
Ünnepek után több problémával néznek szembe a házitündérek. Egyik nagy gond, hogy a maradék húsokból valamit csinálni kellene…
Rakott tészta egész jó ötlet lehet, túl sok minden nem kell hozzá, s a végeredmény fenséges.
Sajtot jó, ha erőteljes ízűt használunk – nem kell parmezánban gondolkodni, megteszi az Ementáli jellegű –
A-betűvel kezdődő német üzletlánc sajtja elfogadható árban tökéletes erre a célra. De persze ha valaki ragaszkodik a Trappistához, mert azt szereti – miért ne?
Rakott tészta – maradék húsokból hozzávalói –
- 30-40 dkg főtt tészta – vagy ahogy szeretjük, vagy ahogy jut
- 1 kanál zsiradék
- 1-2 dl tejföl
- egy tojás sárgája
- 1 egész tojás
- néhány kanálnyi reszelt sajt
- só
- bors
- maradék füstölthús, vagy sült, vagy pörkölt, de akár még a maradék fasirt is megteszi, vagy kis kolbász – ami van
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- ha van egy maréknyi gomba – de ez elhagyható
- kanálnyi vaj vagy margarin – de jó az olaj is
- 1 kanálnyi liszt
- 1 dl tej
- 3 tojásnak a sárgája
- só a feltéthez
- néhány kanálnyi reszelt sajt
- tojások felvert habja kicsi sóval
A tészta elkészítésének módja –
- Tetszés szerint makarónival, spagettivel, vagy metélttésztával is készíthetjük. Valójában azzal, ami kéznél van, amiből van otthon. Természetesen gyúrhatunk is, ez már rajtunk áll.
- A tésztát a módon sósvízben főzzük, majd leszűrve kevés zsírra vagy vajra tesszük, megforgatjuk.
- Adunk hozzá 1 deci jó tejfölt, 1 egész tojást és 1 sárgát, pár kanál reszelt sajtot( ezeket előtte kikeverjük kis sóval, borssal), továbbá tetszés szerint őrölt füstölthúst,
- maradék sültet, vagy (és) apróra vágott és hagymás, petrezselymes zsíron megpárolt gombát.
- Ha gombát nem adunk hozzá, egy kis zsíron futtassunk meg petrezselymet hagymával – mert nagyon jó ízt ad neki.
- Adjunk hozzá sót is a hagyma édessége miatt. Mindezt jól összeforgatjuk és kikent tűzállótálba töltve kb. 20 percre 180 fokra sütőbe tesszük.
- Ekkor a tálat kivesszük, pár percig hűlni hagyjuk, majd rátöltjük az időközben előkészített öntetet:
- diónyi vajat felolvasztunk, adunk hozzá jó kanál finomlisztet – hogy világos rántást keverhessünk.
- Azután feleresztjük annyi tejjel, hogy rövid forralás után és folytonos kavargatás mellett olyan sűrű legyen, hogy az edény oldaláról leváljék.
- Aztán levesszük a tűzről, tovább keverjük, – addig, míg langyosra hűl. E
- kkor egyenként hozzákeverünk 3 tojássárgát, pici sót, maroknyi reszelt sajtot- végül pedig hozzáadjuk a tojások picit sós habját.
- Mindezt a tálban levő tésztára öntjük, elkenjük rajta, majd visszatesszük a sütőbe, ahol szép aranysárgára sütjük.
- Sajttal meghintve forrón tálaljuk. Nagyon ízletes és kiadós étel.