Pozsonyi kifli recept
A pozsonyi kifli sok családnál tartozik hozzá az ünnepekhez, de van olyan is, aki tésztájából készíti a bejgliket. Így, vagy úgy – majd minden háznál ott lesz az asztalon valamilyen formában. Közkedvelt tésztaféle, amit már nagyanyáink idején is előszeretettel készítettek.
A diós, mákos pozsonyi kifli hozzávalói
a tésztához szükséges
1 kg finomliszt,
56 dkg Rama margarin,
6 dkg porcukor,
2 tojássárgája,
1,5 dl tej,
2 dkg só;
a diós töltelékhez
40 dkg darált dió,
30 dkg cukor,
7 dkg édes morzsa,
3 dkg méz,
2 dkg mazsola,
10 dkg reszelt alma,
1/2 citrom reszelt héja,
őrölt fahéj,
1,7 dl víz;
a mákos töltelékhez
40 dkg mák,
25 dkg cukor,
10 dkg édes morzsa,
4 dkg mazsola,
4 dkg méz,
10 dkg reszelt alma,
1,8 dl víz.
A tészta összeállítása a következő módon történik
A lisztet a zsiradékkal meg a cukorral összemorzsoljuk, majd a tejben feloldott élesztővel rugalmas tésztává gyúrjuk. 10-15 percig pihenni hagyjuk. A diót ledaráljuk, az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Pici citromot locsolunk rá, hogy ne barnuljon meg.
Ezután a cukrot a vízzel, a mazsolával meg a citrom reszelt héjával felfőzzük, majd a darált dióval összekevert morzsára forrázzuk. Fahéjjal ízesítjük, és ha kihűlt, a reszelt almát hozzákeverjük.
A máktöltelék ugyanígy készül. Természetesen – előtte a mákot megdaráljuk.
Pihentetés után a tésztát négy dekás adagokra vágjuk, és ezeket ovális lappá nyújtjuk. Nem kell minden tésztadarabot lemérni, nem patikában dolgozunk. Az elsőt kimérjük, utána már tudni fogjuk – nagyjából mekkora darabból készítjük.
Mindegyik kinyújtott tésztalapra három-három deka tölteléket halmozunk(itt is az első mérjük ki, utána már csak szemre dolgozunk), és a tésztát kifli alakúra sodorjuk. Behajlítjuk, hisz a Pozsonyi kifli erősen hajlított.
Sütőlemezre, vagy alacsony tepsibe fektetve tojással megkenjük. 20 percig pihentetjük, ismét megkenjük tojással, majd előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük. Nem szükséges a tepsit kikenni, sem sütőpapírt bele rakni, mert a tészta nem ragad oda. (Schuszter Albin mestercukrász receptje a kilencvenes évekből)
Ha tetszett a pozsonyi kifli recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!
Fotó: Készítette: Bratislavská župa – Wikimedia