
A pörkölt zöldségesen egy takarékos étel, hisz a hús egy részét zöldfélékkel pótoljuk. S mivel rostos a zöldség – a pocakot is telíti rendesen.
Használhatunk hozzá szinte bármilyen zöldséget amit a kamrában, hűtőben találunk – a lényeg, hogy viszonylag vékonyra, vagy apróra daraboljuk,
kockázzuk, s figyeljünk arra, hogy nagyjából egyszerre megfőhessen.
Mehet bele zöldbab, borsó, sárgarépa, petrezselyem, akár karfiol is egy kevéske – amit szeretnénk – sőt gomba is, az sose árt.
A paprika, paradicsom, hagyma az alap – nem kell idesorolni.
Főzhetjük sertésből, de marhából is – ez utóbbiból kicsit több főzést igényel, viszont az íz kárpótol érte.
Köretként pedig nagyon megfelel a burgonya minden formája, a rizs, de akár a főtt tészta is – ki mit szeret.
A pörkölt zöldségesen hozzávalói a következők –
- 75 dkg sertéslapocka vagy combhús (ez utóbbival szárazabb lesz),
- 20 dkg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér és azon kívül bármi, amit szeretünk),
- 5 dkg zsír,
- 1 dkg édesnemes rózsapaprika,
- só,
- 1 deci paradicsomlé vagy 1 kanál sűrített paradicsom, esetleg 2 db paradicsom,
- 2-3 db nagyon vékonyra vágott húsos zöldpaprika (tv),
- 15 dkg vöröshagyma.
Elkészítési módja a következő –
- A hagymát megtisztítjuk, lemossuk. A nagyon apróra vágott vöröshagymát egy fedővel rendelkező lábasba tesszük, és a zsíron megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk az
- egyenlő kockára vágott, előzőleg megmosott marha, vagy sertéshúst azt is jól lepirítjuk.
- Azután a fűszerpaprikával, sóval ízesítjük, majd fedő alatt szépen puhára pároljuk. Mindig csak annyi vizet öntünk hozzá, amire feltétlen szükség van.
- Közben a zöldséget megtisztítjuk apró kockákra vágjuk, vagy vékonyra fölvágjuk – mint a gombát, hozzáadunk minden zöldséget, és nagyon kevés vízben megpároljuk.
- Amikor a hús puhulni kezd, közé rakjuk a zöldséget a levével együtt, később a vékonyra, finom metéltre vágott zöldpaprikát is az apróra vágott paradicsommal,
- vagy paradicsomlével együtt. Az egészet jól összekeverjük és lassú tűzön tovább pároljuk. Főzési ideje húsfajtától függ – sertésnél kb. 1 óra 10 perc. Marhánál
- általában egy órával több, de van ami korábban, van ami későbben puhul.
- Adhatunk hozzá főtt burgonyát, galuskát, párolt rizst vagy kölest, burist… – Az ételben a zöldség aránya kedvünk, s lehetőségünk szerint növelhető.