Régi kávés ekler fánk recept

régi kávés ekler fánk recept

Az ekler fánk eredetileg eclair névre hallgat – ebből leszűrhető, hogy francia sütemény. Nagyon hasonlít a mi képviselő fánkunkhoz, vagy az olasz profiterolhoz.

A régi ekler fánk recept 1900-as évek elejéről maradt ránk – ami nem azt jelenti, hogy manapság ne hasonlóan készítenék.


Házilag nem megoldható, hogy az eredeti elkészítési módot alkalmazzuk – nem fogjuk gőzben sütni, ellenben megfelel neki – meg nekünk is – a képviselőfánknál alkalmazott sütési mód.

A régi ekler fánk recept előírásai –

 1. Egy edénybe adunk egy deci tejet, egy deci vizet, öt deka vajat, öt deka zsírt, fél deka cukrot és egy gondolatnyi sót.
 2. Ha felforrt beleszórunk tizenkét deka réteslisztet majd egy fakanállal simára keverjük, azután levéve a tűzről, egyenként négy egész tojást keverünk hozzá. Gyorsan, magabiztosan.
 3. Ezután Egy nagy csillagcsővel ellátott vászonzacskóba rakunk a masszából és egy szárazra törölt, oldalak nélküli sütőlemezre négy-öt cm. hosszú halmokat húzunk.
  Lényeges, hogy ezt a műveletet még meleg tésztával kell elvégezni.
 4. Kenjük meg éppen hogy tojással, s közepesen meleg sütőben nagyjából 20-30 percig sütjük. Főzünk egy jó erős kávét, lefőzzük nagyjából másfél decire. Hozzáadunk 5 mokkáskanálnyi cukrot, s ezzel sűrűre beforraljuk. A lényeg, hogy minél kevesebb lé legyen.
 5. Ezután 15 dkg porcukrot egy tálkába rakunk pici vizet adunk hozzá, no meg a kávéból egy kanálkányit. Ezt teljesen simára kikeverjük, aztán fellangyosítjuk.
 6. Ha a fánkok kihűltek, és már ketté is vágtuk őket hosszában, akkor a fánkok tetejét megmártogatjuk a tálkában. Ha ezzel megvagyunk, akkor ezeket lerakjuk szikkadni.
 7. Most 3 dl tejszínből habot verünk. A sűrű kávéhoz adunk néhány evőkanálnyi tejszínhabot, és elkeverjük vele rendesen.
  Ezután hozzáadjuk a többi tejszínhez, s most jöhet bele ízlés szerint vaníliás cukor is.
 8. A kávés tejszínt zacskóba töltve, lehetőleg csillagcsövön keresztül a fánkokat megtöltjük, tetejét pedig ráhelyezzük.
 9. Bár a mennyiség nem látszik soknak – ebből az adagból nagyjából 20 db fánk kitelik.
 10. A fánkokat tölthetjük angol krémmel is, ami valójában a vaníliás-tojásos főzött krém. Persze ezt is ízesíthetjük akár kávéval is.
 11. Egy utólagos megjegyzés – manapság azért már sokkal könnyebb dolgunk van, nem kell főzőcskézni a kávét, nagyon könnyen megoldható a kávéoldat készítése nescafé-val. Jóval egyszerűbb…