Régi hecsedli-csipkebogyó lekvár

A csipkerózsa bogyóját népiesen hecsedlinek nevezik. Készítenek belőle lekvárt, tésztát, kompótot, mártást, csemegét, cukorkát, bort, likőrt, stb. Legismertebb és legnépszerűbb elkészítési módja a hecsedli-csipkebogyó lekvár.


A csipkebogyónak akkor jön el az idénye, amikor az első dér megcsípi a gyümölcsöket. Ekkor megpuhulnak, éretté, finomabbá válnak.

Nézzük az első csipkebogyó lekvár recept előírásait!

Az érett bogyót leszedjük, megmossuk, kétfelé vágjuk és a belsejéből a magot és a szőröket gondosan kikaparjuk, aztán újból megmosva, lemérjük.
Ahány kiló a gyümölcs, annyi 55 deka cukrot mérünk le hozzá. A bogyókat aztán vízben megfőzzük. Nem kell hozzá sok, csak annyi hogy éppen ellepje.
Ezután a gyümölcsöket szitán áttörjük, majd ismét ugyanabban a lében tovább forralva beleadjuk a cukrot és állandó kevergetés közben addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Ekkor melegített üvegekbe töltjük, éjszakára hűvös helyre rakjuk, másnap pedig lezárjuk. Így a teteje kicsit megbőrösödik.

Egy másik, régi hecsedli-csipkebogyó lekvár recept:

A dér csípte bogyókat megmossuk és megtisztogatjuk. Vagyis kettévágva őket kiszedjük az apró, tüskés magvacskákat.
Annyi vízzel, hogy jól ellepje addig főzzük, míg egészen megpuhul. Akkor áttörjük, megmérjük és minden kg-ra 50—60 dkg cukrot véve, addig főzzük, míg kellő sűrűségű lesz. Üvegekbe töltjük, lekötjük és kigőzöljük.

És itt csipkebogyó lekvár, hecsedli újkori elkészítési módja –

A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük.
Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni.
A megmosott csipkebogyót lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen hogy ellepi.
Kb. 45 perc alatt puhára főzzük.
A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk. Mivel nincs benne mag – simán használható hozzá paradicsom passzírozó is.
A masszát elkeverjük ugyanannyi zselésítő cukorral, hozzáadjuk a kiló gyümölcsönkénti egy citromlevet.
Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk.
A habját leszedjük, majd ha elkészültünk azonnal üvegekbe töltjük és lezárjuk. 5 percre fejtetőre fordítjuk az üvegeket, majd hűvös helyen tároljuk.

Őszintén – nekem szimpatikusabb a régi elkészítési mód. Főleg azért, mert jóval kevesebb cukorral jár. S mivel kevesebb összetevőt is tartalmaz, ezért nagyobb a siker esélye is.

Ha tetszett a hecsedli-csipkebogyó lekvár recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra, vagy Retrográd oldalunk Retro receptek menüjébe!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük