Rakott kelkáposzta

rakott kelkáposzta

A rakott kelkáposzta húsos étel, épp ezért -alapból nem olcsó. Ellenben maradékot, párizsit, szilveszteri virslit, vagy kolbászt is hasznosíthatunk.

S így már mindjárt más a bekerülési költség.

A végeredmény meg nagyon finom – még azok is szívesen fogyaszthatják, akik amúgy nem szeretik igazán a kelkáposztát.

A rakott kelkáposzta hozzávalói –

  • 30 dkg darált sertéshús,
  • 1 kg kelkáposzta,
  • 10 dkg rizs,
  • 6 dkg füstölt szalonna,
  • 2-3 dl tejföl,
  • só,
  • köménymag,
  • törött bors,
  • hagyma,
  • fokhagyma,
  • fűszerpaprika,
  • majoránna.

Az étel elkészítésének módja –

  1. A kelkáposztát megtisztítjuk, a torzsáját kivágjuk és jól megmosva gyengén sós vízben félig puhára főzzük. Főzőlevét egy kis köménymaggal ízesítjük, közben a rizst félig puhára főzzük.
  2. Ekkor a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és egy lábasban kisütjük. Hozzáadunk egy kis fej finomra vágott hagymát,
  3. egy cikk szétzúzott és apróra vágott fokhagymát, megszórjuk kis pirospaprikával, és jól elkeverve beletesszük a ledarált sertéshúst.
  4. Ami persze lehet bármilyen maradék. Megsózzuk, borsozzuk, egy csipetnyi majoránnával ízesítjük, és gyakran kevergetve,
  5. mérsékelt tűzön félig puhára pároljuk, vagy összefőzzük. Időnként, hogy ne égjen le, egy kis kelkáposzta-főzőlét öntünk hozzá.
  6. Közben a kelkáposztát leszűrjük, levét lecsepegtetjük, és a kelt leveleire szedjük szét. Egy megfelelő nagyságú lábast kizsírozunk, kibéleljük kelkáposztalevelekkel,
  7. és egy sor rizst terítünk szét rajta. Erre egy sor párolt darált húst simítunk, majd ismét kelkáposzta következik, mindaddig, míg a hozzávalóból tart.
  8. A tetején kelkáposzta legyen. (Nyáron ízlés szerint 1—2 db karikára vágott friss zöldpaprikát és paradicsomot is tehetünk a sorok közé.)
  9. Egy kevés kelkáposzta-főzőlével meglocsoljuk, hogy sütés közben lédús maradjon, majd a tejfölt egyenletesen elosztjuk a tetején, megszórjuk kevés pirospaprikával, és középmeleg sütőben puhára pároljuk együtt úgy, hogy a teteje szép egyenletesen megpiruljon.
  10. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk, tetejét ízlés szerint tejföllel megöntözzük. A rakott kel készíthető még az előbbi módon karikára vágott és pirított virsliből is,
  11. vagy kockára vágott párizsival, illetve karikára vágott füstölt kolbásszal a darált hús helyett, egyébként az elkészítés módja teljesen azonos az előbbivel.
  12. Természetesen úgy is készíthetjük, hogy fele rész káposztalevelet alulra rakunk, arra rá a rizst, az összeset,
  13. majd a húst, aztán a káposzta másik felét, és meglocsoljuk tejföllel. A végeredmény ugyanaz, és nem kell még annyit sem játszadozni, mint az első verzióval.