Olvadó sajt bundában
Magyar ember a rántott dolgok iránt valami megmagyarázhatatlan vonzalmat érez, miért lenne kivétel a rántott sajt?
Lehet bármi: hús, zöldség, gyümölcs….. Ha érte liszt, tojás, zsemlemorzsa, s olajban vagy zsírban sütötték, akkor az étel már csak jó lehet.
Nem csoda, hogy szinte már minden variációját kipróbálták a panírozásnak, s szinte minden alapanyaggal kísérleteztek már.
Van, aki szimpla bundázással bűvészkedik, van aki párizsiasan próbálja, van, aki inkább csak nedvesíti és zsemlemorzsával megszórja – ez utóbbinál tuti hogy több lesz bundán kívül, mint belül.
Viszont ha keverjük a párizsias, és a bécsi panírozást, akkor biztos eredményt kapunk, és egy viszonylag vastag bundát, ami finom, puha, és visszatartja az olvadó sajtot.
Mik a rántott sajt hozzávalói?
- 30 dkg szeletelt félzsíros sajt
- 3 tojás
- csipet só
- 10 dkg liszt panírozás kezdetéhez
- pár kanál liszt a tojásos, tejes, lisztes masszához
- zsemlemorzsa 15-20 dkg
- olaj a sütéshez
Nézzük a rántott sajt elkészítésének a módját!
- A tojásokat a sóval, liszttel, tejjel nagyon sűrű palacsintatésztának készítjük el – közelebb álljon a laza nokedlihez, mint a palacsintához.
- A sajtot felszeleteljük, na hagyjuk megszáradni, forgassuk, nyomogassuk bele a lisztbe, majd jön a sűrű palacsintamassza – nem árt ha áll benne pár percet, jobban rátapad, majd következik a zsemlemorzsa.
- Utána pedig forró olajban megsütjük. Nem kell lefedni – mert itt csak a panírnak kell megsülnie, a sajt biztos, hogy felpuhul.
- Arra vigyázzunk, hogy mind a liszt, mind a tojásos massza, és a zsemlemorzsa is a sajt minden oldalát érje, takarja.
- Hát – ennyi a nyitja annak, a rántott sajtunk tökéletes legyen, hogy sütéskor a sajt ne folyjon ki a serpenyőbe.
- Megszerzett tudásunkat minden olyan esetben használhatjuk innentől, amikor a töltelék képlékenyebb az átlagtól, esetleg meleg hatására olvadni kezd. A dupla bunda viszont megvéd a kellemetlenségtől, laktatósabb is az étel, s egyben finomabb is.
- Ha szívesen olvasnál hasonló témában – szeretettel ajánlom a sajtos virsli bundázását bemutató cikkünket! Kiváló finomság vendégfogadáskor, de akár szilveszteri bulik alkalmával is.
Gyorsan készül, s minden benne van, amit magyarként kedvelünk.
Fotó: Pixabay