Régensherceg tortája

Régensherceg tortája – Prinzregententorte egy különlegesen finom bajor-német sütemény.

Tésztája, krémje nagyon-nagyon hasonlít a mi házi dobostortánkra. Legalábbis kóstolásra. Elkészítési módja különbözik.

Alapja ugyanúgy ropogós piskóta lapok, krémje pedig csokoládéban úszik. Persze lehet lágyabban is készíteni, kevesebb kakaóval – ki hogy szereti. Díszítésére nem feltétlenül kell a csokikrémet használni, megoldható tejszínhabbal is.

Az az igazság, hogy ez a gyakorlott házitündérek tortája… 🙂


Jó, ha valóban vajat használunk hozzá – persze ez nem olcsó, ellenben az íz kárpótol. És azért tortát sem sütünk minden nap…


Sütésnél figyeljünk, hogy a lapok lehetőleg egyenletesek legyenek, mert ha túl vékonyak, akkor a vékony rész sötétebbre sül, megváltoztatva ezzel a torta ízének karakterét.


Ezért hasznos, ha egy műanyag lappal simítjuk el az egészet – esélyesen sokkal egyenletesebb vastagságú, vagy inkább vékonyságú lapokat kapunk.

Készíthetjük pudingpor helyett főzött krémmel is, bár manapság talán a pudingpor még olcsóbb – ellenben a másik tartalmasabb, és különlegesebb.

A krém hozzávalói –

  • 4 deciliter tej
  • 1 vaníliáscukor, vagy egy kis vanília
  • 5 evőkanálnyi cukor
  • 3-4 evőkanálnyi liszt
  • néhány tojás (legalább 2-3)
  • 2 evőkanálnyi jó kakaópor


Ha főzött krémet óhajtunk használni, akkor ezt a krémet használjuk fel majd vajjal összedolgozásra, és a tészta töltésére.

Átlagos méretű kapcsos tortaforma alsó lapjával dolgozunk. Ahány lapot sütünk annyi sütőpapírt vágunk a massza alá.


A sütőt sütés előtt majd felmelegítjük, de elég az első lap előtt 10 perccel, nehogy túlmelegedjék.


Sütni pedig – mint minden piskótát – 180 fokon fogjuk, amennyiben légkeverésünk van, úgy 20 fokkal alacsonyabb hőn, de ez minden receptnél így van.

A régensherceg tortája az alábbi összetevőkből készül –

  • negyed kiló vaj, vagy margarin (nem light)
  • negyed kiló cukor
  • 1 vaníliáscukor
  • pici só
  • 4-5 közepes tojás
  • 10 evőkanálnyi búzaliszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 1/2 cs. sütőpor

Ha valami oknál fogva nincs kukoricakeményítőnk – a pudingpor ugyanolyan súlyban felhasználható helyette, hisz alapvetően az…

A töltelék hozzávalói

Vagy a már fent leírt kakaós főzött krém,
vagy

  • 1 csomag jó minőségű, csokoládés pudingpor
  • 5 evőkanálnyi cukor
  • fél liter tej

És a krémet, vagy ezt a pudingot negyed kiló vajjal keverjük majd ki…

Az öntethez szükségünk lesz

  • 3 tábla (30 dkg) étcsokoládéra
  • 1 evőkanálnyi olajra

Tetejére pedig 5 dkg tortadara, vagy csokoládé

Oldala lekenéséhez egy-másfél deci tejszínt verünk fel habnak, de helyettesíthető ez kis tortakrémmel is, amit díszítésre is használunk.

A régensherceg tortája elkészítésének módja a következő

Először készítsük el a krémet. Egy tálkában kikeverjük a pudingport a cukorral (vagy a tejen kívül minden összetevőt házikrém főzése esetén) apránként hozzáadva néhány kanál tejet, hogy ne csomósodjon.

A tejet közben felforraljuk, majd ha már majdnem forr, akkor hozzáadunk a kevés, kikevert pudinghoz, elsimítjuk, majd folytonos keverés mellett hozzáadjuk a forró tejhez, és addig főzzük, míg sűrű nem lesz. (Krém esetén is ez a főzési mód)


Ha megfőtt abba a tálba öntjük, amiben majd kikeverjük – lefedjük egy fóliával hogy ne bőrösödjön, aztán hagyjuk kihűlni.

Addig elkészítjük a tésztát.

A vajat, vagy margarint simára keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, parányi sót. Ezt addig keverjük, míg a massza egyenletessé nem válik. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, s közben folytonosan keverjük, verjük.

Jó, ha elektromos habverővel, mert lényegesen könnyebb dolgunk lesz. Mikor már minden tojás hozzá lett adva, és a tésztánk szép habos, jöhet a liszt és keményítő (vagy pudingpor 🙂 ) keveréke. Ezt is beledolgozzuk a tésztába, hogy egyenletesen eloszoljon. Fokozatosan adjuk a masszánkhoz.

Ha elkészültünk a művelettel – jöhet a sütés. A régensherceg tortája minimum 6 tortalapból készül. Egymás után sütünk 6-7-vagy akárhány tortalapot. Gyorsan fog menni, nem kell megijedni. A lapok alá sütőpapírt vágunk.

Egyenletesen elsimítjuk, és világosbarnára sütjük. Inkább sárgás legyen, mint barna.


Ha megsült a tortalap, akkor kivesszük, lehetőleg rácsra rakjuk még sütőpapírral együtt – majd akkor távolítjuk el a sütőpapírt, mikor teljesen kihűlt. A sütési idő sok mindentől függ – egyenként 6-8 perc lesz.

Míg hűl a tészta elkészítjük a megfőtt pudinggal a vajas krémünket.

Immár csak annyi a dolgunk, hogy a vajat a kakaókrémbe belekeverjük, de azt alaposan. Fontos, hogy a vaj is szobahőmérsékletű legyen, így lesz szép az eredmény.

Az elkészült krémnek nagyjából a negyedét félretesszük majd a torta tetejére, a többit meg elosztjuk úgy, hogy a lapok közé elég legyen. (nagyjából)


A tortalapokról lehúzzuk a sütőpapírt, az első lapot tálcára helyezzük, és lekenjük vele a felületét, aztán a következő, következő…. mindaddig, míg a krém és a lapok is elfogynak.

A tejszínt verjük fel, és kenjük le a torta szélét, oldalát – utána rakjuk hűtőbe legalább 1-2 órára.

Ekkor aztán tördeljük össze a keserűcsokoládét, rakjuk egy tálba, amit forró vízbe állítunk. Hozzáadunk 1 evőkanál olajat, és szép simára keverjük.


A torta közepére öntjük a mázat, és úgy ügyeskedünk a torta erre-arra billegtetésével, míg az egészet bevonja a csokoládé. Ahol kell – lehetőleg inkább az oldalán – utána igazítunk.
Még dermedés előtt lazítsuk fel a tortát, és rakjuk végleges helyére- tálcára.

Itt ismét berakjuk hűlni a hűtőbe. Majd feldíszítjük a maradék krémmel. Tortazsákba, vagy sima kivágott csücskü zacskóba rakjuk, és annyi göböt nyomunk a tortára, ahány szeletet akarunk majd vágni belőle.

Az 5 deka csokit vékonyra kaparjuk akár sajtszeletelő segítségével 🙂 vagy krumplihámozó is tökéletes hozzá, de késsel is megoldható a művelet. a torta tetejét beszórjuk vele.

Igazán impozáns, és fölöttébb finom sütemény lesz a jutalmunk!

Fotó: Pixabay