
A pörkölt káposztásan egy régi-régi étel, van – ahol káposztás pörköltként emlegetik. A végeredmény ugyanaz, csülökpörkölt magyarosan.
Bár a káposzta súlyra nagyobb mennyiségben van benne, mint a hús – ettől függetlenül ez egyáltalán nem érződik az ételen. Kifejezetten kellemes összetétel, tökéletes arány jellemzi.
Legjobb bográcsban készíteni, de természetesen ha van a célra alkalmas, nagy lábasunk – a konyhában is megfőzhetjük.
A pörkölt káposztásan hozzávalói –
- Egy szép, 2 kilós fej édeskáposzta
- fél fej fokhagyma
- 1 Tv-paprika, vagy 2 lecsópaprika
- egy szép paradicsom
- 1 jókora hátsó csülök kicsontozva
- 25-30 dkg vöröshagyma
- 1,5 evőkanálnyi só
- 2 nem nagyon púpos evőkanál fűszerpaprika
- mehet bele egy csípőspaprika is
- és bors, legalább egy-két mokkáskanálnyi – de lehet több is nyugodtan, mert úgy finom (gondoljunk a káposztás tésztára)
- 2-3 evőkanálnyi zsiradék
Az étel elkészítésének menete a következő –
Azért, mert káposztás a pörkölt – nem azt jelenti, hogy apróra, vagy kockára vágott káposztával főzzük.
Azt használjuk lényegében fedő helyett, s ugyanakkor a pörkölttől kapott fenséges íze miatt igencsak kapós lesz fogyasztáskor a káposztacikkely.
Először is előkészítjük a dolgokat.
A csülköt megmossuk, kicsontozzuk. A csontot természetesen a pörköltbe rakhatjuk, valahol alul szépen megfér. Jobb íze lesz tőle az ételnek.
Utána a hús felszeleteljük, csíkozzuk, majd nagyjából egyenlő méretűre felkockázzuk.
Ezután a káposztát megtisztítjuk, a borítóleveleit leszedjük, kivágjuk a torzsát, majd félbevágjuk, aztán a fél darabokat is felvágjuk legalább négybe, vagy hatba. Lényegében felcakkozzuk, középről kiindulva.
Ezután megtisztítjuk a paprikát, a paradicsomot, szépen felkockázzuk őket. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, aztán azt is apróra vágjuk.
Most elővesszük a bográcsot, vagy nagyobb fazekat.
A lényeg, hogy ne lemezedény legyen, az a jó ha vastagabb. Vagy vas. vagy zománcos, hasonló.
Belerakjuk a zsiradékot, majd megfuttatjuk benne a hagymát, mikor már jó üveges, akkor jöhet a paradicsom, kevergetve időnként tovább sütjük.
Ha már összeesett, akkor oldalra húzzuk, majd rászórjuk a fűszerpaprikát, és belekeverjük a húst.
Rászórjuk a só nagyobbik részét, átkeverjük rendesen, és hozzáadjuk a fokhagymákat, kicsit összenyomva.
Ekkor jönnek a káposztadarabok. Szépen, sorban rárakjuk úgy, hogy lényegében fedje a pörköltöt. Egy cseresznyepaprikát – ha szeretjük – akár egészben, akár feldarabolva rászórunk, rárakunk.
Kicsit megszórjuk sóval, mehet rá az őrölt bors is rendesen, aztán pedig lefedjük fedővel. Szépen, csendesen főzzük – már csak azért is, mert ezt az ételt nem kevergetjük.
Ha úgy gondoljuk, mégis szükség lenne a megmozgatásra, akkor a két fülét megfogjuk, és hirtelen erre, vagy arra fordítjuk. Így az étel is a lábasban – elmozdul.
A vége előtt vagy fél órával szórjuk bele a Tv, vagy lecsópaprikát, amit felkockáztunk apróra. Ha úgy gondoljuk, hogy nem elég csípős az étel, akkor rakhatunk ekkor még bele egy kis csípősparikát.
A legjobb hozzá a friss kenyér, de persze krumplival sem megvetendő étel. – Főzésére rá kell szánni az időt, úgy az igazi, ha legalább 2,5-3 órán keresztül „tötyög”.