Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Pizza Fónay-módra

Fónay Márta nagy színésznőnk volt a múlt században. Hatalmas tehetséggel, hatalmas életszeretettel, hatalmas csalódásokkal. Ez a fajta pizza az ő kreálmánya – hisz nemcsak színésznőnek volt jó, hanem szakácsnőként is elismeréseket aratott.

Ez a fajta pizza persze magyar fejjel találtatott ki, magyar kézzel készült, és magyar ízeket helyet előtérbe. Inkább hasonlít a kenyérlángosra ízeiben, mint a pizzához, de attól még nagyon finom lehet. Érdemes egyszer kipróbálni.

Először a pizza Fónay-módra hozzávalói, aztán saját szavaival a leírása…

15 dkg burgonya

40 dkg liszt

3 dkg élesztő

40 dkg juhtúró,

kis pohár tejföl

15 dkg sonka

10-15 dkg sajt

5 tojás

Elkészítésének módja – saját szavaival – a következő –

„4—5 személy részére: 15 dkg főtt, áttört burgonyát összedolgozok 40 dkg liszttel, 3 dkg kelesztett élesztővel, kevés sóval, majd meleg helyen kelni hagyom. Amíg a tészta megkel, elkészítem a tölteléket. 40 dkg juhtúrót egy poharas tejföllel összekeverek, apróra vagdalok 15 dkg sonkát, egy jó maréknyi sajtot és 5 egész tojást egy tányérban felverek s kissé megsózom.
A megkelt tésztát gyúródeszkán kétfelé választom, különkülön könnyedén kinyújtom és 2 közepes kizsírozott tepsibe helyezem. A tölteléknek való anyagot is elfelezem. A tészta tetejét megkenem olvasztott zsírral, majd ráöntöm a juhtúrós keveréket, megszórom a vagdalt sonkával és a reszelt sajttal, végül ráöntöm a felvert tojásokat mindkét tésztára megfelelően elosztva. Nyáron még 1—2 zöldpaprikát karikára vágok s rászórom a sonkára, s aztán teszem rá a sajtot. Forró sütőben megsütöm, nagyobb kockára felvágom és melegen tálalom. A vendégek még egy jó pohár friss sört is kapnak hozzá. Azt mondják, olyan ízletes, hogy nem lehet elfelejteni.”

Ha tetszett a pizza Fónay-módra, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el a Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük