
A rakott nokedli kedves a gyomornak, hisz galuska füstölt húst, kolbászt, sajtot, – sőt galuskát is tartalmaz – ami a magyarság elsőszámú körete.
Bár az eredeti receptek igen tetemes adagról szólnak, egy családnak bőven elég a fél kiló lisztből készült nokedli.
Hisz a többi hozzávalókkal olyan laktató fogást varázsolhatunk az asztalra, amivel jó pár órán keresztül telített „pocakkal” kóborolhatunk.
Ha még táplálóbb étel a célunk, akkor a tésztát készíthetjük víz helyett tejjel, és több tojással is – de erre úgy Istenigazából nincsen szükség.
A rakott nokedli hozzávalói –
- 50 dkg liszt,
- 2 tojás, 1
- 1 teáskanyálnyi só
- víz, vagy tej a kikavaráshoz víz
- 1 evőkanálnyi zsiradék
- Ezen kívül szükség lesz még
- 1 átlagos fej vöröshagymára,
- evőkanálnyi zsiradékra,
- 1 szép szál füstölt, szárazkolbász,
- 15 dkg főtt, füstölt tarja – ha nem főtt – igazándiból az sem baj, erőteljesebb ízt ad,
- 10-15 dkg sajt – ha jó minőségű a Trappista, akkor lehet az is, vagy más, finom keményebb sajt,
- 4 dl tejföl
- és egy kis zsiradék pluszban
Az étel elkészítésének módja –
Első körben készítsük el a galuskát. A tojást egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a sót, a tojásokat, majd felöntjük vízzel, vagy tejjel, és gyorsan kikavarjuk. Vagy magába a tésztába, vagy a főzőlevébe majd tegyünk olajat, vagy más zsiradékot.
Ezután egy fazékban vizet rakunk fel forrni a tészta kifőzéséhez, hozzáadunk jó csipet sót, nagyjából 3 ujjasat. Mikor már rendesen felforrt a víz, akkor akár tányérról, deszkáról – de megteszi a nokedliszaggató is tökéletesen – beleszaggatjuk a vízbe.
Ha feljött a víz tetejére forrás közben, és már főtt pár percet, akkor leszűrjük, leöblítjük, majd két részre osztjuk. Egyik felét pedig egy közepes tepsibe belerakjuk – előtte a tepsit zsiradékkal kikenjük.
Elkészítjük a hozzávalókat.
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd apróra vágjuk. A száraz, füstöltkolbászt felvágjuk kis darabokra – alternatív megoldásként az is megfelel, ha a reszelő legnagyobb lyukán félfagyottan lereszeljük. A tarját vékony csíkokra, majd kockákra vágjuk.
Zsiradékot rakunk egy serpenyő, vagy kisebb lábasba, majd hirtelen átpirítjuk a kolbászt a tarjával – hozzáadva a hagymát is. Ha már jó illata van, akkor eloszlatjuk a tepsiben lévő nokedlin.
Erre ráöntjük a maradék nokedlit, eloszlatjuk, majd felkavarjuk a tejfölt egy kis sóval, és rákenjük a nokedli tetejére nagyjából egyenletesen. Megszórjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajttal – ha nem kemény a sajt – aztán mehet az előmelegített sütőben.
Nagyjából 20-25 percig sütjük közepes hőfokon – a lényeg, hogy egy kicsit megpiruljon a teteje.