Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Pozsonyi kifli recept

A pozsonyi kifli sok családnál tartozik hozzá az ünnepekhez, de van olyan is, aki tésztájából készíti a bejgliket. Így, vagy úgy – majd minden háznál ott lesz az asztalon valamilyen formában. Közkedvelt tésztaféle, amit már nagyanyáink idején is előszeretettel készítettek.

A diós, mákos pozsonyi kifli hozzávalói

a tésztához szükséges

1 kg finomliszt,

56 dkg Rama margarin,

6 dkg porcukor,

2 tojássárgája,

1,5 dl tej,

2 dkg só;

a diós töltelékhez

40 dkg darált dió,

30 dkg cukor,

7 dkg édes morzsa,

3 dkg méz,

2 dkg mazsola,

10 dkg reszelt alma,

1/2 citrom reszelt héja,

őrölt fahéj,

1,7 dl víz;

a mákos töltelékhez

40 dkg mák,

25 dkg cukor,

10 dkg édes morzsa,

4 dkg mazsola,

4 dkg méz,

10 dkg reszelt alma,

1,8 dl víz.

A tészta összeállítása a következő módon történik

A lisztet a zsiradékkal meg a cukorral összemorzsoljuk, majd a tejben feloldott élesztővel rugalmas tésztává gyúrjuk. 10-15 percig pihenni hagyjuk. A diót ledaráljuk, az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Pici citromot locsolunk rá, hogy ne barnuljon meg.

Ezután a cukrot a vízzel, a mazsolával meg a citrom reszelt héjával felfőzzük, majd a darált dióval összekevert morzsára forrázzuk. Fahéjjal ízesítjük, és ha kihűlt, a reszelt almát hozzákeverjük.

A máktöltelék ugyanígy készül. Természetesen – előtte a mákot megdaráljuk.

Pihentetés után a tésztát négy dekás adagokra vágjuk, és ezeket ovális lappá nyújtjuk. Nem kell minden tésztadarabot lemérni, nem patikában dolgozunk. Az elsőt kimérjük, utána már tudni fogjuk – nagyjából mekkora darabból készítjük.

Mindegyik kinyújtott tésztalapra három-három deka tölteléket halmozunk(itt is az első mérjük ki, utána már csak szemre dolgozunk), és a tésztát kifli alakúra sodorjuk. Behajlítjuk, hisz a Pozsonyi kifli erősen hajlított.

Sütőlemezre, vagy alacsony tepsibe fektetve tojással megkenjük. 20 percig pihentetjük, ismét megkenjük tojással, majd előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük. Nem szükséges a tepsit kikenni, sem sütőpapírt bele rakni, mert a tészta nem ragad oda. (Schuszter Albin mestercukrász receptje a kilencvenes évekből)

Ha tetszett a pozsonyi kifli recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Fotó: Készítette: Bratislavská župaWikimedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük