
Az oldalas a sertés talán legfinomabb része, a porhanyós sült oldalas a tökéletes sült, amit ha egyszer megkóstolsz, biztos újra készíted.
Fontos, hogy ne legyen leszedve róla a hozzá dukáló zsiradék réteg, hisz ez kell az omlóssághoz, no meg az ízekhez. Nem kell tőle félni, ha rendesen megsütjük – minimális zsír marad benne.
No és ha egyáltalán nem békülünk ki vele, akkor is ott a lehetőség, hogy azt a részt félretegyük, s csak az általa még puhábbá varázsolt húst fogyasszuk el.
A porhanyós sült oldalas hozzávalói –
- 1,5 – 2 kg sertés oldalas
- 3 dkg só az áztató vízhez
- jó egy dkg a sütéshez
- 3 kanálnyi zsír
- őrölt kömény akár egy lapos evőkanálnyi
- őrölt bors 2 kilóhoz lehet ugyanannyi – de ez már rajtunk múlik
- fokhagyma legalább 5-6 gerezd, de lehet több is – ebből sohasem elég.
- 1-2 fej vöröshagyma
A sült elkészítésének menete –
- Az oldalast megmossuk, esetleg nem oda való dolgoktól megtisztogatjuk. Ha netán a hentes csúnyán darabolt, akkor megpróbáljuk a csontszilánkokat eltávolítani.
- Felvágjuk nekünk tetsző darabokra, majd egy éjszakára 3 dkg só, jó egy liter víz keverékébe rakjuk – lehetőleg úgy, hogy éppen hogy elfedje, tehát egy lapos tálba, tepsibe szorosan egymás mellé pakolva.
- Ez így áll egy éjszakát hideg helyen, de nem fagyóban. Másnap aztán elővesszük, és kicsit papírtörlővel leszikkasztjuk.
- A hozzá való zsírt összekeverjük a fűszerekkel. Kivétel a vöröshagyma.
- A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, vagy átnyomjuk, hozzáadjuk a sót, borsot, köménymagot, és összekeverjük. Ezután az oldalast szépen mindkét oldalán végig kenjük vele.
- A húst utána a sütő tepsiben sorjában lerakjuk. Megtisztítjuk a hagymát, vagy hagymákat, és szépen mellé rakjuk.
- Alárakunk egy pohárnyi vizet, majd letakarva fóliával forró sütőbe tesszük, de nem a legnagyobb hőfokra – elég olyan 180-200 fok.
- Szépen párolódni kezd, s egész egy órán keresztül ezzel lesz elfoglalva. Ekkor aztán levesszük a fóliát, és 200 fokon, vagy akár kicsit melegebb hőfokon szép pirosra sütjük úgy, hogy közben locsolgatjuk.
- Nagyon finom, porhanyós, szaftos élményben lesz részünk. Csodálatos illatok a konyhában, és fantasztikus látvány lesz jutalmunk.