2024-04-19

Rakott krumpli

A rakott krumpli régen kolbász, vagy sonka nélkül készült, mára már teljesen átalakult, sokszor zsemlemorzsa helyett sajttal szórjuk át a tetejét.

Krumpli, tojás, kolbász, tejföl kavalkád

A rakott krumpli eredeti változata nem tartalmazott semmi húsfélét, pusztán a tojás, krumpli, tejföl, és a fűszerek összhangjával játszadozhattunk.


Mára a recept erőteljesen megváltozott, mint az is, miszerint a régi időkben a tejfölre még zsemlemorzsát szórtak, s szép pirosra sütötték az egészet, mára a zsemlemorzsa is a legtöbb helyen eltűnt, s akár sajtot is szórhatunk rá. Sőt – van aki sonkával és füstölt sajttal próbálkozik.


Rendkívül laktató, tápláló étel, nem vacsorára való. Főleg az a fajta, ami a fotón is szerepel a Wikipédia jóvoltából. Szalonnával beborítva – ütős egy étel lehet.

Mik a rakott krumpli hozzávalói?


Hozzávalók 4 személyre

  • tisztítatlanul nagyjából 1,5 kg burgonya
  • 6 db tojás
  • egy szál száraz, füstölt kolbász
  • 2 kanál olaj
  • 2 dl tej
  • negyed liter tejföl
  • só a sózáshoz
  • néhány deka zsemlemorzsa, esetleg helyette reszelt sajt
  • pici bors
  • és néhány tojás még nyersen.

És mi az elkészítési módja?

  1. Megmossuk héjával hideg vízben a burgonyát, aztán felrakjuk lábasban főni. Én meg szoktam ekkor is sózni, mert utólag már jóval többre van szükség.
    A megfőtt burgonyát hideg vízzel leöblítjük, utána pedig meghámozzuk.
  2. A tojásokat szintén megmossuk és sós vízben megfőzzük, majd úgyszintén megtisztítjuk. Tíz perc épp elég neki.
    Egy tepsit, vagy tűzálló tálat kikenünk zsiradékkal, és megszórjuk az alját zsemlemorzsával.
  3. A többi olaj felét felrakjuk a tűzre, és a liszttel rántásfélét készítünk, majd felöntjük a tejjel. Ezt a masszát aztán simára keverjük, majd visszarakjuk a tűhelyre, és néhány percig forraljuk. . Addig kell főzni, míg az edény falától elválik.
  4. Ekkor megsózzuk kicsit, majd ha hűl egy cseppet akkor hozzákeverjük a 2 nyers tojást, meg a tejfölt, borsot.
    A füstölt kolbászt lemossuk, héját lehúzzuk, majd felkarikázzuk.
  5. Ekkor elővesszük a megtisztított burgonyát és azt is szép vékonyra karikázzuk, s a tojásokkal is ugyanígy járunk el.
  6. A már előkészített tepsi, vagy tűzálló tálba rakosgatjuk szépen, módszeresen a krumpli karikákat. Nem az egészet, talán a harmadát, megsózzuk, kicsit megcsurgatjuk olajjal, rárakjuk a tojáskarikákat, azt is megsózzuk enyhén, rácsurgatjuk a tejfölös mártás szintén harmadát.
  7. Ezután jöhet a következő burgonya réteg, ugyanúgy járunk el mint eddig. Krumpli, tojás, tejfölös massza, kicsi olaj, kolbászkarikák szépen egyenletesen eloszlatva, majd megint krumpli.
  8. Minden burgonya réteget sózunk – ezt is, rácsorgatunk olajat, aztán jöhet a zsemlemorzsa. De ha nem morzsásan csináljuk, akkor szórjuk be sajttal.
  9. Előmelegített sütőben nagyjából 200 fokon átforrósítjuk addig, míg a teteje pirulni kezd.

Legfinomabb frissen, de melegítve sem rossz. 🙂

Fotó: Wikipédia Zolakoma