Polenta-puliszka

juhtúrós polenta, puliszka

A polenta-puliszka alapételnek számított a régmúltban. Olcsó, tápláló, sokféle módon elkészíthető – akár még sütemény is süthető belőle.

Ha más nem volt, akkor ették akár magában, vagy egy kis hagymás zsírral, esetleg pici cukorral, tejjel. De fogyasztották jobb napokon pörkölt, sült hús mellé,

túrósan, juhtúrósan, akár pirított szalonnát is mellé. Kedvelték – és sok vidéken manapság is kedvelik tükörtojással.

Egy biztos – ha valaki elfogyaszt egy tányérral belőle – akkor az biztosan megérzi, és egy darabig nem keres semmi ennivalót a hűtőben, kamrában.

A polenta-puliszka hozzávalói a következők –

  • 25 dkg kukoricakása,
  • 5-10 dkg vaj,
  • 10-15 dkg juhtúró,
  • 2-3 deci tejfel,
  • 0,5 dkg só.

Az étel elkészítésének menete –

  1. Egy fazékban vagy habüstben felforralunk kevesebb, mint fél liter sóval ízesített vizet és a kukoricalisztet lassan, sugárban beleöntjük.
  2. Főzőkanál nyelével legalább 6—8 percen át állandóan kevergetve a kukorica kásalisztet sűrü kását főzünk.
  3. Evőkanállal kiszaggatva soronként lerakjuk egy vastagon kivajazott tűzálló tálba. Először egy sor puliszkát rakunk le, rászórunk néhány darabka vajat és egy kis
  4. szétmorzsolt juhturót, néhány evőkanál tejföllel megöntözzük, azután ismét egy sor puliszkát rakunk le, rá újra vajat és juhturót szórunk és tejfölt öntünk.
  5. Forró sütőben legalább 25 percig sütjük, hogy a tetején levő tejfölös juhturó világosbarnára süljön.
  6. Persze jóval egyszerűbben is fogyaszthatjuk – a megfőtt kására rászórjuk, rámorzsoljuk a juhtúrót, és tejföllel tálaljuk. Ha pedig egy kis pirított füstölt szalonnát is
  7. rakunk rá felkockázva, akkor bizony fejedelmi fogásban lesz részünk.
  8. Legegyszerűbb fogyasztási módja a tejjel fogyasztás – van aki sósan eszi így, cukrosan igazán kiváló fogás.
  9. Régen a fenti tejföl-vaj-juhtúró mennyiségtől kevesebbel készítették az ételt.