
A savanyúság tartósításáról még nem késtünk le. Ez a mindent egyben savanyúság mindenféle hókusz-pókusz nélkül készül. Nem kell hozz ecet sem, egyszerűen „magától savanyodik meg”.
A régi hordós savanyúság recept már nagyanyáink idejében is ismert volt, az egyik legegyszerűbb tartósítási mód. Egy variációja a dobálós. Itt viszont minden összetevőt egyszerre rakunk el.
Mennyiségét tekintve legjobb, ha kis, műanyag hordóban tartósítjuk. Abba biztos belefér, nem érhet meglepetés.
A régi hordós savanyúság recept szerint milyen zöldségekre lesz szükség?
Hozzávalók:
- 3 kg zöldparadicsom,
- 3 kg uborka,
- 2 kg karfiol,
- 3 kg kisdinnye,
- 2 kg zöldpaprika
- 1 kg piros paprika
- 3 kg káposzta,
- 1 kg sárgarépa,
- 4 fej fokhagyma,
- legalább fél kiló hagyma,
- 1-2 szál torma feldarabolva,
- zellerlevél 2-3 csomóval
Hogy állítjuk össze az egészet?
- Először is a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, rakjuk papírtörlőre őket, hogy minél hamarabb megszikkadjanak. Az uborkára nagy gondot fordítsunk, nehogy földdel szennyezett legyen.
- A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk és felvágjuk 2-4 részre hosszában. A karfiolokat szedjük rózsáira, a káposztát meg vágjuk fel vékonyra. Először félbevágjuk, majd a felet szépen felszeleteljük.
- Tormát is megtisztítás után negyedeljük, és akár hosszában is elvághatjuk. Fokhagymát megtisztítjuk, gerezdekre szedjük. A zellerleveleket pedig megmossuk, szárítjuk.
- Ha ezzel elkészültünk, akkor elkezdjük rétegesen rakni a hordóba. Egy réteg ez, egy réteg az. A tormát, a zellerlevelet, meg a fokhagymát arányosan elosztjuk a rétegek között.
- Legjobb, ha a felöntő vizet még a zöldségek előkészítése előtt összehozzuk. Hisz míg bíbelődünk velük, addig a víznek lesz ideje kihűlni.
- 10 liter vizet ha felrakunk forrni, tegyünk hozzá jó 12 evőkanálnyi sót. Felforr, aztán hűtjük. Mikor kihűlt felöntjük a hordós zöldségre.
- Legjobb úgy készíteni, hogy a kis hordó tele legyen. Erre azért van szükség, mert a végén ugyanúgy lenyomatjuk, mintha káposztát raktunk volna el.
- Ezt általában úgy csinálják, hogy egy patyolat tiszta konyharuhát ráterítenek a hordó szájára, majd a tetejére egy fadeszkát tesznek, erre pedig egy nagyobb súlyt.
- Ezzel el is készültünk lényegében.
- Egy-két nap múlva az egész elkezd forrni, de nagyjából egy hét alatt letisztul az egész. Ha már nem forr, akkor a hordó tetejével lezárható. Természetesen ilyenkor már nem kell rá sem a konyharuha, sem a kő…. 🙂
- Nem szabad sem nagyon hideg, sem nagyon meleg helyen tartani. Szellős, hűvös kamra a legjobb.