Régi borított káposzta recept

Régi borított káposzta recept

Borított káposzta recept- fura elnevezés, mintha valami teljes újdonság lenne, pedig pusztán rakottkáposztáról van szó. Savanyú káposztával készültről.


No persze érdekessége, hogy az egészet a végén kiborítjuk. Nem a szemétbe, hanem egy lapos tálcára, vagy tepsire.

És bár sok receptben azt közlik, hogy még a tepsiben ráöntjük a tejfölt átpirítás előtt – ez nem így van. Mitől lenne akkor borított káposzta? S ha kiborítjuk – hogy kerülne a tetejére a tejföl?


Bár a rétegeket tejfölözzük, a tetejére sütéskor nem rakunk belőle. Hanem mikor már szépen megpirult kivesszük a sütőből, kiborítjuk, s rákenjük a felkavart tejfölt, és piríthatunk is rajta egyet, ha tűzálló tálra, vagy lapos tepsire borítottuk. De e nélkül is nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 2-3 kanál sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • egy kiló lé nélküli apró savanyú káposzta
  • 1 pohár rizs (színig)
  • 1 kg nem túl száraz sertéscomb, vagy lapocka
  • bors
  • esetleg paprika (e nélkül talán még jobb)
  • 10-15 dkg füstölt szalonna
  • tejföl legalább 1 liter

Elismerem, nem olcsó recept – viszont a végeredmény tökéletes….

Elkészítése:

  1. Megtisztítunk egy fej hagymát, lábasban felhevítünk egy evőkanálnyi zsírt, vagy zsiradékot, a hagymát beledobjuk – és kicsit lepirítjuk.
  2. Ekkor hozzáadunk egy kiló kinyomott (esetleg kimosott) apró savanyúkáposztát. Lefedjük, és szépen megpároljuk. Időnként kavarjunk rajta, nehogy lekapja. És ha felforrt, onnantól takarékon is mehet.
  3. Míg a káposzta párolódik, addig a rizst is megfőzzük szokott módon.
    Elővesszük a sertéscombot, felszeleteljük, klopfolunk rajta – majd fűszerezzük. Sózzuk-borsozzuk, és hirtelen zsírban kisütjük.
  4. Ha elkészült, akkor felvágjuk apróra.
    A szalonnadarabot vékonyan felvágjuk szeletekre.
  5. Előveszünk egy peremes tepsit, az alját és oldalát bekenjük vékonyan zsírral, kibéleljük a vékonyra vágott szalonnaszeletekkel.
  6. Erre rakjuk a káposzta felét, kicsit megöntözzük tejföllel, rásimítjuk végig a rizst, ezt is megcsurgatjuk tejföllel, erre jön a felaprózott húsréteg, szintén megöntözve kis tejföllel.
  7. Tetejét beborítjuk az aprókáposzta másik felével.
    Forró sütőben megpirítjuk az egészet. Csodálatos illat fogja belengeni a házat….
  8. Ha megsült, akkor várunk pár percet, késsel körbe vágjuk a tepsit, majd egy lapos tűzálló tálra, vagy sütőlemezre kiborítjuk az egészet, a tetejét pedig a maradék felkavart tejföllel átkenjük.
  9. Visszarakjuk pár percre a sütőbe – hogy picit piruljon.
  10. Forrón tálaljuk – de igazság szerint később is nagyon finom.
    Kifejezetten jót tesz neki, ha füstölt húst is vegyítünk a felaprózott hús közé.