Rácgulyás

rácgulyás

A rácgulyás hasonlít a mi gulyásunkhoz, ám nem csipetkével, hanem rizzsel készül, és van aki fűszerpaprikát sem rak bele. De aki szereti a magyar gulyást, az a rácnak sem tud esélyesen ellenállni.

Ha sűrűre készítjük egytálétel is lehet, de levesként is tálalhatjuk. Szokás füstölt kolbásszal készíteni, de olyankor a kolbászt csak a legvégén rakjuk az ételhez. úgy finomabb – nem fő ki az íze, szaftosabb.

Általában tejfölösen fogyasztják, de nem azzal főzik, hanem tálaláskor keverik az ételbe.

A rácgulyás hozzávalói –

  • 1 szép fej hagyma
  • 1-2 kanál zsír
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem
  • 1 kg sertéshús – lehetőleg comb
  • 10-15 dkg rizs
  • mokkáskanálnyi bors
  • 1 teáskanálnyi fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl

Az étel elkészítésének menete –

  1. A hagymát, zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd a hagymát apróra vágjuk, a zöldséget meg felkarikázzuk.
  2. Az apróra vágott hagymát felhevített zsírban megpirítjuk. Megtisztítjuk a zöldpaprikát is, majd karikára vágjuk, meghámozzuk a paradicsomot, és kettőbe vágjuk.
  3. Hozzáadjuk a hagymához. Megszórjuk a sóval, borssal, paprikával.
  4. A húst megmossuk, felszeleteljük, csíkozzuk, kockázzuk – majd a hagymás-paprikás zsírhoz adjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi.
  5. Félig megfőzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket is. Mikor a zöldség már puha, a hús is lényegében jó, akkor megkóstoljuk, sózzuk, az elfőtt levet pótoljuk – ha levesesen akarjuk akkor többel is.
  6. Ezután mikor a lé felforrt, akkor beleszórjuk a rizst, de nem kavarjuk össze, marad a tetején. Persze főzés közben keveredni fog.
  7. Készre főzzük fedő alatt. Tálaláskor locsoljuk meg tejföllel.
  8. Ha kolbásszal akarjuk készíteni, akkor a karikára vágott kolbászt és a rizst egyszerre rakjuk bele, de akár a rizs majdnem elkészültekor dobjuk rá a kolbászt – úgy lesz az igazi.

Fotó: Experience Balkan