2024-02-23

Régi gránátos kocka-grenadírmars recept

régi gránátos kocka recept

A gránátos kocka eredetének vizsgálatához egészen a kiegyezést követő időkig kell visszakullogni. A monarchia ekkor három részből álló haderőt „üzemeltetett”. Az egyik az osztrák, a másik a magyar, a harmadik pedig a közös volt.

Ezek száma természetesen tetemes volt, élelmezése pedig problémás. Fontos volt, hogy egyszerű, gazdaságos, de ugyanakkor tápláló, energiát adó ételekkel rukkoljon elő a szakács.

Ekkor találták „fel” a régi gránátos kocka-grenadírmars recept alapján készülő krumplis tésztát, amit – nem nehéz kitalálni – a gránátosokról neveztek el. Hisz németül Grenadier.

A szóösszetétel másik fele, a Marsch – sokan tudják német tudás nélkül is – indulót jelent. Teljes neve tehát az ételnek gránátos induló, de az elég snassz, jobban hangzik a félig német, félig magyar elnevezés, a Grenadir mars.


Aztán ott a krumplis tészta – ami alapjában véve paprikás krumpli megtörve tésztával vegyítve – de az már más lapra tartozik.

Hogy készül a régi gránátos kocka, grenadírmars recept szerint ez az étel?

Hozzávalók:

 • 35 dkg liszt,
 • 2 tojás,
 • 10 dkg zsír,
 • 30 dkg burgonya tisztítva,
 • 1 fej vöröshagyma,
 • egy kávéskanál édespaprika,
 • késhegynyi törött bors
 • 1—1,5 dkg só

Elkészítése:

 1. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, kihűtjük. A zsírt
  megolvasztjuk, a finomra vágott hagymát mérsékelt tűzön állandó
  keveréssel megpároljuk benne, amíg rózsaszínűvé kezd válni.
 2. Ekkor lehúzzuk a tűzről, feloldjuk benne a paprikát, és a burgonyát a reszelő
  legnagyobb fokán belereszeljük.
 3. Elkeverjük, megsózzuk, kissé megborsozzuk és átpároljuk.
 4. A liszttel a tojást összegyúrjuk, ha kell pici vízzel pótoljuk. Kis pihenő után lisztezett deszkán kinyújtjuk késfok vastagságúra. Hagyjuk cseppet száradni – hogy vágáskor ne tapadjon össze.
 5. Aztán a nyújtófára feltekerjük, a nyújtófa hátán végig késsel középen elvágjuk, majd a szerint, hogy mekkora kockákat akarunk vágni becsíkozzuk, végigvágjuk. Utána a csíkokat meg kockázzuk.
 6. Ne problémázzunk rajta, ha a csíkok nem tökéletes szélességűek, itt-ott görbére sikerülnek, mert főzés után ez már nem látszik.
 7. Felrakjuk a főzővizet egy diónyi zsírral sózottan, majd mikor már zubog, akkor a tésztát beledobjuk, és megkavarjuk.
 8. Nagyjából 10 perc alatt megfő, ekkor leszűrjük, leöblítjük, lecsurgatjuk, és a már elkészített krumplihoz kavarjuk.
  Laktató étel….
 9. Bár időigényesebb így, a régi gránátos kocka-grenadírmars recept alapján házitésztával elkészíteni – mégis megéri. Ugyanis ételünk sokkal ízletesebb lesz ezáltal.