2024-05-23

Régi búrkifli recept

Búrkifli sütemények

Hogy miért búr a búrkifli? Csak nem a búrokhoz van köze? A régi búrkifli recept közlése előtt rendbe tesszük ezt a kérdést is….

Esélyesen semmi köze a búrokhoz ennek a süteménynek. A nép neve – A „búr” szó a holland boer, azaz „paraszt” szóból származik. Lehetne ez alapján akár paraszt kifli is a péksütemény neve, de nem így van.

Sőt – mai napig biztosan senki nem tudja, hogy honnan jött ez az elnevezés.

Egyik lehetőség, hogy egy balkáni, leveles tésztából készült süteményről kapta nevét – burek a tisztességes neve, de az is megeshet – hogy az édes tölteléket körbeburkoló tésztáról kapta a nevét.

Vagy ez, vagy a másik eshetőség, esetleg egy harmadik – lényegtelen. A legfontosabb, hogy egy tökéletes alkotás bárki ötletelte.

Itt Magyarországon inkább az 1920-as évek környékén említik először – ez azt jelenti, hogy akkor kezdett elterjedni.

Biztos, hogy már ez időben népszerűségnek örvendett, hisz az újságok arról írtak, hogy bemutatják majd készítésének mikéntjét is. Ezek szerint iránta az érdeklődés már akkor meg volt.

De miért ne lett volna, hisz a leveles tészta, és a habos mákos, vagy diós töltelék tökéletes összhangot alkot – tetején a porcukorral.

S most nézzük a búrkifli hogy készül!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 40 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • 1 kávéskanálnyi ecet
  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • darált dió 15-20 dkg legalább
  • kb. 10-15 dkg darabosra tört dió

Elkészítése:

A vajat a liszt kb. harmadával összegyúrjuk, és berakjuk a hűtőbe.

A maradék lisztet a sóval és ecettel, no meg egy kis vízzel úgy gyúrjuk össze, hogy nagyjából pogácsa kemény tésztát kapjunk. A víz jó szobahőmérsékletű legyen. Jó alaposan átgyúrjuk, kidolgozzuk, aztán lerakjuk pihenni.

Pihenés után elővesszük a lisztes-vajas tésztát és kinyújtjuk, majd a másikkal, a lisztes-ecetes-sós-vizes tésztával is ugyanígy járunk el. Ez utóbbira közvetlenül rárakjuk a vajas tésztát, és hajtogatjuk, mint a leveles tésztát. Kívülről mindig befele dolgozunk.

Lerakjuk pihenni kb. félórára a hűtőbe, majd ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk. Ez után jön megint pihenés, és jöhet az utolsó nyújtás. Lehetőleg nagyjából négyszög, vagy téglalapot formázzunk, mert csíkokat fogunk belőle vágni.

kb. 10-15 centisek legyenek.

Mivel töltjük a régi búrkifli recept alapján a süteményeket?

4 tojás fehérjét kemény habbá verünk, belekeverjük lazán, óvatosan a porcukrot és a darált diót. A felvágott csíkokat ezzel a töltelékkel kenjük meg, majd szépen felhajtogatjuk, sodorjuk mint a bejglit. Nem kell nagyon szorosan.

A sütemények tetejét megkenjük egy tojássárgával, és a tört dióban megforgatjuk úgy, hogy leendő alját a dió ne érje. Csak ez után a művelet után hajtjuk meg a csíkokat patkó formára.

Sütőpapírral bélelt lapos tepsibe rakjuk, és meleg sütőben – 200 fok körül – megsütjük.

Sütés után porcukorral hintjük meg.

Gyerekkorom kedvenc süteménye volt – csak ritkán jutottam hozzá, mikor nagyiékhoz mentünk. A boltban ritkán lehetett kapni, meg olcsó sem volt, néha a napköziben menzásként uzsonnára kaptunk egyet-egyet.

Érdemes kipróbálni az eredeti, régi búrkifli recept ajánlásait, mert más lesz a végeredmény, mintha leveles tésztából készítenénk.