Princess fánk

Princess fánk

Ha valaki szereti a képviselő fánkot, akkor minden bizonnyal a princess fánk is kedvencévé válik. Ráadásul elkészítése valamivel egyszerűbb, mint ” nagy rokonáé”.

Ugyanúgy égetett tésztából készül, de nem krémet töltünk bele, hanem egyszerű, cukrozott tejszínhabot.

Teteje maradhat natúr, ez esetben tojással kenjük le még sütés előtt, de csokoládéval is megcsurgathatjuk.

Ha ez utóbbi mellett döntünk, akkor az étcsokit ajánlom, sokkal karakteresebb az íze, és különlegesebb ízt érünk el a lágy tejszínhabbal keveredve.

A princess fánk hozzávalói a következők –

  • 1,25 dl tej
  • pici só
  • kávéskanálnyi cukor
  • 8 dkg vaj
  • 24 dkg liszt
  • 8 tojás
  • kávéskanálnyi sütőpor (enélkül is elkészül)
  • tejszín
  • vaníliás cukor
  1. Felforraljuk a tejet a sóval, cukorral, és hozzáadjuk a vajat, majd a lisztet is – természetesen az egészet folytonos keverés mellett. Ha már válik el az edénytől levesszük a tűzről, s lerakjuk hűlni.
  2. Ha már hűlt néhány percet, és a massza nem tűzforró – egyenként felütjük a tojásokat, s a masszához kavarjuk. Közben hozzáadjuk a fellazított sütőport is (nehogy csomós maradjon). Alaposan kikeverjük.
  3. Előveszünk egy sütőpapírral bevont sütőlapot, vagy lapos tepsit, s apró kis „gombócokat” rakunk szépen, sorban, de nem szorosan egymás mellé, hisz a fánkocskák ugyancsak szépen megdagadnak.
  4. Előmelegített sütőben sütjük, 180-200 fokon, viszonylag hamar megsülnek, de az elején nem szabad nyitogatni.
  5. Ha megsültek, akkor először résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját, majd 5 perc múlva szedjük ki a tepsit, rakjuk ki a fánkokat. Félbevágjuk őket, és vaníliáscukorral felvert tejszínnel megtöltjük őket.
  6. Tetejét csokoládéval díszítsük, melyet gőz fölött olvasztottunk meg egy kanálnyi olajjal.

Fotó: Pixabay