Rántott cukkini

A rántott cukkini, vagy zsenge tök egy régi, eredetileg böjti étel – feltéve ha zsír helyett olajjal készítik. Persze csak pénteki böjtökön, mert húsvét környékén még nem termett sem a tök, sem a cukkini.

Pénteki napokon úgy intézték, hogy lehetőleg semmiféle húst, és húskészítményt ne egyenek.

Ami amúgy nem volt rossz szokás, így egy kicsit pihent az emésztőrendszer. Aztán jöhetett a vasárnapi „dorbézolás”. Ami persze jóval visszafogottabb étkezést takart, mint manapság.

A szervezetre kifejezett jó hatással van hogy egy nap megpihen, semmi katasztrófa nem történik azzal, hogy egy héten egy nap nem eszünk húst, és lehetőleg állati zsírokat sem.

Egyébként a falusi háztartásokban húsra épülő étel heti egy, vagy két alkalommal volt. Kivételt képeztek azok a hónapok, amikor kemény munkát végeztek a határban, és napszámosokat is etetniük kellett. Nekik csak nem adhattak pusztán zöldséget.

Bár a recept cukkíniről szól – ugyanúgy elkészíthető zsenge tökből, patisszonból, padlizsánból, vagy akár karfiolból is.

Ez utóbbit akár még előfőzni sem kell, hanem előző nap mosás után rózsáira törjük, besózzuk, letakarjuk. Aztán másnap szépen bepanírozzuk, és fedő alatt első oldalát kirántjuk.

Kicsit hosszabb időbe telik, mint az előfőzöttel, ám ízletesebb. Érdemes kipróbálni. A rakott karfiol is elkészíthető előfőzés nélkül – természetesen fedő alatt, lehetőleg kacsasütő tálban.

A rántott cukkini hozzávalói –

 • Néhány átlagoska cukkini
 • 3-4 tojás, és tej hozzá – így lesz ennyi elég
 • só megszórva rendesen
 • bors ízlés szerint
 • zsiradék a sütéshez

Elkészítési módja a következő –

 1. A cukkinit, vagy más zöldfélét megtisztítunk, megmossuk, kellőképp daraboljuk – szeleteljük, rózsákra szedjük, esetleg (ha nagyok) magját kikaparjuk.
 2. Megsózzuk, borsozzuk, aztán hagyjuk kicsit pihenni, hogy a fűszerek átjárják – és egy kis levet is ereszteni fog.
 3. Míg pihen, addig a tojásokat megmossuk, feltörjük egyenként, aztán egy tálkában felverjük. Hozzáadjuk a tejet, vagy esetleg vizet, belekavarjuk a lisztet is. Ha szép sima, akkor elkészült.
 4. Egy tányérba zsemlemorzsát szórunk, aztán először a tojásos masszába mártjuk a szeleteket, rózsákat, majd a zsemlemorzsában megforgatjuk, hogy mindenhová jusson.
 5. Egy serpenyőben zsiradékot melegítünk, majd ebben sütjük ki a zöldségeket. Karfiolt fedő alatt első oldalán, és kisebb rózsákra szedve. Ha kisültek, akkor jó ha papírtörlőre szedjük, így a fölös zsiradék lecsepeg róla.
 6. Régen ezt a problémát úgy oldották meg, hogy az edénybe, amibe a rántott dolgokat rakták az aljába kenyérszeleteket tettek. Ezek felszívták a fölösleget.
 7. Hidegen-melegen finom. Ehetjük magában, de akár egy kis tejföllel, ilyen-olyan zöldfűszerrel, pld. kaporral mártogatóst is készíthetünk hozzá.