2024-05-23

Régi csöröge fánk recept

Régi csőröge fánk

Három régi csőröge fánk recept – pusztán azt bizonyítandó, hogy minden ételnek sok-sok változata ismeretes. Nincs olyan, hogy csak egyféle módon készíthető, bátran változtassunk, ha szükséges, minimális eltérések nem okoznak problémát biztosan.


A csőröge fák legnagyobb talánya kezdő konyhatündérek, és konyhatündérfik körében az: hogy csavarodik ki végül az a tészta….?


Bár sokan egyszerűen csak bevágják a közepét függőlegesen a tésztának – az igazi az, amikor a felső hegyét megfogjuk, a középen elvágott tésztarészt széthúzzuk, és a hegyet hátulról átügyeskedjük (lehetőleg lentebb fogva, hogy ne szakadjon el) Ettől lesz olyan igazi csőröge a csőröge. Jelzem – mindegyik recept 80-90 éves…

Nézzük, melyik az első régi csőröge fánk recept!

Két csésze lisztet tegyünk táblára, jó kanál vajat, kevés sót, egy egész tojást, öt tojás sárgáját, kis pohárka rumot, evőkanál porcukrot dolgozzuk össze nem túl kemény tésztának. Hígíthatjuk jó savanyú tejföllel. De nem sokkal. Jó tartású tészta lesz belőle.

Nyújtsuk ki nem túl vékonyra.

Sarkantyúval (derelyemetsző) vágjunk szép háromszögletű darabokat, vagdaljuk be és rakjuk a forró zsiradékba.

Süssük szép világosra. Szedjük ki itatós papírra(papírtörlőre), majd rakjuk tálra és fahéjjal vagy vaníliás cukorral szórjuk be. (Mi még melegen meg szoktuk forgatni benne)

Ez pedig egy variáció…

Harminc deka lisztből, 8 tojássárgájából, csipet sóból, kávéskanálnyi porcukorból és 1 kanál rumból rétestésztakeménységű tésztát gyúrunk. Mivel a liszt nem egyforma a lisztmennyiséget szükség szerint pótolva.

Jól kidolgozzuk és letakarva 20—25 percig pihentetjük.
Késfok vastagra nyújtjuk ki és téglalap formára vágjuk a derelyemetélővel. Ha nincs derelyemetsző, megteszi a kés is.

A kockákat középen kétszer bevagdaljuk és forró, bő zsírban (zsiradékban) szép sárgára sütjük.
A zsírt jól lecsöpögtetjük, a kockákat tálra rakjuk, vaníliás cukorral meghintjük és melegen tálaljuk.

Utoljára élesztős, régi csőröge fánk recept következik

Fél deka élesztőt evőkanálnyi tejben feloldunk.. Negyed liter liszttel, 4 deka vajjal, 3 deka cukorral, pici sóval, egy tojássárgájával és egy egész tojással összegyúrjuk.
Kidolgozzuk, letesszük negyedórára pihenni.

Ezután kinyújtjuk, csíkokat, háromszögekre daraboljuk, középen bevágjuk, felső csücskét áthúzzuk a résen, s letesszük legalább félórára pihenni.
Forró zsiradékban sütjük, még melegen porcukorban meghempergetjük.

Egykoron – mikor még nem foglalkoztunk a szalmonellával – a fel nem használt tojásfehérjét gyümölcshabnak készítették el felmenőink. Ma is megtehetjük, ha szalmonellamentes tojást veszünk. Tökéletes kiegészítője a forgácsfánknak.