2024-05-23

Rántott töltött paprika

Rántott töltött paprika

Első pillantásra – rántott töltött paprika – fából vaskarikának tűnik. Pedig ha töltött káposztát ránthatunk, akkor ugyan paprikát miért ne?

Nekem ugyan hiányzik hozzá a paradicsom szósz, számomra azzal az igazi, de ismerek olyat, akinek kifejezetten a paprikába nyomott töltelék a kedvence – számára a rántott paprika kifejezetten ínyenc eledel.

Közepes méretű paprikákat válasszunk erre a célra, hogy az egész átsülhessen.

Jó, ha nem vékony a húsa, mert annak kicsit vadabb az íze, és itt nincs szósz, ami ezt a picit kellemetlen ízt elvegye.

Az étel nem tartalmaz rizst, kicsit más a receptje, mint az alap töltött paprikának, ez inkább a húsról szól…

Nézzük – milyen alapanyagok kellenek a rántott töltött paprikához!

  • 4 közepes, húsos zöldpaprika,
  • 35 dkg darált sertés- vagy marhahús,
  • 2-3 evőkanál olaj,
  • 1 kiskanál paradicsompüré
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy-egy késhegynyi pirospaprika és őrölt bors,
  • 2 tojás

bundázáshoz:

  • 2 tojás
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 6 dkg reszelt parmezán vagy trappista sajt
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • a sütéshez: olaj, vagy zsír

Az étel elkészítésének módja –

  1. A paprikát enyhén sós vízzel leforrázzuk, lecsöpögtetjük és kicsumázzuk.
  2. Előtte is egyszerűen elvégezhetjük – hüvelykujjunkkal egyszerűen benyomjuk a szára tövét, azzal kimozdítjuk a magházat is, könnyedén kiszedhető.
  3. A húst az olajon kevergetve megpirítjuk, megsózzuk, a paradicsompürét meg a zúzott fokhagymát hozzákeverjük, majd megfűszerezzük.
  4. A tojásokat kissé fölverjük, a húsra öntjük és addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik. A tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni, majd a húsos masszát a paprikák üregébe púpozzuk.
  5. Nyugodtan tölthetjük tetejéig, hisz itt nem kell félni attól, hogy a rizs majd megdagad benne, és kirepeszti.
  6. A töltött paprikát a hagyományos módon lisztbe, felvert tojásba meg a sajttal összekevert zsemlemorzsába forgatva bundázzuk be, majd közepesen forró megsüzsiradékban megsütjük.
  7. Első oldalát fedő alatt, másikat már fedő nélkül. Ha elkészült papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük.
  8. Párolt zöldségekkel, de akár majonézzel, tartármártással is tálalhatjuk.

Fotó: FutiHami