2024-05-27

Pozsonyi kifli recept

Pozsonyi kifli

A pozsonyi kifli sok családnál tartozik hozzá az ünnepekhez, de van olyan is, aki tésztájából készíti a bejgliket. Így, vagy úgy – majd minden háznál ott lesz az asztalon valamilyen formában. Közkedvelt tésztaféle, amit már nagyanyáink idején is előszeretettel készítettek.

A diós, mákos pozsonyi kifli hozzávalói

a tésztához szükséges

  • 1 kg finomliszt,
  • 56 dkg Rama margarin,
  • 6 dkg porcukor,
  • 2 tojássárgája,
  • 1,5 dl tej,
  • 2 dkg só;

a diós töltelékhez

  • 40 dkg darált dió,
  • 30 dkg cukor,
  • 7 dkg édes morzsa,
  • 3 dkg méz,
  • 2 dkg mazsola,
  • 10 dkg reszelt alma,
  • 1/2 citrom reszelt héja,
  • őrölt fahéj,
  • 1,7 dl víz;

a mákos töltelékhez

  • 40 dkg mák,
  • 25 dkg cukor,
  • 10 dkg édes morzsa,
  • 4 dkg mazsola,
  • 4 dkg méz,
  • 10 dkg reszelt alma,
  • 1,8 dl víz.

A tészta összeállítása a következő módon történik

  1. A lisztet a zsiradékkal meg a cukorral összemorzsoljuk, majd a tejben feloldott élesztővel rugalmas tésztává gyúrjuk. 10-15 percig pihenni hagyjuk.
  2. A diót ledaráljuk, az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Pici citromot locsolunk rá, hogy ne barnuljon meg.
  3. Ezután a cukrot a vízzel, a mazsolával meg a citrom reszelt héjával felfőzzük, majd a darált dióval összekevert morzsára forrázzuk. Fahéjjal ízesítjük, és ha kihűlt, a reszelt almát hozzákeverjük.
  4. A máktöltelék ugyanígy készül. Természetesen – előtte a mákot megdaráljuk.
  5. Pihentetés után a tésztát négy dekás adagokra vágjuk, és ezeket ovális lappá nyújtjuk. Nem kell minden tésztadarabot lemérni, nem patikában dolgozunk.
  6. Az elsőt kimérjük, utána már tudni fogjuk – nagyjából mekkora darabból készítjük.
  7. Mindegyik kinyújtott tésztalapra három-három deka tölteléket halmozunk(itt is az első mérjük ki, utána már csak szemre dolgozunk), és a tésztát kifli alakúra sodorjuk. Behajlítjuk, hisz a Pozsonyi kifli erősen hajlított.
  8. Sütőlemezre, vagy alacsony tepsibe fektetve tojással megkenjük. 20 percig pihentetjük, ismét megkenjük tojással, majd előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük.
  9. Nem szükséges a tepsit kikenni, sem sütőpapírt bele rakni, mert a tészta nem ragad oda. (Schuszter Albin mestercukrász receptje a kilencvenes évekből)

Fotó: Készítette: Bratislavská župaWikimedia