Rántott zöldborsó, vagy borsófasírt

Rántott zöldborsó, fasírt

Furán hangzik – rántott zöldborsó – pedig, mint tudjuk, a magyar mindent kiránt. Miért ne lehetne akkor ezt megtenni a zöldborsóval is? És nem…., nem egyenként fogjuk rántani a borsót, hanem szeletet készítünk belőle. 🙂

Ráadásul viszonylag olcsó ételnek számít, hisz nem csak friss, vagy fagyasztott borsóból készíthetjük, hanem szárított sárga-, vagy zöldborsóból is.

Egy kis fűszerrel egyedivé is varázsolhatjuk az ízét. Sőt – fasírtot is összeüthetünk belőle minimális változtatással.

Nem árt hozzá egy kis mártogatós, de anélkül is fogyasztható egy kis kompót társaságában, de akár egy pohár tejjel, vagy teával is kellemes falatozni való.

Amúgy ugyanezzel a módszerrel jó pár zöldségből készíthetünk hasonló finomságot, legtöbbjükhöz jó ha egy kis lisztet, és pici zsemlemorzsát is adunk.

Nagyon kellemes harapni valót varázsolhatunk például karfiolból, brokkoliból, de még karalábéból is. Liszt-zsemlemorzsa azért kell, hogy összefogja a dolgokat. Készíthetjük mindegyiket csak liszt hozzáadásával is – a tojás majd a liszttel teszi a dolgát, szépen egyneműsíti.

Nézzük akkor a rántott zöldborsó hozzávalóit –

  • 50 dkg kifejtett zöldborsó,
  • 10 dkg liszt,
  • 4 tojás,
  • 10 dkg zsemlemorzsa,
  • 1 teáskanál só, vagy ahogy szeretjük
  • 2 mokkáskanál bors,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • olaj, vagy zsír a sütéshez,
  • 2-3 kanálnyi liszt
  • 1 kanál zsemlemorzsa – de az arányokon saját szánk íze szerint változtathatunk.

Az étel elkészítésének menete a következő

  1. A zöldborsót 2 dl vízben puhára pároljuk, leszűrjük, áttörjük (ha szárazborsóból készítjük, vagy nincs gond az emésztéssel, akkor nyugodtan mixelhetjük is), hozzáadjuk a lisztet, zsemlemorzsát – azzal is átkavarjuk alaposan.
  2. Lerakjuk kicsit hűlni, mikor már csak langyos – egyenként beleütjük a tojást, jöhetnek a fűszerek, és átdolgozzuk alaposan – mindenhová jusson.
  3. Ha teljesen kihűlt pogácsákat formálunk belőle, amit kicsit lelapítunk, hogy inkább rántott szelet kinézete legyen, s lisztben, felvert tojásban, morzsában megforgatva, forró olajban kirántjuk.
  4. Borsó fasírtot is készíthetünk, akkor természetesen nem kell rántani, tehetünk bele a borsón, són kívül egy kis köményt is, inkább zsemlemorzsát. A végén pedig a pogácsákat csepp zsemlemorzsába forgatjuk.
  5. Ez esetben jól néz ki, ha nem mixeljük a már puha borsót teljesen, hanem pár szem marad félben.
  6. A friss borsó párolólevét, vagy a szárazborsó főzőlevéből valamennyit használhatunk lazításra, ha túl keménynek találnánk a masszát. Minimális mennyiségre lehet szükség.