
A rebarbara krémleves egy szinte ismeretlen étel a magyar konyhában – természetesen az erősen mellőzött alapanyaga miatt.
Ha megkérdeznénk 10 embert, hogy mi is az a rebarbara, akkor közülük legalább a fele képtelen lenne válaszolni a kérdésre.
Egyszerűen átlagemberek előtt ismeretlen. Piacon, boltokban nem kapható, vagy ha mégis – akkor átsiklik rajta a tekintet. Aki nem ismeri – gondolhatja akár céklalevélnek is.
Pusztán levélnyeléért termesztik – a növény ezen része ehető – mégpedig kellemesen fanyar ízt ad az ételünknek.
Töméntelen mennyiséget nem érdemes fogyasztani belőle – mint bármi másból sem – mert hashajtó hatása lehet. No de egy levesnyi adag tökéletes, és az íze is fergeteges.
A vele egyszerre termő eperrel remekül kiegészítik egymást. Nem főzzük általában együtt, egyszerűen tálaláskor rakunk bele párat.
A rebarbara krémleves hozzávalói –
- 10 rebarbara levélnyél
- 10 dkg kristálycukor
- pár szem szegfűszeg
- késhegynyi fahéj
- 3 evőkanálnyi tejföl
- 2 evőkanálnyi liszt
- 1 egész citromnak a leve
- 10 szem eper a tálaláshoz
A leves elkészítésének módja –
- A rebarbara levelét letörjük, a nyeleket megmossuk, és szépen, vékonyan meghámozzuk. A megmaradt nyélbelsőket aztán kis darabokra vágjuk, és megöntözzük kifacsart citromlével.
- Ezután előveszünk egy közepes fazekat, és a citromlés rebarbarát a cukorral, és a fűszerekkel felrakjuk főni úgy, hogy a víz nagyon bőven ellepje. Lesz íze így is, nem kell félni.
- Míg fő, addig elkészítjük a habarást, vagyis a tejfölt és lisztet összekeverjük – majd mikor a darabkák már puhák – ez pár perc főzés után bekövetkezik – akkor behabarjuk a tejföllel. Áttörjük, vagy átmixeljük, egy pillanatra még visszarakjuk a tűzre.
- Az epret megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk, de akár szeletekre is vághatjuk – és tálaláskor a levesbe hintjük. Vagy ha kedvünk tartja, akkor egészben fogyasztjuk hozzá.