Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Régi csalamádé recept

De vegyes vágottként is ismert

Egy régi csalamádé recept kincs a háznál, hisz talán az egyik legnépszerűbb savanyúság. Elképzelhető, hogy sokszínűsége miatt. Ráadásul elkészítése sem bonyolult, igazából az előkészítés viszi az időt.


Ez egy alaprecept – ezelőtt 100 évvel is így készítették már az asszonyok – úgyhogy kimondható, hogy retro is, és sok-sokezerszer kipróbált recept.
Természetesen – mint minden savanyúsághoz – fölösleges tartósítószert használni. A só-ecet keverék elvégzi ezt helyettünk….akarom mondani a tartósítószer helyett. 🙂


Nyugodtan variáljunk rajta, ha valamelyik zöldséget nem kedveljük, vagy esetleg szívesen pótolnánk hozzá mással. A lényeg annyi, hogy ha többet rakunk el, nagyobb a súly, akkor természetesen a felöntő levet is arányosan többet kell készíteni.
Nem kell megijedni az ecet mennyiségtől, mert egyrészt 10 %-osat használunk (ha 20 %-os van otthon, akkor természetszerűleg fele mennyiségre van szükség) – másrészt meg a zöldségek felveszik a savanyú ízt.


Ha szeretjük a csípőst, akkor rakjunk hozzá akár karikára vágva, akár az üveg szélébe belenyomva 1-1 szál csípős paprikát, de nagyon jól mutat belekarikázva, vékonyan.
Nem sokára jön a zöldparadicsom „szezon”, érdemes abból is hozzárakni párat – természetesen vékonyra, 2-3 milliméteresre vágva.
Han nincs káposztagyalunk – semmi vész, vágódeszkán, nagy késsel is szuper vékony szeletkéket lehet vágni.

És hogy szól a régi csalamádé recept?

Ez a recept összesen 6 kiló zöldségről szól (megtisztítva értendő) – természetesen, ha több vagy kevesebb, akkor a felöntőlé mennyisége változni fog.

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, paprikát magtalanítjuk, uborkát – fajtától függően vagy hámozunk, vagy sem, hagymát tisztítjuk, vékonyra szeleteljük, és minden zöldséget vele együtt.

2,5 kiló vékony metéltre vágott káposztát, 2 kiló uborkát , 1,5 kiló karikára vágott zöldpaprikát (nagyon szép, ha részben pirosat használunk), 0,5 kiló, szintén karikára vágott vöröshagymát lazán összekevarjuk, s egy-két marék sóval beszórjuk, átkavarjuk.

Kicsit lenyomkodjuk, hogy a képződő lé majd mindenütt érje, majd letakarva állni hagyjuk 3 órán keresztül.

Elkészítjük a felöntővizet, mert annak még ki is kell hűlnie. Ehhez a mennyiséghez körülbelül 2—2,5 litert és feloldunk benne 20 deka cukrot. (felöntővíz aránya 1,5 liter víz, 1 liter 10 %-os ecet) Felforraljuk, majd hidegre tesszük, hogy kihűljön.

A nagy tálban besózott káposztát, paprikát és hagymát leöntjük az ecetes oldattal s jól összekeverjük és megnyomkodjuk benne.

Erre azért van szükség, hogy az ecetes lé biztosan érje mindenütt. Üvegekbe helyezzük meglehetősen tömötten, a tálban maradt levet ráöntjük, majd légmentesen lezárva, hűvös, száraz helyre tesszük.

Ha tetszett ra égi csalamádé recept – és szívesen olvasnál hasonlókat, akkor látogass el Befőzés c. oldalunkra!

Fotó: Magyar kukta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük