Piramis szelet

Piramis szelet

A piramis szelet egy közismert, és csokoládé tortaként közkedvelt sütemény, aminek elég sok elkészítési módja ismert krém tekintetében.

Viszont külsőre mind azonos. Egy egyenlő oldalú háromszög piskóta alapon, és piskóta lapokból, csokoládé krémmel összerakva.

Az már szinte lényegtelen, hogy az a csokoládékrém főzött, vagy inkább tejszínes. A lényeg a lényeg – a szép, nagy tortaszelet.

A piramis szelet hozzávalói:

 • 8 tojás
 • 8 evőkanál porcukor
 • nyolc evőkanál finomliszt
 • 5 dkg vaj, vagy jó minőségű margarin 75-80 % zsírtartalommal

A krém hozzávalói:

 • három dl tejszín (jó a 20 %-os is)
 • 30 dkg kristálycukor
 • 35 dkg vaj, vagy jó minőségű, legalább 75 százalékos margarin
 • 7 evőkanálnyi holland kakaó por – nem cukrozott, nem ízesített

A piramis borításához –

 • 20 dkg étcsokoládé + 1-2 evőkanálnyi étolaj

A sütemény elkészítési módja:

 1. Először elkészítjük a krémet, amivel a lapokat majd összefogjuk. Azért ez az első lépés, mert néhány órás hűtésre lesz szükség.
 2. S míg ez megtörténik, addig nyugodtan elkészíthetjük a piskótát.
 3. A tejszínt felrakjuk melegedni egy lábasban a cukorral együtt, és néhány percig – max 3 – forraljuk.
 4. Ekkor beledobjuk a zsiradékot, vajat vagy margarint, s mikor a tejszínben elolvadt, akkor beleszitáljuk a kakaót is.
 5. Nem feltétlenül kell hozzá szita, sőt – jobb a szűrő.
 6. A lényeg, hogy a kakaóban ne legyenek göbök. Ekkor aztán lehúzzuk a tűzhelyről, összekeverjük, és lerakjuk hűlni.
 7. Amint lehűlt, mehet be a hűtőbe legalább néhány órára, de ha egy fél napot tölt bent, abból sem lesz baj. Sőt. Ha rendesen lehűlt, akkor jól felhabosítjuk.

Elkészítjük a piskótákat.

Az összeshez egyszerre verjük fel a habot, és egyszerre keverjük ki a hozzávalókat.

A tojások sárgáját a fele cukorral (4 kanál) nagyon alaposan kikeverjük – fehéredésig. Lehet habverővel is, gyorsabb lesz a folyamat. Utána a tojásfehérjét is habbá verjük a cukor másik felével – ugyanúgy, mint minden más piskótánál.

Mikor már jó kemény a hab, akkor a két masszát összeforgatjuk lazán, óvatosan, s hozzá csurgatjuk a felolvasztott vajat vagy margarint – de ne legyen forró. Ezután jöhet a liszt beleszórása, azt is beleforgatjuk szitából, vagy szűrőből adagolva.

Most egy 30 x 40-es, vagy 30 x 36-os sütőlemezt, vagy tepsit előveszünk, (ha tepsi, akkor a hátulján sütjük) s levágunk hozzá ugyanekkora méretű sütőpapírt is.

Az elkészített tésztaanyag felét egyenletesen rákenjük, és normál sütőben 180 fokon nagyjából 10 perc alatt készre sütjük.

Ha kivettük a sütőből, akkor a sütőpapírral együtt lecsúsztatjuk, lehetőleg olyan felületre, ami miatt hűlni is tud.

Rács, esetleg fakanál alatta. Légkeveréses sütőknél általában 20 fokkal kevesebbel számolunk.

Ha mindkét piskóta kisült, és meg is hűltek, akkor lehúzzuk róla a sütőpapírt, és egyforma méretűre vágjuk őket.

Majd mindkét piskótát pontosan harmadoljuk. 3 db 10, vagy 12 cm-es csíkot vágunk – attól függően, hogy milyen méretű a sütőlemezünk.

Elővesszük a kikevert csokoládékrémet, és a lapokat megtöltjük. De csak ötöt. és még a legfelső felülettel nem foglalkozunk. Ha elkészült a hasábunk, akkor berakjuk a hűtőbe, hogy megdermedjen benne a krém.

Most jön a kis bűvészkedés.

A hűtőből kivéve saroktól sarokig átlósan félbevágjuk. Szépen, lassan nyugodtan, hogy szép legyen a vágási felület. Így lesz két derékszögű háromszögünk.

És nekünk pont erre van szükségünk.

A két derékszög függőleges piskótás oldalát a krémmel összeragasztjuk, lehetőleg ugyanolyan vastag legyen a krémes rész, mint a többi kenésnél.

Most elővesszük a hatodik lapot, melyet megkenünk a krémmel, és ráültetjük a függőleges lemezekkel díszelgő piramisunkat. Óvatosan megnyomjuk.

A tésztát szépen körbe kenjük minden oldalán, természetesen az alapot békén hagyjuk. Berakjuk a hűtőbe, hogy majd a csokoládé leöntés után gyorsan szilárduljon.

A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, ha azt akarjuk – hogy fényes legyen a bevonat, akkor egy 10 dekás táblához adunk egy kanál étolajat, azzal is jó alaposan elkeverjük, utána leöntjük fokozatosan a kihűlt tortánkat vele, és szépen elkenjük.

Mehet be utána a hűtőbe, s teljes dermedés után – minden vágás előtt forró vízbe mártott késsel szeletelhető.

Finom magában, és persze tejszínhabbal is.