
Az ekler fánk eredetileg eclair névre hallgat – ebből leszűrhető, hogy francia sütemény. Nagyon hasonlít a mi képviselő fánkunkhoz, vagy az olasz profiterolhoz.
A régi ekler fánk recept 1900-as évek elejéről maradt ránk – ami nem azt jelenti, hogy manapság ne hasonlóan készítenék.
Házilag nem megoldható, hogy az eredeti elkészítési módot alkalmazzuk – nem fogjuk gőzben sütni, ellenben megfelel neki – meg nekünk is – a képviselőfánknál alkalmazott sütési mód.
A régi ekler fánk recept előírásai –
- Egy edénybe adunk egy deci tejet, egy deci vizet, öt deka vajat, öt deka zsírt, fél deka cukrot és egy gondolatnyi sót.
- Ha felforrt beleszórunk tizenkét deka réteslisztet majd egy fakanállal simára keverjük, azután levéve a tűzről, egyenként négy egész tojást keverünk hozzá. Gyorsan, magabiztosan.
- Ezután Egy nagy csillagcsővel ellátott vászonzacskóba rakunk a masszából és egy szárazra törölt, oldalak nélküli sütőlemezre négy-öt cm. hosszú halmokat húzunk.
Lényeges, hogy ezt a műveletet még meleg tésztával kell elvégezni. - Kenjük meg éppen hogy tojással, s közepesen meleg sütőben nagyjából 20-30 percig sütjük. Főzünk egy jó erős kávét, lefőzzük nagyjából másfél decire. Hozzáadunk 5 mokkáskanálnyi cukrot, s ezzel sűrűre beforraljuk. A lényeg, hogy minél kevesebb lé legyen.
- Ezután 15 dkg porcukrot egy tálkába rakunk pici vizet adunk hozzá, no meg a kávéból egy kanálkányit. Ezt teljesen simára kikeverjük, aztán fellangyosítjuk.
- Ha a fánkok kihűltek, és már ketté is vágtuk őket hosszában, akkor a fánkok tetejét megmártogatjuk a tálkában. Ha ezzel megvagyunk, akkor ezeket lerakjuk szikkadni.
- Most 3 dl tejszínből habot verünk. A sűrű kávéhoz adunk néhány evőkanálnyi tejszínhabot, és elkeverjük vele rendesen.
Ezután hozzáadjuk a többi tejszínhez, s most jöhet bele ízlés szerint vaníliás cukor is. - A kávés tejszínt zacskóba töltve, lehetőleg csillagcsövön keresztül a fánkokat megtöltjük, tetejét pedig ráhelyezzük.
- Bár a mennyiség nem látszik soknak – ebből az adagból nagyjából 20 db fánk kitelik.
- A fánkokat tölthetjük angol krémmel is, ami valójában a vaníliás-tojásos főzött krém. Persze ezt is ízesíthetjük akár kávéval is.
- Egy utólagos megjegyzés – manapság azért már sokkal könnyebb dolgunk van, nem kell főzőcskézni a kávét, nagyon könnyen megoldható a kávéoldat készítése nescafé-val. Jóval egyszerűbb…