Rántott ponty krumplisalátával

Rántott pontyszeletek burgonyasalátával

A rántott ponty krumplisalátával félig hagyományos konyha, félig pici újítás. Hisz a kirántott ponty sok helyütt kötelező része a karácsonyi asztalnak.

A majonézes krumplisaláta nem annyira, ráadásul ez egy picit másképp elkészített, mint amit húsvét környékén az asztalra adunk.

Ellenben mindkettő alapvetően régi recept, már ezelőtt nagyjából 100 évvel is leírták készítését.

A majonézt is saját magunk készítjük, ami jelenleg tökéletes megoldás – eléggé drága a bolti, és ugyanakkor készítési módja miatt nem kell félni az esetleges gyomorpanaszoktól.

A rántott ponty krumplisalátával hozzávalói a következők –

  • 8, egyenként nagyjából 20 dkg-os patkó alakú pontyszelet
  • só,
  • őrölt bors
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • liszt
  • 2-3 tojás
  • a sütéshez bőven olaj, vagy zsír

a majonézes burgonyasaláta hozzávalói

  • néhány közepes szem burgonya
  • só,
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg vaj
  • fél citrom leve
  • fél evőkanál mustár
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 3 dl tejföl
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Az étel elkészítésének módja a következő

  1. A halat megmossuk, éles késsel a bőrét vékonyan lefejtjük, majd a szeleteket megsózzuk, esetleg megborsozzuk és félretesszük.
  2. A burgonyát kefével megdörzsölve jól megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Utána leszűrjük és hűlni hagyjuk. Hideg vizet ne folyassunk rá, mert attól elázik, víz ízű lesz.
  3. Amíg a burgonya fő, elkészítjük a majonézt. A tojássárgáját meg a vajat egy tűzálló tálba töltjük, a citrom tevével, fél mokkáskanál sóval, a mustárral meg a cukorral ízesítjük.
  4. Vízgőzön kevergetve addig főzzük, amíg krémszerűen besűrűsödik, a majonézhez hasonló állagú lesz.
    Félretesszük, és miután kihűlt, a tejfölt is belekeverjük.
  5. Utána a burgonyát meghámozzuk, 2-3 milliméter vastag karikákra vágjuk. A póréhagymát alaposan megmossuk, megtisztítjuk és vékonyan felkarikázzuk, a petrezselymet fölaprítjuk. Mindezeket a mártásba keverjük, ha kell, utána ízesítjük és letakarva hűtőbe rakjuk, hogy az ízek összeérjenek.
  6. A zsemlemorzsát, lisztet, felvert tojást tálkába rakjuk, majd a halszeleteket a szokásos módon lisztbe, felvert tojásba, és morzsába forgatva bundázzuk. Közepesen forró olajban megsütjük, majd papírtörlőre szedve a fölösleges zsiradékot jól leitatjuk.
  7. Melegen vagy hidegen, a burgonyasaláta kíséretében tálaljuk.
  8. Fontos, hogy a hal rendesen be legyen sózva, mert anélkül sajnos nem sok íze van. Nem véletlenül tartották egykor úgy, hogy a hal kívánja a vizet. Nem a hal kívánja, hanem a sóssága… 🙂 Így lesz tökéletes.

Forrás, Fotó: Magyar Konyha 1994.12.01.