
Gyerekkorom egyik első, és legfinomabb keksze, linzere, akármije a pilótakeksz volt. Pilóta keksz házilag – ez valahogy elképzelhetetlen
. S e megállapítás nem is esik messze a valóságtól, mert pont úgy elkészíteni nem lehet, más teljesen a technológia. Viszont attól még finom lehet.
Emlékeimben úgy maradt meg, hogy régen a világos keksz piskóta volt, s azt mindig először falatoztam be. Szüleim váltig állítják, hogy nem – az mindig is keksz volt. Ezek szerint a gyermeki képzelet játszadozott velem.
Az eredeti száraz linzer tészta, semmi flanc – de még így, az Oreo korában is vannak hódolói. Akkor meg miért ne próbálnánk meg egy kis utánzatot csinálni „pepitában”?
Miből készül a pilóta keksz házilag?
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 2 tojás
- 4 evőkanál tej
- 2 evőkanál kakaópor, jó méretes
- 2 evőkanál liszt
- egy csomag bourbon vaníliás cukor
- egy csomag sütőpor
- Krémhez
- 30 dkg vaj, vagy margarin
- 25 dkg porcukor
- 10 dkg kakaópor
- 5 dkg tejpor
Összeállításának menete a következő:
- A cukrot és a tojást összekeverjük, hozzáadjuk a lágy vajat, a tejet, vaníliás cukrot, és a lisztet, összevegyítve a sütőporral.
Jó alaposan össze kell dolgozni,de gyorsan, mint minden linzertészta fajtát. - Ezért ha van gépünk az a legjobb megoldás, de kézzel is pillanat alatt megvan.
Amikor már jó a tészta, kétfelé választjuk. - Az egyikből lesz a világos, a másikból a sötét lap.
- Amiből a világos lesz, ahhoz hozzáadunk még két csapott evőkanál lisztet, a leendő sötét tésztához pedig két evőkanál kakaóport. Összedolgozzuk a világost a liszttel, a sötétet a kakaóssal, majd ha kész, akkor külön fóliába csomagoljuk őket, és berakjuk pár órára a hűtőbe.
- A hűtős pihenés után lisztezett deszkán kinyújtjuk mind a két tésztát 3-4 mm vastagra, és kiszaggatjuk.
- Mutatós hozzá a linzerszaggató, aminek szép fodros széle van, de lehet sima pogácsa szaggató is, mindegy.
- A kekszeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, egymástól egy-két centire, és előmelegített sütőben, 175-180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.
Amint elkezd az aljának a széle színesedni, már jó. - Inkább szárítás ez, mint sütés.
- Figyelni kell, mert minden sütő más. Kiszedjük a tésztákat, legjobb sütőpapírral együtt sima asztallapon pihentetni őket.
- A krémhez a vajat felolvasztjuk, de csak olvasztjuk, nem főzzük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót, és a tejport, és alaposan összekeverjük.
De lehet tejpor nélkül is, akkor keserű csoki jellegű. - Aztán várunk, hogy jól kihűljön.
- Utána egy kakaós, és egy világos tésztát összeragasztunk vele.
Addig végezzük ezt a műveletet, míg az összes tészta el nem fogy. - Sokáig eltartható sütemény.
Minél tovább áll, annál puhább. - Ez a mennyiség 50-60 kekszhez elegendő, ha valakinek kevesebb kell, akkor felezze a mennyiséget!
Fotó: Napidoktor