2024-02-22

3 csodálatos pörkölt csirke

A pörkölt csirke - csirkepörkölt hagyományos változatait érdemes kipróbálni!

A csirkepörkölt – mint ahogy manapság mondjuk , valójában pörkölt csirke néven kezdte karrierjét, csak valahogy az idők folyamán egyszerűsödött a neve.
Sok variációja nem ismert, de a kis apró eltérések mégis hatalmas változást hoznak az ízekben.


Tálalásnál is lehet különbség, mint ahogy a romák rendkívül szeretik túrós csuszával, de náluk az ízesítés is bátrabb a csípős paprika miatt, és ők több paprikával, paradicsommal főznek.


Érdemes kipróbálni mindhárom variációt – különlegesen finomak – főleg a harmadik módszert.

Hogy készül az egyszerű pörkölt csirke?

(Régen a csirkepörkölt pörkölt csirke volt…és pont…)


Szép nagyobb csirkét alaposan megmosunk, megtisztogatunk, majd részeire bontjuk. Megfelelő méretű lábasban, aszerint, milyen nagy a csirke, 1—2 tojásnyi zsiradékot teszünk. Ha a zsiradék már forró rakunk bele 2-3 apróra vágott vöröshagymát, kavargatva kissé megpuhítjuk.


Ezután a tűzről oldalra húzva belekavarunk hirtelen egy kanál paprikát és a felvágott csirkét. Sózzuk meg, tegyünk hozzá kevés vizet,1—2 evőkanál, paradicsomot, nyáron egész kis paradicsomot, ami nagyon jó ízt ad neki.


Lefedve többször kavargatva, no meg ha szükséges, akkor vizet pótolva pároljuk ameddig a hús puha lesz. Csak annyira süssük el a zsíros részét, hogy jó sűrű leve legyen.
Köretnek hozzá legjobb a nokedli.

Pörkölt csirke cigányosan egy rendkívül laktató fogás

Hozzávalók:

 • 2 kg csirke (lehetőleg fiatal kakas),
 • 20 dkg zsiradék
 • 25 dkg vöröshagyma,
 • 3 dkg rózsapaprika,
 • 2-3 zöldpaprika
 • 2 paradicsom
 • 1 szárított cseresznyepaprika,
 • só,
 • 25 dkg (8 tojásos) szárított csuszatészta,
 • 25 dkg túró,
 • 3-4 dl tejföl.
 • 10-15 dkg szalonna

A pörkölt csirke elkészítésénél, először a zsírban pirított hagymához keverjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a darabolt zöldpaprikát és paradicsomot, s erre tesszük a feldarabolt fiatal kakast.


A hagymás, paprikás zsíron gyakori keverés mellett pirítjuk, pörköljük, puhítjuk meg a csirkedarabokat.
Ha szeretjük a csípőset, akkor most van itt az ideje belerakni a csípőspaprikát darabolva.


A száraz csuszatésztát forró, sós vízben 20 perc alatt többszöri keveréssel megfőzzük. Közben a szalonnát felkockázzuk, kisütjük, a tésztába belekavarjuk.


Megszórjuk a túróval, lazán összekavarjuk hogy mindenhová jusson, s tálaláskor leöntjük a tejföllel. A tányérra először a csusza megy, mellé pedig a jó, szaftos pörkölt.

Régimódi pörkölt csirke fejedelmi fogás, fantasztikusan finom

Elkészítési módja – A szépen megtisztított, megmosott csirkét felvágjuk és besózzuk. Pörköltnek csak a közepes nagyságú csirke való, amelyik már nem rántani és még nem sütni való. Tehát ne válasszunk hozzá grillcsirkének nevezett óriást, hanem inkább a soványabbakból valót.


Pörköltöt főzni vagy vaslábasban, vagy vastagabb zománcos edényben, vagy vastag aljú edényben kell, másképp nem fog jól sikerülni.


Kanálnyi zsírt vagy olajat felhevítünk, és hozzáadjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát, amit aztán picit megpirítunk. Szó szerint. Halványsárgára.
Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a jó kanálnyi rózsapaprikát, és mehet rá a besózott csirke feldarabolva.


Most rakjuk bele a kis fej paradicsomot, és a kimagozott zöldpaprikát ízlés szerint, paprika lehet akár két kisebb is, vagy egy nagy.

Paradicsomból ne rakjunk sokat, mert savanyít. Lefedjük a lábast és lassú tűzön addig pároljuk a csirkét, míg a vizét elfővi és zsírjára sül.

Ekkor levesszük a fedőt róla és néha meg-megrázva a lábast a húst megpirítjuk a zsírjában, de vigyázva, hogy oda ne kapjon, meg ne égjen se a paprika, se a csibe.
Ha szépen lepirult, akkor egy merőkanálnyi vizet rakunk rá, és újra felforraljuk óvatosan.

Főzzük még lassan, megvárjuk hogy ismét lepiruljon, majd megrázogatjuk az edényt újból, hogy minden része kapjon a finom szaftból – és ismét felengedjük ugyanannyi vízzel.
Forraljuk még pár percet – aztán elzárjuk az egészet.
Legfinomabb a nokedli hozzá, de más tésztákkal is jó.


(Ez utóbbi Vízváry Mariska színésznő receptje, de nem csak az övé, mert nagyanyám is így készítette, s jó páran még a régi világban. A lepirítástól isteni ízt kap, viszont tényleg a végén mellette kell állni. Megéri)

Ezek a receptek régiek ugyan, de érdemes tovább vinni a hagyományokat e téren, mert a hagyományos pörkölt csirke legyúrja erősen a modernebb variációkat.