2024-05-21

Porhanyós sült oldalas

Porhanyós sült oldalas

Az oldalas a sertés talán legfinomabb része, a porhanyós sült oldalas a tökéletes sült, amit ha egyszer megkóstolsz, biztos újra készíted.

Fontos, hogy ne legyen leszedve róla a hozzá dukáló zsiradék réteg, hisz ez kell az omlóssághoz, no meg az ízekhez. Nem kell tőle félni, ha rendesen megsütjük – minimális zsír marad benne.

No és ha egyáltalán nem békülünk ki vele, akkor is ott a lehetőség, hogy azt a részt félretegyük, s csak az általa még puhábbá varázsolt húst fogyasszuk el.

A porhanyós sült oldalas hozzávalói –

 • 1,5 – 2 kg sertés oldalas
 • 3 dkg só az áztató vízhez
 • jó egy dkg a sütéshez
 • 3 kanálnyi zsír
 • őrölt kömény akár egy lapos evőkanálnyi
 • őrölt bors 2 kilóhoz lehet ugyanannyi – de ez már rajtunk múlik
 • fokhagyma legalább 5-6 gerezd, de lehet több is – ebből sohasem elég.
 • 1-2 fej vöröshagyma

A sült elkészítésének menete –

 1. Az oldalast megmossuk, esetleg nem oda való dolgoktól megtisztogatjuk. Ha netán a hentes csúnyán darabolt, akkor megpróbáljuk a csontszilánkokat eltávolítani.
 2. Felvágjuk nekünk tetsző darabokra, majd egy éjszakára 3 dkg só, jó egy liter víz keverékébe rakjuk – lehetőleg úgy, hogy éppen hogy elfedje, tehát egy lapos tálba, tepsibe szorosan egymás mellé pakolva.
 3. Ez így áll egy éjszakát hideg helyen, de nem fagyóban. Másnap aztán elővesszük, és kicsit papírtörlővel leszikkasztjuk.
 4. A hozzá való zsírt összekeverjük a fűszerekkel. Kivétel a vöröshagyma.
 5. A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, vagy átnyomjuk, hozzáadjuk a sót, borsot, köménymagot, és összekeverjük. Ezután az oldalast szépen mindkét oldalán végig kenjük vele.
 6. A húst utána a sütő tepsiben sorjában lerakjuk. Megtisztítjuk a hagymát, vagy hagymákat, és szépen mellé rakjuk.
 7. Alárakunk egy pohárnyi vizet, majd letakarva fóliával forró sütőbe tesszük, de nem a legnagyobb hőfokra – elég olyan 180-200 fok.
 8. Szépen párolódni kezd, s egész egy órán keresztül ezzel lesz elfoglalva. Ekkor aztán levesszük a fóliát, és 200 fokon, vagy akár kicsit melegebb hőfokon szép pirosra sütjük úgy, hogy közben locsolgatjuk.
 9. Nagyon finom, porhanyós, szaftos élményben lesz részünk. Csodálatos illatok a konyhában, és fantasztikus látvány lesz jutalmunk.