Raffaello golyó recept
A Raffaello golyó egy nagyon kedvelt édesség, amihez nagyon hasonlót mi is összeüthetünk. Hisz mi a legfontosabb benne? Kókusz és mandula…
Egy kis hófehér, falatnyi finomság mely krémes, ropogós, kókuszos, és édes. Egyszerűen andalító… — Nézzük, hogy üthetjük mi is össze!
A házi Raffaello golyó hozzávalói –
10 dkg porcukor
10 dkg vaj felolvasztva
2 vaníliáscukor – lehetőleg Bourbon
fél deci víz
20 dkg kókuszreszelék
15 dkg tejpor
10 dkg kókuszreszelék a forgatáshoz (de csokidarába, vagy darált dióba, esetleg őrölt mandulába is forgathatjuk őket a változatosság kedvéért)
1 csomag tisztított mandula – hogy középen is legyen valami
Összeállítása a következő módon történik –
Szirupot főzünk a cukorból és vízből. Mikor a szirup kész van, elég sűrű, akkor félrehúzzuk, és elkezdjük kavargatni. Ha már nem forró, akkor hozzáadjuk a vajat, és a vaníliás cukrot. Kevergetjük addig, míg a vaj, és a vaníliáscukor felolvad. Letesszük hűlni.
Amikor már csak éppen hogy langyos, akkor hozzáadjuk a tejporos kókuszreszelékre, és alaposan összedolgozzuk. Netán szükséges, pici vizet adhatunk hozzá.
Berakjuk a fagyasztóba, de csak egy órácskára, hogy kicsit megdermedjen, aztán nagyjából három centi átmérőjű gombócokat készítünk belőle. Formázás közben nyomjunk a közepébe egy darab tisztított mandulát. Ha szép, szabályos golyónk van már, akkor meghempergetjük a kókuszreszelékben. De forgatásra használhatunk darált diót, vagy őrölt mandulát is.
Ha tetszett a Raffaello golyó recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Vankó Sándorné