
A karfiol egyik legfinomabb, és legkedveltebb zöldségfélénk. A rántott karfiol pedig igazi csemege – sajnos jóval gyorsabban elfogy, mint amennyi időbe telik készítése. De hát ez a sorsa a jó ételeknek.
A karfiolt két módon készíthetjük el rántottan.
Egyik lehetőségünk a hagyományos főzési-sütési mód.
Viszont van egy másik módszer, amikor nem pároljuk előre a karfiolt, hanem előző este szétbontjuk rózsáira, leöblítjük, nagyjából leszárítjuk, majd gyengén besózzuk. Így hagyjuk éjszakára, majd kezdődhet a panírozás.
Ez utóbbi módszer sütésénél annyi a különbség, hogy kicsit hosszabb ideig tart, és első oldalát feltétlen fedő alatt kell végezni.
A végeredmény amúgy lényegében ugyanaz lesz, mint a párolt karfiol esetében.
Fontos, hogyha a főzött-párolt karfiol mellett rakjuk le voksunkat, akkor a levét még véletlenül se borítsuk ki a csatornába, mert kiváló levest főzhetünk belőle, de akár kihűlve – simán csak elkortyolgatva is tökéletes, egészséges, üdítő itóka – rengeteg ásványi anyag tartalommal.
A rántott karfiol hozzávalói –
- 1-2 karfiol
- só
- 3-6 tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- zsiradék a sütéséhez
Elkészítési módja a következő –
- A karfiolokat megmossuk, megtisztítjuk, rózsáira szedjük – és a fenti elkészítési módok valamelyikét alkalmazva – utána bepanírozzuk.
- A panírozás történhet bécsiesen – liszt-tojás-zsemlemorzsa, de úgy is, hogy tálkában lisztet rakunk ki, először abba, majd tojásba forgatjuk a rózsákat.
- Ettől jobb módszer, ha palacsintatésztát készítünk, és abba forgatjuk – de mindenki maga dönti el, számára mi a jobb.
- Ha az összest előkészítettük, akkor zsiradékot hevítünk, és forró olajban, vagy zsírban kisütjük az összest. Hidegen-melegen is kitűnő.