Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Pörkölt zöldségesen

A pörkölt zöldségesen egy takarékos étel, hisz a hús egy részét zöldfélékkel pótoljuk. S mivel rostos a zöldség – a pocakot is telíti rendesen.

Használhatunk hozzá szinte bármilyen zöldséget amit a kamrában, hűtőben találunk – a lényeg, hogy viszonylag vékonyra, vagy apróra daraboljuk, kockázzuk, s figyeljünk arra, hogy nagyjából egyszerre megfőhessen.

Mehet bele zöldbab, borsó, sárgarépa, petrezselyem, akár karfiol is egy kevéske – amit szeretnénk – sőt gomba is, az sose árt. A paprika, paradicsom, hagyma az alap – nem kell idesorolni.

Főzhetjük sertésből, de marhából is – ez utóbbiból kicsit több főzést igényel, viszont az íz kárpótol érte.

Köretként pedig nagyon megfelel a burgonya minden formája, a rizs, de akár a főtt tészta is – ki mit szeret.

A pörkölt zöldségesen hozzávalói a következők –

75 dkg sertéslapocka vagy combhús (ez utóbbival szárazabb lesz),

20 dkg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér és azon kívül bármi, amit szeretünk),

5 dkg zsír,

1 dkg édesnemes rózsapaprika,

só,

1 deci paradicsomlé vagy 1 kanál sűrített paradicsom, esetleg 2 db paradicsom,

2-3 db nagyon vékonyra vágott húsos zöldpaprika (tv),

15 dkg vöröshagyma.

Elkészítési módja a következő –

A hagymát megtisztítjuk, lemossuk. A nagyon apróra vágott vöröshagymát egy fedővel rendelkező lábasba tesszük, és a zsíron megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk az egyenlő kockára vágott, előzőleg megmosott marha, vagy sertéshúst azt is jól lepirítjuk.

Azután a fűszerpaprikával, sóval ízesítjük, majd fedő alatt szépen puhára pároljuk. Mindig csak annyi vizet öntünk hozzá, amire feltétlen szükség van.

Közben a zöldséget megtisztítjuk apró kockákra vágjuk, vagy vékonyra fölvágjuk – mint a gombát, hozzáadunk minden zöldséget, és nagyon kevés vízben megpároljuk.

Amikor a hús puhulni kezd, közé rakjuk a zöldséget a levével együtt, később a vékonyra, finom metéltre vágott zöldpaprikát is az apróra vágott paradicsommal , vagy paradicsomlével együtt. Az egészet jól összekeverjük és lassú tűzön tovább pároljuk. Főzési ideje húsfajtától függ – sertésnél kb. 1 óra 10 perc. Marhánál általában egy órával több, de van ami korábban, van ami későbben puhul.

Adhatunk hozzá főtt burgonyát, galuskát, párolt rizst vagy kölest, burist… – Az ételben a zöldség aránya kedvünk, s lehetőségünk szerint növelhető.

Ha tetszett a pörkölt zöldségesen recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük