2024-07-12

Rakott krumpli cigányosan

Rakott krumpli cigányosan

Ilyenkor szokott jönni a nagy kérdés: De hát miért rakott krumpli cigányosan, mikor krumpli, kolbász, tojás, tejföl – ezeket használom én is….

Hát igen. Ezeket, de mégsem. A romák előszeretettel raknak alá, vagy a tetejére szalonnaszeleteket, esetleg szalonnakockákat. Jóval több tejfölt használnak, mint a magyarok – amit aztán összekevernek még tojással és paprikával.

Annyira, hogy rózsaszínű legyen. Úgyhogy van különbség rendesen.

És amúgy is. Miért cigányos, románok, oroszos, németes, akármilyen valami? Legfőbbképp azért, mert az készíti, az ő szájíze szerint.

Nézzük a rakott krumpli cigányosan hozzávalóit –

 • 20 dkg húsos tokaszalonna
 • 10 db tojás
 • 1,5 kg burgonya
 • 1 vödör tejföl – igen, tudom – szép mennyiség….
 • 2 szál kolbász – lehetőleg száraz, füstölt
 • fűszerpaprika
 • bors

Nézzük, hogy állítják össze!

 1. 8 db tojást megfőzünk, ugyanúgy héjában megfőzzük a burgonyát is. Ha ezek elkészültek, akkor hideg vízbe rakjuk a tojást, a krumplit lehűtjük, majd megtisztítjuk.
 2. A tojást szeletekre vágjuk, a burgonyáról lehúzzuk a héját, karikázzuk. A tejföl kétharmadát megsózzuk, összekeverjük.
 3.  A kolbász bőrét lehúzzuk – víz alá tartva először könnyen sikerülni fog. A szalonnát pedig szépen felkockázzuk.
 4. A tepsi alját megszórjuk kockázott szalonnával, krumplit rakunk rá, végig rakjuk tojással, arra pedig kolbászkarikákat rakunk.
 5. Megcsurgatjuk tejföllel, majd jöhet a következő réteg.  A krumpli, és tejföl réteget mindig sózzuk, borsozzuk.  És lehetőleg rakunk minden tejföl rétegre szalonnakockát is.
 6. Ha az összes alapanyag elfogyott a maradék tejfölt kikeverjük 2 nyers tojással, sózzuk, piros porpaprikát rakunk bele annyit, hogy rózsaszínes legyen, kicsit borsozzuk is. 
 7. Tetejét egy kis zsírral, vagy olajjal megcsurgatjuk. Forró sütőben szép pirosra sütjük. 
 8. Legjobb az alacsony peremű sütni, mert akkor az alja is fenséges pörköt kap.