2024-02-23

Rácponty egyszerűen – akár karácsonyra

Rácponty

A hal a legtöbb családnál hozzátartozik az ünnepi asztalhoz. Ez még a böjti időszakból marad fenn.  Ilyenkor, karácsonykor nem eszünk sertéshúst – tökéletes választás ezért akár a rác ponty is az asztalra. 


Szenteste a mai napig általános a halászlé és a rántott hal fogyasztása Egy kis változatosságként a rác pontyot szoktuk „elővenni”, ami egyszerűsége ellenére egy csodálatos étel, változatosabbá teheti az ünnepi étkezést. 


Kétféle változatát ismerem, az egyik a hagyományos, a másik pedig egy rendkívül leegyszerűsített, de érdekes módon nagyon kiemeli a hal ízeit. 


Hozzávalók:

  • 2 kg ponty szelet – lehetne persze egyben is, de mégis másabb, ha egyenletesen oszlik el 
  • 1,5 kg burgonya 
  • legalább fél liter tejföl – nem finomföl, frissföl, mert az más dolog  
  • 10 dkg lehetőleg füstölt szalonna 
  • fűszerpaprika 
  • liszt nagyjából 10 deka
  • zsiradék 
  • bors 
  • só 

Elkészítése:

Az első a leegyszerűsített verzió lesz, ehhez kell még néhány deka liszt is a forgatáshoz. 
A halat megtisztítjuk, besózzuk. 


Ha ha tudjuk irdalni tökéletes, ha nem, akkor sincs semmi, a karácsonyi vacsorához még passzol is a szálkával szöszmötölés. 


A burgonyát kis sóval héjában megfőzzük, leöntjük hideg vízzel, aztán megtisztítjuk, vékonyra karikázzuk. A tepsi alját kizsírozzuk rendesen, vagy olajozzuk, aztán a burgonyát szépen, sorjában rárakjuk. Megsózzuk. 


A besózott halat paprikás lisztbe forgatjuk, majd a krumpliszeletekre rakjuk sorban. 
Óvatosan megszórjuk borssal. 


Ekkor elővesszük a tejfölt, ezen is egy kicsit sózunk, rakunk bele paprikát, hogy színe rózsaszínes legyen, ezzel leöntjük az egészet, hogy egyenletesen mindenhol érje. Szépen elsimogatjuk rajta. 


Pici zsiradék a tetejére, a legjobb, ha kis szalonnát kisütünk apró tepertőnek, és azzal borítjuk le. Első körben letakarjuk fóliával, úgy rakjuk be a sütőbe, aztán mikor már kezd illata lenni levesszük róla, és egy cseppet  pirítjuk. 

 Másik verziónál ugyanezek az alapanyagok, csak kell még hozzá 

  •  fél kiló zöldpaprika 
  •  nagyjából azonos mennyiségű paradicsom
  •  és hagymakarika két szép hagymát szeletelve 
  •  tehetünk bele összetört fokhagymát is, de ez nem feltétlen kell

A krumplit ugyanúgy megfőzzük, tisztítjuk, szeleteljük, lerakjuk a tepsibe. A hagymát felszeleteljük vékonyra, majd a paprikával, és a paradicsommal is így járunk el. 


Én ezeket lazán össze szoktam keverni, csak épp, hogy átforgatni, hogy elvegyüljön. Ha rakunk bele fokhagymát, azt is teljesen aprón, vagy átnyomva belekeverem. 


Jó felével megszórjuk sózás után a krumpliszeleteket, erre megy a paprikás lisztbe forgatott halszelet, majd ezt is megszórjuk a paprikás-paradicsomos-hagymás keverékkel. 


Kicsit sózunk rajta, mert a zöldségek azért édesek, nem jönne ki a hal íze, márpedig a nélkül nem olyan ütős. Mehet rá egy pici bors, de csak gyengéden.


Ezután pedig jöhet a paprikával és egy csepp sóval elkevert tejföl, ugyanúgy elegyengetjük, és leöntjük a kiolvasztott, pörcös szalonnazsírral. 


Fóliával letakarjuk, előmelegített, 180 fokos sütőben legalább fél órát fólia alatt sütjük, majd levéve róla a fóliát pirítjuk. Karácsonyi rác pontyunk biztos, hogy fergeteges lesz.


Fotó: Lakberendezes.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*