Pilóta keksz házilag

Pilóta keksz házilag

Gyerekkorom egyik első, és legfinomabb keksze, linzere, akármije a pilótakeksz volt. Pilóta keksz házilag – ez valahogy elképzelhetetlen

. S e megállapítás nem is esik messze a valóságtól, mert pont úgy elkészíteni nem lehet, más teljesen a technológia. Viszont attól még finom lehet.

Emlékeimben úgy maradt meg, hogy régen a világos keksz piskóta volt, s azt mindig először falatoztam be. Szüleim váltig állítják, hogy nem – az mindig is keksz volt. Ezek szerint a gyermeki képzelet játszadozott velem.


Az eredeti száraz linzer tészta, semmi flanc – de még így, az Oreo korában is vannak hódolói. Akkor meg miért ne próbálnánk meg egy kis utánzatot csinálni „pepitában”?

Miből készül a pilóta keksz házilag?

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál tej
  • 2 evőkanál kakaópor, jó méretes
  • 2 evőkanál liszt
  • egy csomag bourbon vaníliás cukor
  • egy csomag sütőpor
  • Krémhez
  • 30 dkg vaj, vagy margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg kakaópor
  • 5 dkg tejpor

Összeállításának menete a következő:

  1. A cukrot és a tojást összekeverjük, hozzáadjuk a lágy vajat, a tejet, vaníliás cukrot, és a lisztet, összevegyítve a sütőporral.
    Jó alaposan össze kell dolgozni,de gyorsan, mint minden linzertészta fajtát.
  2. Ezért ha van gépünk az a legjobb megoldás, de kézzel is pillanat alatt megvan.
    Amikor már jó a tészta, kétfelé választjuk.
  3. Az egyikből lesz a világos, a másikból a sötét lap.
  4. Amiből a világos lesz, ahhoz hozzáadunk még két csapott evőkanál lisztet, a leendő sötét tésztához pedig két evőkanál kakaóport. Összedolgozzuk a világost a liszttel, a sötétet a kakaóssal, majd ha kész, akkor külön fóliába csomagoljuk őket, és berakjuk pár órára a hűtőbe.
  5. A hűtős pihenés után lisztezett deszkán kinyújtjuk mind a két tésztát 3-4 mm vastagra, és kiszaggatjuk.
  6. Mutatós hozzá a linzerszaggató, aminek szép fodros széle van, de lehet sima pogácsa szaggató is, mindegy.
  7. A kekszeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, egymástól egy-két centire, és előmelegített sütőben, 175-180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.
    Amint elkezd az aljának a széle színesedni, már jó.
  8. Inkább szárítás ez, mint sütés.
  9. Figyelni kell, mert minden sütő más. Kiszedjük a tésztákat, legjobb sütőpapírral együtt sima asztallapon pihentetni őket.
  10. A krémhez a vajat felolvasztjuk, de csak olvasztjuk, nem főzzük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót, és a tejport, és alaposan összekeverjük.
    De lehet tejpor nélkül is, akkor keserű csoki jellegű.
  11. Aztán várunk, hogy jól kihűljön.
  12. Utána egy kakaós, és egy világos tésztát összeragasztunk vele.
    Addig végezzük ezt a műveletet, míg az összes tészta el nem fogy.
  13. Sokáig eltartható sütemény.
    Minél tovább áll, annál puhább.
  14. Ez a mennyiség 50-60 kekszhez elegendő, ha valakinek kevesebb kell, akkor felezze a mennyiséget!

Fotó: Napidoktor