2024-02-22

Rakott krumpli – úgy, ahogy még Nagyi tanulta

rakott krumpli

A rakott krumpli nálunk alapétel volt. Legtöbbször – hónap vége fele – simán krumpli, tojás, tejföl (néha e helyett a liszt,vaj,tojás,tej öntet volt rajta) összeállításban, néha pedig jelesebb alkalmakkor kolbásszal, vagy füstölt hússal, vagyis sonkával készült.


És persze nem csak tejföl ment  hozzá, mert az sem volt olcsó, meg alapból sok is kéne rá, régen csaltak vele kicsit.  De így is finom volt…

Hozzávalók:

  • 1,5 kg burgonya
  • 8-10 tojás, ha nagy akkor akár kevesebb
  • só 
  • 1 szép szál száraz füstöltkolbász
  • vagy 30-40 dkg sonka maradék akár
  • Mártáshoz:
  • 2-3 dl tejföl
  • 2 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • Tetejére:
  • 15 dkg reszelt sajt
  • vagy 5-6 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütőforma kikenéséhez, 
  • pici a zsemlemorzsából a megszórására

A rakott krumpli elkészítése:

A burgonyát megmossuk, héjában sós vízben megfőzzük – ne vaj puhára – aztán meghámozzuk. 


Felkarikázzuk szépen, és felét a tepsi aljára lerakjuk.

A tepsit előtte kikenjük vajjal, vagy olajjal, és megszórhatjuk egy kis zsemlemorzsával. Finomabb lesz az íze.


A krumplikarikákra rárakjuk a tojásszeleteket, minden réteget óvatosan sózzunk. Ez után jön a kolbász szelet, szépen sorban – hisz eredetileg lerakott krumpli volt a neve. 


A tetejére ismét burgonyaszelet jön sorjázva. Ezután elkészítjük a mártást.

A vajat meglangyosítjuk, majd a liszttel, és a tejjel hirtelen kavargatva összeforraljuk, utána ha levettük a tűzről, ha hűlt kicsit akkor hozzáadjuk a tojássárgát, majd a tejfölt, sózzuk kicsit, és az egészet ráborítjuk a rakott krumplira. 


Kicsit olajjal meglocsolhatjuk, és megszórjuk zsemlemorzsával a tetejét, vagy helyette reszelt sajttal. Mindkettő plusz ízt ad neki, és szebben pirul. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*