
A pozsonyi kifli sok családnál tartozik hozzá az ünnepekhez, de van olyan is, aki tésztájából készíti a bejgliket. Így, vagy úgy – majd minden háznál ott lesz az asztalon valamilyen formában. Közkedvelt tésztaféle, amit már nagyanyáink idején is előszeretettel készítettek.
A diós, mákos pozsonyi kifli hozzávalói
a tésztához szükséges
- 1 kg finomliszt,
- 56 dkg Rama margarin,
- 6 dkg porcukor,
- 2 tojássárgája,
- 1,5 dl tej,
- 2 dkg só;
a diós töltelékhez
- 40 dkg darált dió,
- 30 dkg cukor,
- 7 dkg édes morzsa,
- 3 dkg méz,
- 2 dkg mazsola,
- 10 dkg reszelt alma,
- 1/2 citrom reszelt héja,
- őrölt fahéj,
- 1,7 dl víz;
a mákos töltelékhez
- 40 dkg mák,
- 25 dkg cukor,
- 10 dkg édes morzsa,
- 4 dkg mazsola,
- 4 dkg méz,
- 10 dkg reszelt alma,
- 1,8 dl víz.
A tészta összeállítása a következő módon történik
- A lisztet a zsiradékkal meg a cukorral összemorzsoljuk, majd a tejben feloldott élesztővel rugalmas tésztává gyúrjuk. 10-15 percig pihenni hagyjuk.
- A diót ledaráljuk, az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Pici citromot locsolunk rá, hogy ne barnuljon meg.
- Ezután a cukrot a vízzel, a mazsolával meg a citrom reszelt héjával felfőzzük, majd a darált dióval összekevert morzsára forrázzuk. Fahéjjal ízesítjük, és ha kihűlt, a reszelt almát hozzákeverjük.
- A máktöltelék ugyanígy készül. Természetesen – előtte a mákot megdaráljuk.
- Pihentetés után a tésztát négy dekás adagokra vágjuk, és ezeket ovális lappá nyújtjuk. Nem kell minden tésztadarabot lemérni, nem patikában dolgozunk.
- Az elsőt kimérjük, utána már tudni fogjuk – nagyjából mekkora darabból készítjük.
- Mindegyik kinyújtott tésztalapra három-három deka tölteléket halmozunk(itt is az első mérjük ki, utána már csak szemre dolgozunk), és a tésztát kifli alakúra sodorjuk. Behajlítjuk, hisz a Pozsonyi kifli erősen hajlított.
- Sütőlemezre, vagy alacsony tepsibe fektetve tojással megkenjük. 20 percig pihentetjük, ismét megkenjük tojással, majd előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük.
- Nem szükséges a tepsit kikenni, sem sütőpapírt bele rakni, mert a tészta nem ragad oda. (Schuszter Albin mestercukrász receptje a kilencvenes évekből)
Fotó: Készítette: Bratislavská župa – Wikimedia