
Fónay Márta nagy színésznőnk volt a múlt században. Hatalmas tehetséggel, hatalmas életszeretettel, hatalmas csalódásokkal.
Ez a fajta pizza az ő kreálmánya – hisz nemcsak színésznőnek volt jó, hanem szakácsnőként is elismeréseket aratott.
Ez a fajta pizza persze magyar fejjel találtatott ki, magyar kézzel készült, és magyar ízeket helyet előtérbe.
Inkább hasonlít a kenyérlángosra ízeiben, mint a pizzához, de attól még nagyon finom lehet. Érdemes egyszer kipróbálni.
Először a pizza Fónay-módra hozzávalói, aztán saját szavaival a leírása…
- 15 dkg burgonya
- 40 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- só
- 40 dkg juhtúró,
- kis pohár tejföl
- 15 dkg sonka
- 10-15 dkg sajt
- 5 tojás
Elkészítésének módja – saját szavaival – a következő –
- „4—5 személy részére: 15 dkg főtt, áttört burgonyát összedolgozok 40 dkg liszttel, 3 dkg kelesztett élesztővel, kevés sóval, majd meleg helyen kelni hagyom.
- Amíg a tészta megkel, elkészítem a tölteléket.
- 40 dkg juhtúrót egy poharas tejföllel összekeverek, apróra vagdalok 15 dkg sonkát, egy jó maréknyi sajtot és 5 egész tojást egy tányérban felverek s kissé megsózom.
- A megkelt tésztát gyúródeszkán kétfelé választom, különkülön könnyedén kinyújtom és 2 közepes kizsírozott tepsibe helyezem.
- A tölteléknek való anyagot is elfelezem. A tészta tetejét megkenem olvasztott zsírral, majd ráöntöm a juhtúrós keveréket, megszórom a vagdalt sonkával és a reszelt sajttal, végül ráöntöm a felvert tojásokat mindkét tésztára megfelelően elosztva.
- Nyáron még 1—2 zöldpaprikát karikára vágok s rászórom a sonkára, s aztán teszem rá a sajtot. Forró sütőben megsütöm, nagyobb kockára felvágom és melegen tálalom. A vendégek még egy jó pohár friss sört is kapnak hozzá.
- Azt mondják, olyan ízletes, hogy nem lehet elfelejteni.”