2024-05-21

Pillecukor-mályvacukor

Pillecukor - mályvacukor

A pillecukor-mályvacukor egy házilag is könnyen elkészíthető édesség. Alig kell hozzá valami. Cukor, zselatin, víz, esetleg valamilyen szinezék, és ízesítés. No meg a keményítő – a forgatáshoz. Ebben a receptben méz is szerepel, de egyáltalán nem alap hozzá, anélkül is tökéletesen elkészíthető.

Jópofa ha sok színű, de az is érdekes, ha majd azonos színekkel más ízekbe kóstolunk.

Egykor szeletnyi pillecukrot árultak a boltokban. Volt vaníliás, kakaós, csipkebogyós, málnás, hirtelen több nem jut eszembe. Vagy nagyon szerette valaki, vagy rá se bírt nézni. Sőt – környezetemben volt aki undorodott tőle, de hát ez egyénfüggő.

Én naponta meg tudtam volna belőle enni jó pár darabot – de a zsebpénz nem engedte…

Rendkívül olcsó édesség, és jól eltartható.

Pillecukor-mályvacukor hozzávalói a következők –

  • 30 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 dl víz,
  • pár szem só
  • 20 g zselatin (két csomag) és
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál piros és zöld ételszínezék – ha piros-fehér-zöld színű cukorkát gyártunk… Aki idegenkedik a színezéktől, az készítheti natúr is, de gyerekkoromban ettem kakaósat is, és nagyon finom volt. Az pedig természetes. Szóval természetes dolgokkal is színezhetjük.
  • sütőpapír kenéséhez fél dl étolaj
  • forgatáshoz 5 dkg étkezési keményítő
  • 5 dkg porcukor

Elkészítési módja a következő –

  1. Egy lábasba egy deci vízbe beleöntjük a cukrot, a mézet, a picurka sót, és a tűzhelyen összeolvasztjuk.
  2. Felforraljuk, megvárjuk, amíg az edényben kicsit visszahúzódik a habja.
  3. Egy közepes tálcát sütőpapírral kibélelünk, és olajjal átkenünk.
  4. Újabb deci vizet összemelegítünk a zselatinnal, amit apránként, szűrőkanálon keresztül a cukros sziruphoz keverünk.
  5. A szirup egyharmad részét a zöld ételfestékkel 6-8 percen át habverővel verjük.
  6. Ezt a masszát terítjük a tálca aljára.
  7. A második harmadot festék nélkül újabb nyolc percig verjük, és a zöld anyagon elterítjük.
  8. A megmaradt zselatinos masszát a piros ételfestékkel verjük habosra, és ezt kenjük felülre.
  9. Ez esetben nemzeti színű pillecukrot készítünk, de legalább annyira népszerű lesz akkor is, ha simán kakaót, vagy más ízesítőt keverünk bele – ráadásul jóval gyorsabb is a művelet.
  10. A pillecukrot egy éjszakán át állni hagyjuk, majd ollóval tetszőleges nagyságúra felszeljük.
  11. Porcukorral összekevert keményítőben átforgatjuk, és már fogyasztható is.
  12. Sokáig eláll. Érdemes zárható dobozban tárolni.

Fotó: Pixabay