2024-05-21

Rakott tészta – maradék húsokból

Rakott tészta maradék husokkal

Ünnepek után több problémával néznek szembe a házitündérek. Egyik nagy gond, hogy a maradék húsokból valamit csinálni kellene…

Rakott tészta egész jó ötlet lehet, túl sok minden nem kell hozzá, s a végeredmény fenséges.

Sajtot jó, ha erőteljes ízűt használunk – nem kell parmezánban gondolkodni, megteszi az Ementáli jellegű –

A-betűvel kezdődő német üzletlánc sajtja elfogadható árban tökéletes erre a célra. De persze ha valaki ragaszkodik a Trappistához, mert azt szereti – miért ne?

Rakott tészta – maradék húsokból hozzávalói –

  • 30-40 dkg főtt tészta – vagy ahogy szeretjük, vagy ahogy jut
  • 1 kanál zsiradék
  • 1-2 dl tejföl
  • egy tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • néhány kanálnyi reszelt sajt
  • bors
  • maradék füstölthús, vagy sült, vagy pörkölt, de akár még a maradék fasirt is megteszi, vagy kis kolbász – ami van
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • ha van egy maréknyi gomba – de ez elhagyható
  • kanálnyi vaj vagy margarin – de jó az olaj is
  • 1 kanálnyi liszt
  • 1 dl tej
  • 3 tojásnak a sárgája
  • só a feltéthez
  • néhány kanálnyi reszelt sajt
  • tojások felvert habja kicsi sóval

A tészta elkészítésének módja –

  1. Tetszés szerint makarónival, spagettivel, vagy metélttésztával is készíthetjük. Valójában azzal, ami kéznél van, amiből van otthon. Természetesen gyúrhatunk is, ez már rajtunk áll.
  2. A tésztát a módon sósvízben főzzük, majd leszűrve kevés zsírra vagy vajra tesszük, megforgatjuk.
  3. Adunk hozzá 1 deci jó tejfölt, 1 egész tojást és 1 sárgát, pár kanál reszelt sajtot( ezeket előtte kikeverjük kis sóval, borssal), továbbá tetszés szerint őrölt füstölthúst,
  4. maradék sültet, vagy (és) apróra vágott és hagymás, petrezselymes zsíron megpárolt gombát.
  5. Ha gombát nem adunk hozzá, egy kis zsíron futtassunk meg petrezselymet hagymával – mert nagyon jó ízt ad neki.
  6. Adjunk hozzá sót is a hagyma édessége miatt. Mindezt jól összeforgatjuk és kikent tűzállótálba töltve kb. 20 percre 180 fokra sütőbe tesszük.
  7. Ekkor a tálat kivesszük, pár percig hűlni hagyjuk, majd rátöltjük az időközben előkészített öntetet:
  8. diónyi vajat felolvasztunk, adunk hozzá jó kanál finomlisztet – hogy világos rántást keverhessünk.
  9. Azután feleresztjük annyi tejjel, hogy rövid forralás után és folytonos kavargatás mellett olyan sűrű legyen, hogy az edény oldaláról leváljék.
  10. Aztán levesszük a tűzről, tovább keverjük, – addig, míg langyosra hűl. E
  11. kkor egyenként hozzákeverünk 3 tojássárgát, pici sót, maroknyi reszelt sajtot- végül pedig hozzáadjuk a tojások picit sós habját.
  12. Mindezt a tálban levő tésztára öntjük, elkenjük rajta, majd visszatesszük a sütőbe, ahol szép aranysárgára sütjük.
  13. Sajttal meghintve forrón tálaljuk. Nagyon ízletes és kiadós étel.