2024-07-12

Pincepörkölt recept lapockából

Pincepörkölt

A pörkölt – lényegében nemzeti eledelünk, szinte biztos, hogy legalább havonta készül egy-egy jókora adag a háztartásokban. Egy kis tarhonyával, vagy nokedlivel, a pincepörkölt pedig krumplival igazi finomság.

Ez az adag jókora mennyiség, nagyjából 20 főre elegendő.

Hozzávalók: 

  • 4 kg lapocka
  • 1/2 kg sertészsír
  • 60-80 dkg vöröshagyma
  • 5 kg krumpli
  • 5 dkg fűszerpaprika
  • 1/4 kg zöldpaprika
  • 1/4 kg paradicsom
  • 1-2 babérlevél
  • 1 teáskanálnyi őrölt bors
  • 1 teáskanálnyi őrölt kömény
  • 7 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint (átlagos adagja kiló húsonként 2 dkg)
  • 2,5 dl vörösbor

A pincepörkölt elkészítése:

A húst megmossuk, aztán felkockázzuk.  A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és szép üvegesre pároljuk. 


Aztán ha lehúztuk a tűzről, akkor belekavarjuk a fűszerpaprikát, rádobjuk a húst, és kevergetjük, míg fehéres pörköt kap, aztán pedig felöntjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, és addig főzzük, míg már majdnem puha lesz.


Megmossuk a paprikákat, a paradicsomot, aztán megmossuk, megtisztítjuk a krumplit, és hozzáadjuk a már majdnem kész pörkölthöz. (3/4 főzésben)


Ekkor hozzáadjuk a köményt, a borsot, a fokhagymát, és ha még szükséges, akkor sót is teszünk hozzá. 


Főzzük még nagyjából 1/2 órát, és hozzáöntjük a vörösbort. Ha felrottyan, utána már kész is.