2024-03-28

Régi hordós savanyúság recept

Régi hordós savanyúság

A savanyúság tartósításáról még nem késtünk le. Ez a mindent egyben savanyúság mindenféle hókusz-pókusz nélkül készül. Nem kell hozz ecet sem, egyszerűen „magától savanyodik meg”.

A régi hordós savanyúság recept már nagyanyáink idejében is ismert volt, az egyik legegyszerűbb tartósítási mód. Egy variációja a dobálós. Itt viszont minden összetevőt egyszerre rakunk el.


Mennyiségét tekintve legjobb, ha kis, műanyag hordóban tartósítjuk. Abba biztos belefér, nem érhet meglepetés.

A régi hordós savanyúság recept szerint milyen zöldségekre lesz szükség?

Hozzávalók:

  • 3 kg zöldparadicsom,
  • 3 kg uborka,
  • 2 kg karfiol,
  • 3 kg kisdinnye,
  • 2 kg zöldpaprika
  • 1 kg piros paprika
  • 3 kg káposzta,
  • 1 kg sárgarépa,
  • 4 fej fokhagyma,
  • legalább fél kiló hagyma,
  • 1-2 szál torma feldarabolva,
  • zellerlevél 2-3 csomóval

Hogy állítjuk össze az egészet?

Először is a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, rakjuk papírtörlőre őket, hogy minél hamarabb megszikkadjanak. Az uborkára nagy gondot fordítsunk, nehogy földdel szennyezett legyen.

A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk és felvágjuk 2-4 részre hosszában. A karfiolokat szedjük rózsáira, a káposztát meg vágjuk fel vékonyra. Először félbevágjuk, majd a felet szépen felszeleteljük.

Tormát is megtisztítás után negyedeljük, és akár hosszában is elvághatjuk. Fokhagymát megtisztítjuk, gerezdekre szedjük. A zellerleveleket pedig megmossuk, szárítjuk.

Ha ezzel elkészültünk, akkor elkezdjük rétegesen rakni a hordóba. Egy réteg ez, egy réteg az. A tormát, a zellerlevelet, meg a fokhagymát arányosan elosztjuk a rétegek között.

Legjobb, ha a felöntő vizet még a zöldségek előkészítése előtt összehozzuk. Hisz míg bíbelődünk velük, addig a víznek lesz ideje kihűlni.

10 liter vizet ha felrakunk forrni, tegyünk hozzá jó 12 evőkanálnyi sót. Felforr, aztán hűtjük. Mikor kihűlt felöntjük a hordós zöldségre.

Legjobb úgy készíteni, hogy a kis hordó tele legyen. Erre azért van szükség, mert a végén ugyanúgy lenyomatjuk, mintha káposztát raktunk volna el.

Ezt általában úgy csinálják, hogy egy patyolat tiszta konyharuhát ráterítenek a hordó szájára, majd a tetejére egy fadeszkát tesznek, erre pedig egy nagyobb súlyt.

Ezzel el is készültünk lényegében.

Egy-két nap múlva az egész elkezd forrni, de nagyjából egy hét alatt letisztul az egész. Ha már nem forr, akkor a hordó tetejével lezárható. Természetesen ilyenkor már nem kell rá sem a konyharuha, sem a kő…. 🙂

Nem szabad sem nagyon hideg, sem nagyon meleg helyen tartani. Szellős, hűvös kamra a legjobb.