
Első pillantásra – rántott töltött paprika – fából vaskarikának tűnik. Pedig ha töltött káposztát ránthatunk, akkor ugyan paprikát miért ne?
Nekem ugyan hiányzik hozzá a paradicsom szósz, számomra azzal az igazi, de ismerek olyat, akinek kifejezetten a paprikába nyomott töltelék a kedvence – számára a rántott paprika kifejezetten ínyenc eledel.
Közepes méretű paprikákat válasszunk erre a célra, hogy az egész átsülhessen.
Jó, ha nem vékony a húsa, mert annak kicsit vadabb az íze, és itt nincs szósz, ami ezt a picit kellemetlen ízt elvegye.
Az étel nem tartalmaz rizst, kicsit más a receptje, mint az alap töltött paprikának, ez inkább a húsról szól…
Nézzük – milyen alapanyagok kellenek a rántott töltött paprikához!
- 4 közepes, húsos zöldpaprika,
- só
- 35 dkg darált sertés- vagy marhahús,
- 2-3 evőkanál olaj,
- 1 kiskanál paradicsompüré
- 1 gerezd fokhagyma
- egy-egy késhegynyi pirospaprika és őrölt bors,
- 2 tojás
bundázáshoz:
- 2 tojás
- 2-3 evőkanál liszt
- 6 dkg reszelt parmezán vagy trappista sajt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- a sütéshez: olaj, vagy zsír
Az étel elkészítésének módja –
- A paprikát enyhén sós vízzel leforrázzuk, lecsöpögtetjük és kicsumázzuk.
- Előtte is egyszerűen elvégezhetjük – hüvelykujjunkkal egyszerűen benyomjuk a szára tövét, azzal kimozdítjuk a magházat is, könnyedén kiszedhető.
- A húst az olajon kevergetve megpirítjuk, megsózzuk, a paradicsompürét meg a zúzott fokhagymát hozzákeverjük, majd megfűszerezzük.
- A tojásokat kissé fölverjük, a húsra öntjük és addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik. A tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni, majd a húsos masszát a paprikák üregébe púpozzuk.
- Nyugodtan tölthetjük tetejéig, hisz itt nem kell félni attól, hogy a rizs majd megdagad benne, és kirepeszti.
- A töltött paprikát a hagyományos módon lisztbe, felvert tojásba meg a sajttal összekevert zsemlemorzsába forgatva bundázzuk be, majd közepesen forró megsüzsiradékban megsütjük.
- Első oldalát fedő alatt, másikat már fedő nélkül. Ha elkészült papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük.
- Párolt zöldségekkel, de akár majonézzel, tartármártással is tálalhatjuk.
Fotó: FutiHami