
A rácgulyás hasonlít a mi gulyásunkhoz, ám nem csipetkével, hanem rizzsel készül, és van aki fűszerpaprikát sem rak bele. De aki szereti a magyar gulyást, az a rácnak sem tud esélyesen ellenállni.
Ha sűrűre készítjük egytálétel is lehet, de levesként is tálalhatjuk. Szokás füstölt kolbásszal készíteni, de olyankor a kolbászt csak a legvégén rakjuk az ételhez. úgy finomabb – nem fő ki az íze, szaftosabb.
Általában tejfölösen fogyasztják, de nem azzal főzik, hanem tálaláskor keverik az ételbe.
A rácgulyás hozzávalói –
- 1 szép fej hagyma
- 1-2 kanál zsír
- 1-2 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem
- 1 kg sertéshús – lehetőleg comb
- só
- 10-15 dkg rizs
- mokkáskanálnyi bors
- 1 teáskanálnyi fűszerpaprika
- 2 dl tejföl
Az étel elkészítésének menete –
- A hagymát, zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd a hagymát apróra vágjuk, a zöldséget meg felkarikázzuk.
- Az apróra vágott hagymát felhevített zsírban megpirítjuk. Megtisztítjuk a zöldpaprikát is, majd karikára vágjuk, meghámozzuk a paradicsomot, és kettőbe vágjuk.
- Hozzáadjuk a hagymához. Megszórjuk a sóval, borssal, paprikával.
- A húst megmossuk, felszeleteljük, csíkozzuk, kockázzuk – majd a hagymás-paprikás zsírhoz adjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi.
- Félig megfőzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket is. Mikor a zöldség már puha, a hús is lényegében jó, akkor megkóstoljuk, sózzuk, az elfőtt levet pótoljuk – ha levesesen akarjuk akkor többel is.
- Ezután mikor a lé felforrt, akkor beleszórjuk a rizst, de nem kavarjuk össze, marad a tetején. Persze főzés közben keveredni fog.
- Készre főzzük fedő alatt. Tálaláskor locsoljuk meg tejföllel.
- Ha kolbásszal akarjuk készíteni, akkor a karikára vágott kolbászt és a rizst egyszerre rakjuk bele, de akár a rizs majdnem elkészültekor dobjuk rá a kolbászt – úgy lesz az igazi.
Fotó: Experience Balkan