2024-03-29

Rakott káposzta kolbásszal

rakott káposzta

A rakott káposzta kolbásszal, vagy kolbász nélkül egyik kedves étele a magyar gyomornak. Hús-káposzta-tejföl – mi kell ennél több?

Savanyúkáposztával készül – használhatunk hozzá készen vásárolt aprókáposztát, de ha fejes savanyú van otthon, azt is felvághatjuk. Sokan ezt jobban kedvelik, finomabb az íze, és puhábbra fő, sül.

A rizst előre majdnem készre főzzük – használhatunk hozzá fűszereket- persze csak olyat, ami harmonizál a káposzta és hús ízével, így ha lehet, akkor ne most kísérletezzünk, legalábbis ne a keleti fűszerekkel.

A leírt adag nagyjából 4 éhes száj főétkezésének második fogására elegendő – feltéve, ha nem túl nagyétkűek.

A rakott káposzta kolbásszal hozzávalói a következők –

  • 80 dkg vágott, vagy apró savanyú káposzta,
  • 1 evőkanál zsír vagy kevés olaj,
  • 1 db vöröshagyma, – hozzá kis zsiradék
  • 50 dkg kockára vágott, vagy darált lapocka, hozzá 1 kanál zsiradék
  • 30 dkg füstölt kolbász, – pici zsiradék ez alá is – sajna….ez van.
  • 0,5 liter tejföl,
  • ízlés szerint só,
  • bors, rizs
  • 15 dkg,
  • 5 dkg vaj a tepsi vagy tűzálló tál kikenésére

Az étel elkészítésének módja –

  1. Először megtisztítjuk a hagymát,megmossuk, apróra felkockázzuk, majd zsiradékon megpirítjuk kicsit, aztán a kockára vágott, vagy darált lapockát rárakjuk, és elkezdjük párolni.
  2. Sózzuk, borsozzuk, de csak mindig annyi vizet töltünk rá, hogy párolódni tudjon. A végén picit lepirítjuk, majd felöntjük egy pici vízzel, így a képződő pörkanyagokat is hasznosítani tudjuk.
  3. A kolbászt is felkarikázzuk, és ropogósra sütjük kis zsiradékon.
  4. A rizst megpároljuk, sóval-borssal ízesítjük, aztán kétszer annyi vízzel felöntjük, és nagyjából puhára főzzük.
  5. Ezután kikenünk egy tűzálló tálat, vagy tepsit vajjal, és lerakjuk a fele aprókáposztával. Erre mehet a rizs egésze, rá a megpárolt lapocka, arra a ropogós kolbászkarikák, kicsit megcsurgatjuk tejföllel, majd a káposzta másik fele jön.
  6. Tetejét leöntjük tejföllel, megsózzuk, aztán mehet be a sütőbe, hogy jól átpirítjuk. A végén – tálaláskor – néhány kolbászkarikával is díszíthetjük.

Fotó: Ligeti K.