—7 deci vizet számítva addig főzzük, míg a gyümölcs teljesen meg nem puhul.
- A főzővíz minden literjéhez egy fél citrom levét adjuk.
Amikor a gyümölcs megpuhult, szűrőruhán, vagy nagyon sűrű szitán lassan átcsorgatjuk. Az így kapott lét használjuk fel a továbbiakban. - A szűrt lével literenként számolva dolgozunk, az arány a literek számával emelkedik – egy liternyit széles lábasba teszünk, s sűrűre forraljuk. Közben 8 deka cukrot két deci vízben feloldunk és addig sűrítjük míg húzós (majdnem grízes) nem lesz. Akkor a besűrített gyümölcslevet rátöltjük, majd még nagyjából negyedórát sűrítjük.
- A keletkezett habot állandóan leszedjük, így a kocsonya szép, átlátszó lesz.
A kocsonyásodás megfelelő fokát zselépróbával állapítjuk meg. - Ez úgy történik, hogy csepp anyagot a sűrítményből hidegvízbe öntünk; ha a csepp végigszalad a vízen, anélkül, hogy szétoszlana benne, a főzést befejezzük.
- A kész zseléből kihűlés után kockaalakú darabkákat vágunk. Ezeket kristálycukorban meghempergetjük, s kész is a zseléscukor.
- Természetesen – ha valaki a zselét túl fanyarnak érzi, akkor rakhat bele több cukrot. A kristálycukorba hempergetés nem feltétlenül fontos – viszont a zselés cukrokhoz hozzátartozik.
- Ha úgy döntünk, hogy nem akarjuk túlcukrozni, akkor nem árt kicsit szikkasztani elkészülés után. Szellős helyen tartjuk, s időnként megfordítjuk. De forgathatjuk kókuszba is. Kihűlés előtt akár mogyoró darabkákat is rakhatunk bele. S úgy szeleteljük, hogy mindegyikbe kerüljön egy. De dióval is finom.
- Ez a recept nagyi fiatalasszony korából való, tehát nem pár éves, igazán retronak számít.
- Ez a régi jó gyümölcskocsonya csak gyümölcsből és cukorból készül – zselatint nem használunk hozzá.
- Citromból, narancsból is készíthető – lehetőleg bio-ból, mert akkor a héjának egy részét is belereszelhetjük.
Fotó: Pixabay